Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Patit će i turizam

Ekonomski analitičari za DNEVNIK.hr: "Recesija u Italiji loša je vijest i za Hrvatsku"

Italija, Ilustracija (Foto: iStock / Getty Images Plus)
Italija, Ilustracija (Foto: iStock / Getty Images Plus) iStock / Getty Images Plus
Aktualno Galerija Italija (Foto: AFP) Italija (Foto: AFP) Foto: Afp Italija, Ilustracija (Foto: GettyImages) Italija, Ilustracija (Foto: GettyImages) Foto: GettyImages +0 Italija, Ilustracija (Foto: iStock / Getty Images Plus) Galerija 1/3 >>
Talijansko gospodarstvo službeno je ušlo u recesiju nakon što su službeni podaci u četvrtak pokazali da je bruto domaći proizvod u posljednjem tromjesečju 2018. godine pao drugo tromjesečje zaredom. Ekonomski analitičari otkrili su za DNEVNIK.hr koje će posljedice talijanska recesija imati na hrvatsko gospodarstvo.

"Recesija u Italiji zasigurno će ostaviti traga na hrvatsko gospodarstvo jer je Italija jedan od najvažnijih vanjskotrgovinskih partnera Hrvatske", rekao nam je ekonomski analitičar Luka Brkić, koji ističe da je recesija u Italiji bila očekivana i da su svi makroekonomski pokazatelji ukazivali na to.

Pročitajte i ovo Ris na području Parka prirode Učka Lijepo iznenađenje U Parku prirode Učka snimljena je rijetka "velika zvijer": Ova divlja životinja na tom području nije viđena desetljećima Ilustracija Nova kriza Europski gospodarski div bori se s recesijom: "To je znak za uzbunu!"

"Vijest o recesiji u Italiji nikako nije dobra, ni za Hrvatsku, ni za eurozonu, ali ni za svjetsko gospodarstvo općenito, jer je Italija značajna ekonomija i u svjetskim razmjerima i to nije dobro.

Za Hrvatsku je to loša vijest jer će patiti izvoz hrvatskih proizvoda u Italiju. Past će potražnja Italije za našim proizvodima, past će njihova kupovna moć i to će se se svakako odraziti na Hrvatsku", uvjeren je Brkić.

Istog je mišljenja i ekonomski analitičar Damir Novotny, koji smatra kako će se recesija u Italiji odraziti i na naš turizam u vidu smanjenog broja dolaska turista iz Italije.

"To će biti izraženije ako recesija bude dugotrajna, a prema svim pokazateljima, Italija svoje probleme neće moći riješiti u kratkom roku. Radi se o visokoj razini javnoga duga, nagomilanim problemima, ali i političkoj strukturi i njihovim populističkim mjerama koje visoki javni dug svojim politikama samo povećavaju.

Italija je jedna od najvećih ekonomija na svijetu, pa ima velik utjecaj i problemi se reflektiraju. Neće to biti tako dramatično, ali će imati utjecaj", kaže Novotny te ukazuje i na ostale probleme koji muče Italiju.

Osim rastrošnog proračuna i povećane potrošnje, tu su i komunalni problemi, odnosno nužnost komunalnih reformi koje će samo pomoći povećanoj potrošnji.

"Italija je prva na udaru migranata, pa se i tu akumuliraju problemi i to se sve može preliti na ostatak eurozone“, uvjeren je Novotny, koji ističe činjenicu da kompletna europska ekonomija usporava i problemi će se odraziti na cijeli kontinent.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene