Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Razgovor za Dnevnik Nove TV

Anušić odgovorio Milanoviću: "To uzrokuje političku nestabilnost". Otkrio i hoće li mu biti suparnik na predsjedničkim izborima

Aktualno Galerija Ivan Anušić Ivan Anušić Foto: Dnevnik Nove TV Ivana Pezo Moskaljov, reporterka Dnevnika Nove TV Ivana Pezo Moskaljov, reporterka Dnevnika Nove TV Foto: Dnevnik Nove TV Ivan Anušić i Zoran Milanović - 1 Ivan Anušić i Zoran Milanović - 1 Foto: Dnevnik Nove TV +0 Ivan Anušić i Zoran Milanović - 2 Galerija 1/4 >>
O kritikama Zorana Milanovića, vojnim planovima i troškovima, ali i njegovim ambicijama u predsjedničkoj utrci reporterka Dnevnika Nove TV, Ivana Pezo Moskaljov, razgovarala je s ministrom obrane Ivanom Anušićem.

"Hrvatski vojnik može biti zadovoljan, ali ne treba na tome stati. I dalje ćemo raditi na modernizaciji vojske, opreme, naoružanja, kvalitete i boljim materijalnim pravima svakog pojedinog vojnika", ocijenio je Ivan Anušić stanje u Hrvatskoj vojsci. 

Ministar Anušić spomenuo je potom novu opremu počevši od Rafalea i Black Hawkeova, kao i novim brodovima koji bi krajem godine trebali postati dio ratne mornarice. Što se tiče kopnene vojske, posebno je spomenuo dalekometne projektile.

"Sve je u fazi nabave ili je već nabavljeno. Što se tiče vojnog roka, s tim krećemo od 1. siječnja. Trenutno već imamo određen broj kapaciteta za taj projekt", dodao je.

Pročitajte i ovo Uvođenje vojnog roka - 3 Iduća tri mjeseca Počinje upis u vojnu evidenciju: "Obvezno se odazvati u zakazanom terminu"

"Milijarde eura ne moraju biti nešto što ćemo izdvojiti i nekom dati. Te milijarde možemo, kroz našu proizvodnju, vratiti nazad kroz naše gospodarstvo i razvijati našu vojnu industriju.

Sigurnost nije nešto što se događa samo od sebe!", naglasio je i nastavio kako je "svijet u takvoj situaciji, nadam se da se neće dogoditi eskalacija sukoba.

Onda ćemo reći zašto nismo trošili da zaštitimo našu vojsku, civile, imovinu, kuće, onda se nećemo pitati koliko je to koštalo i koliko je trebalo koštati", objasnio je Anušić pitanje financiranja vojske.

Pročitajte i ovo Susret Milanovića i Plenkovića Kao stranci FOTO Ovo je bilo neugodno! Pogledajte kako je prošao susret Milanovića i Plenkovića

"Dobronamjerna kritika je dobrodošla, ali predsjednik mora shvatiti da on mora biti korektiv, ne samo u smislu kritike, nego mora biti kooperativan, suradljiv i mora zajedno s nama, sa mnom i premijerom, zajedno raditi. I kreirati bolje Oružane snage!", rekao je na pitanje o tome pogađa li ga kritika predsjednika Zorana Milanovića o velikim troškovima koje iziskuje opremanje vojske.

Upitan o tome da pokuša predvidjeti hoće li predsjednik raditi probleme oko vojnog roka, Anušić je odgovorio kako će predsjednik dobiti analizu.

"Dobit će je svi koji je trebaju dobiti. Htio sam izbjeći da uvođenje vojnog roka bude politička tema, ali očito da u Hrvatskoj nema te razine političke svijesti i razumijevanja da neke stvari nisu politička tema.

Ako ćemo od svega praviti politički problem, onda imamo političku nestabilnost! Predsjednik će biti obaviješten i upoznat sa svime kao što i jest. Na njemu je! Nema dileme, naravno da treba komunicirati je li to dobro, treba li popraviti, ali kad dođemo do trenutka da to rješavamo, onda budimo kooperativni!"

Ministar je rekao kako predsjedniku neće biti suparnik kao kandidat HDZ-a na predsjedničkim izborima. 

"Smatram da je rano o tome govoriti, prije stranačkih odluka. Osobno me ta pozicija ne zanima jer se s nje ne može puno toga učiniti, više je protokolarna", pojasnio je o svojim ambicijama tijekom izbora.

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene