Talijansko gospodarstvo službeno je ušlo u recesiju nakon što su službeni podaci u četvrtak pokazali da je bruto domaći proizvod u posljednjem tromjesečju 2018. godine pao drugo tromjesečje zaredom. Ekonomski analitičari otkrili su za DNEVNIK.hr koje će posljedice talijanska recesija imati na hrvatsko gospodarstvo.

Galerija


"Recesija u Italiji zasigurno će ostaviti traga na hrvatsko gospodarstvo jer je Italija jedan od najvažnijih vanjskotrgovinskih partnera Hrvatske", rekao nam je ekonomski analitičar Luka Brkić, koji ističe da je recesija u Italiji bila očekivana i da su svi makroekonomski pokazatelji ukazivali na to.

Vezani članci Nacionalni stožer civilne zaštite Dobre vijesti Nacionalnog stožera: U Hrvatskoj manje od 50 novozaraženih, preminulo pet osoba Sunčan dan na zagrebačkom Jarunu - 3 Kakvo nas vrijeme očekuje za vikend? Meteorolog otkriva dokad ćemo uživati u suncu i ljetnim temperaturama

"Vijest o recesiji u Italiji nikako nije dobra, ni za Hrvatsku, ni za eurozonu, ali ni za svjetsko gospodarstvo općenito, jer je Italija značajna ekonomija i u svjetskim razmjerima i to nije dobro.

Za Hrvatsku je to loša vijest jer će patiti izvoz hrvatskih proizvoda u Italiju. Past će potražnja Italije za našim proizvodima, past će njihova kupovna moć i to će se se svakako odraziti na Hrvatsku", uvjeren je Brkić.

Italija, Ilustracija (Foto: iStock / Getty Images Plus)
Italija, zastava (Foto: /DPA/PIXSELL) Foto: /DPA/PIXSELL

Istog je mišljenja i ekonomski analitičar Damir Novotny, koji smatra kako će se recesija u Italiji odraziti i na naš turizam u vidu smanjenog broja dolaska turista iz Italije.

"To će biti izraženije ako recesija bude dugotrajna, a prema svim pokazateljima, Italija svoje probleme neće moći riješiti u kratkom roku. Radi se o visokoj razini javnoga duga, nagomilanim problemima, ali i političkoj strukturi i njihovim populističkim mjerama koje visoki javni dug svojim politikama samo povećavaju.

Italija je jedna od najvećih ekonomija na svijetu, pa ima velik utjecaj i problemi se reflektiraju. Neće to biti tako dramatično, ali će imati utjecaj", kaže Novotny te ukazuje i na ostale probleme koji muče Italiju.

Osim rastrošnog proračuna i povećane potrošnje, tu su i komunalni problemi, odnosno nužnost komunalnih reformi koje će samo pomoći povećanoj potrošnji.

"Italija je prva na udaru migranata, pa se i tu akumuliraju problemi i to se sve može preliti na ostatak eurozone“, uvjeren je Novotny, koji ističe činjenicu da kompletna europska ekonomija usporava i problemi će se odraziti na cijeli kontinent.