Obavijesti Video Pretražite Navigacija
''Nadzire li Vlada novinare?''

Lavina reakcija nakon Ćorićeve izjave: ''Ako je ovo istina, imamo ozbiljniji problem od recesije i epidemije''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bura reakcija nastala je nakon izjave ministra energetike Tomislava Ćorića koji je rekao da zna što je novinar Hrvoje Krešić pisao u jednoj zatvorenoj novinarskoj grupi.

"U jednoj novinarskoj grupi u kojoj komunicirate jasno ste izrazili svoje nezadovoljstvo... Pogledajte svoje poruke u grupama, što pišete...", izjava je ministra energetike i zaštite okoliša Tomislava Ćorića novinaru N1 Hrvoju Krešiću koja je izazvala lavinu reakcija u javnosti.

Pročitajte i ovo Vladimir Putin Dvoje je otrovano Misteriozne smrti: U posljednjih mjesec dana troje novinara pronađeno mrtvo Zdravko Strižić nakon kratke i teške bolesti Preminuo novinar Zdravko Strižić

''Ministar zna što piše u novinarskim grupama i to priznaje novinaru koji mu postavlja pitanja. Na kakve novinarske grupe misli? Nadzire li Vlada RH novinarske grupe? Ovo pod hitno mora biti objašnjeno!'', objavio je na Twitteru GONG. 

''Ako je ovo istina, onda imamo problem ozbiljniji i od recesije i od epidemije. Imamo Vladu koja špijunira svoje vlastite građane, i to novinarke i novinare'', napisao je SDP-ovac Bojan Glavašević na Twitteru i dodao: ''Ok, Ćorić hitno treba podnijeti ostavku i otkriti sve detalje o tome odakle mu uvid u privatnu komunikaciju novinara''.

''Čekaj, čekaj: osim što se sklapa dealove s Orbanovom klikom, sada ćemo preuzeti i njihove metode praćenja i diskreditiranja novinara!?!'', kaže SDP-ov Peđa Grbin.

Izjavu ministra komentirala je i bivša premijerka Jadranka Kosor koja kaže da ''u državi koja predsjedava EU potpisnik nije što i supotpisnik, javnost slučajno saznaje da hrvatsku naftu ne šaljemo u hrvatsku, nego mađarsku rafineriju, a ministar se hvali da zna što privatno piše novinar''. ''Tko je rekao da se predsjedanje neće pamtiti'', napisala je Kosor. 

Iz Banskih dvora su poručili da je Tomislav Ćorić tu informaciju dobio iz novinarskih krugova, a premijer Andrej Plenković demantirao je da mogućnost da se bilo koga u Hrvatskoj prisluškuje.

Oštra osuda iz HND-a

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) i ogranak HND-a N1 televizije oštro su osudili Ćorićeve izjave kojima je novinara Hrvoja Krešića nazvao "osobom koja se rubno bavi naftnim biznisom" i uz insinuirao da imao uvid u prepisku u novinarskoj grupi.

U reakciji HND-a oštro se osuđuje i ministrova izjava kako se u Krešićevim porukama vidi da je osobno bio nezadovoljan njegovim prijedlogom novih članova Uprave INA-e.

Ovom, kako ističu u HND-u, skandaloznom istupu prethodila su Krešićeva pitanja o objavi u tjedniku Nacional o dogovoru INA-e i Janafa o transportu 247.000 tona nafte iz Siska na preradu u Mađarsku umjesto u Rijeku.

''Ako netko s pozicije moći difamira novinare da rade u korist nečijih interesa ili oporbe, a to nema veze s istinom, na novinaru je pravo odgovoriti na takve objede te tražiti zaštitu i profesionalnih organizacija, kao i zadovoljštinu pred sudom, navodi se u reakciji HND-a.

''Mediji su tu da postavljaju pitanja''

Insinuacije kako novinar koji postavlja pitanja radi za tuđe interese, ima političku agendu i ne radi u javnom interesu, navodi HND, grubo je izvrtanje uloga u demokratskom društvu u kojem političari izabrani na izborima trebaju odgovarati javnosti te svoj posao raditi transparentno.

Mediji su tu da postavljaju pitanja, ističe HND koji od ministra Ćorića i predsjednika Vlade Andreja Plenkovića traži da se očituju o tome otkud im uvid u korespondenciju novinara.

''Ni pandemija, ni predizborna kampanja ni bilo koja druga situacija u društvu ne smije se koristiti za napade na novinare i njihovu difamaciju. Moguće prenošenje novinarske interne korespondencije ministrima, prema pravilima novinarske solidarnosti, etike i profesionalnosti, također osuđujemo'', naglašava HND.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene