Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ODBACILI OPTUŽBE

Iz ŽUC-a Dubrovnik odgovaraju na optužbe vijećnika: "Cesta Korčula-Račišće je cesta života"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ravnatelj dubrovačko-neretvanske Županijske uprave za ceste Ivo Kaštelan reagirao je u srijedu na tvrdnje Kluba vijećnika Srđ je Grad - Nova Ljevica - Možemo! - Zaokret po kojima je projekt ceste Korčula – Račišće štetan za lokalno stanovništvo te je ocijenio da je riječ o "cesti života" .

Ravnatelj dubrovačko-neretvanske Županijske uprave za ceste Ivo Kaštelan je u priopćenju istaknuo da je projekt nastao na inicijativu građana i u suradnji ŽUC-a i Grada Korčule budući da je trenutačna prometnica u lošem stanju.

"Tražili smo način financiranja ovog važnog, ali i iznimno zahtjevnog projekta. Otvorila se mogućnost financiranja iz sredstava Europske unije", istaknuo je Kaštelan, dodajući kako su u postupku izdavanja dozvola za projekt i osim zakonom propisanih javnih uvida, organizirana tri zbora građana, dva u organizaciji ŽUC-a i jedan Grada Korčule.

"Na tim zborovima, svim mjesnim odborima i predstavnicima Grada predstavljeni su idejni i glavni projekt", istaknuo je Kaštelan.

Objasnio je kako se trenutačno, zbog geometrijskih elemenata prometnice, u zavojima ne mogu mimoići osobni automobil i autobus, nedostaju pješački prijelazi, nogostupi i autobusne postaje koje odgovaraju propisanim pravilima iako na tom dijelu prometuje školski autobus.

"Sve ove činjenice dovoljno govore o potrebi obnove i sanacije prometnice koja povezuje niz naselja i koja je cesta života za tamošnje stanovnike čijom će se realizacijom podići sigurnost svih sudionika u prometu, što je osnova svakog prometnog sustava”, istaknuo je Kaštelan.

Smatra kako će projekt, uz povećanje sigurnosti, pridonijeti i razvoju naselja grada Korčule, među ostalim, i u turističkom smislu.

"Projekt predviđa izgradnju javne rasvjete, pješačke i biciklističke staze, što je važno s obzirom na to da je cikloturizam jedna od najbrže rastućih grana turizma”, istaknuo je Kaštelan i dodao kako su u tijeku javne nabave za projekt.

"U dogovoru s Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture, kao posredničkim tijelom zaduženim za dodjelu sredstava, raskinuli smo ugovor o financiranju, što nam je, kroz dopunu građevinske dozvole, uvjetovano povećanjem elemenata iz segmenta zaštite okoliša i troškova izvlaštenja. Potpisivanje novog ugovora očekujemo vrlo skoro, za što smo dobili i obećanje ministarstva, a time će se steći uvjeti za odabir izvođača, a nakon toga i početak radova", poručio je u priopćenju Kaštelan.

Županijski vijećnici koalicije Srđ je Grad - Nova ljevica - Možemo! - Zaokret u utorak su zatražili ostavku dubrovačko-neretvanskog župana Nikole Dobroslavića i ravnatelja ŽUC-a Ive Kaštelana zbog krivotvorenja podataka u projektu.

Igra Šain Kovačević podsjetila je kako je ravnatelj Kaštelan na Županijskoj skupštini u prosincu 2021. rekao da je u tijeku javna nabava za odabir izvođača radova, nadzor i tehničku pomoć te je najavio početak radova u 2022. godini.

"Iznenadili smo se kada smo od SAFU-a saznali da je ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt raskinut u srpnju 2021., i to na zahtjev ŽUC-a. Pet mjeseci kasnije, na Županijskoj skupštini taj se raskid taji i traje javna nabava iako novca nema”, istaknula je Šain Kovačević.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna NAJAVILI I PRIJAVU Dvoje vijećnika zbog krivotvorenja u projektu rekonstrukcije ceste traži ostavku dubrovačko-neretvanskog župana Dobroslavića. Županija: "Nastavljamo s projektom

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Javni poziv otvoren 45 dana Dosjetka hrvatskog grada za riješavanje stambenog pitanja mladih obitelji: Prikupljaju se zahtjevi

Marko Giljača pozvao je župana Dobroslavića da preda ostavku. Protiv njega i Kaštelana najavio je prijavu Upravnom sudu u Splitu o ocjeni zakonitosti akata Županijske skupštine i prekršajnu prijavu u vezi sa Zakonom o proračunu, dok odvjetnici razmatraju i podizanje kaznene prijave. Još 16. siječnja slučaj su prijavili Uredu europskoga javnog tužitelja u Hrvatskoj.

Iz Dubrovačko-neretvanske županije reagirali su na tvrdnje da je projekt štetan za lokalno stanovništvo te istaknuli da ga ŽUC, kad bi bilo tako, ne bi nastavio. Dodali su kako do sada u projekt nisu trošena financijska sredstva ni Dubrovačko-neretvanske županije ni države ni fondova EU-a.

 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene