Ilustracija (Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL)
Ilustracija (Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL) Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL

Zbog porasta temperature i topljenja velikih količina snijega rastu i vodostaji rijeka. Rijeka Krapina kod mjesta Kupljenovo u posljednja 24 sata narasla je za gotovo dva metra, zbog čega je njezin vodostaj dosegao 302 centimetra. U Kupljenovu je je proglašeno pripremno stanje za obranu od poplava, a na nekim mjestima u Hrvatskoj proglašene su i redovne mjere.


Vodostaj rijeke Krapine u mjestu Kupljenovo jutros je dosegao 302 centimetra, zbog čega je proglašeno pripremno stanje za obranu od poplava. Krapina je na tom mjestu u protekla 24 sata narasla za čak 182 centimetra.

Vezani članci Slika nije dostupna Vodni val prolazi sisačkim područjem Slika nije dostupna Obilne kiše izazvale poplave, na snazi izvanredne mjere obrane

Pripremno stanje proglašeno je i u Kostajnici, gdje je vodostaj Une jutros u 7 sati dosegao 253 centimetra, što je gotovo metar više nego dan ranije.

Ilustracija (Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL) Vodostaji rijeka (Screenshot: DHMZ)

Kupa je kod Karlovca porasla za metar i jutros je njezin vodostaj iznosio 150 centimetara. Znatno je narasla i Sava u Slavonskom Šamcu, za 107 centimetara (trenutni je vodostaj 295 centimetara).

Prema podacima Hrvatskih voda, vodostaj rijeke Ilove u Garešnici u 9 sati iznosio je 305 centimetara, zbog čega su proglašene redovne mjere za obranu od poplave. Isto je stanje i u Sunji, gdje je rijeka narasla na 188 centimetara.

Ilustracija (Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL) Vodostaj rijeka (Screenshot: Hrvatske vode)

Proteklih su dana meteorolozi upozoravali na topljenje velikih količina snijega zbog južine i zatopljenja. Zbog toga se strahuje i od izlijevanja rijeka na području Gorskog kotara, Like i središnje Hrvatske. Najveća opasnost slijedi za vikend i nakon njega, upozoravaju prognostičari. 

Hrvatske vode izradile su i aplikaciju za mobilne uređaje koja omogućuje korisnicima da u realnom vremenu vide visinu vodostaja. 

"Mobilnu aplikaciju razvili smo s namjerom da građani dobiju pravovremene informacije o vodostajima i odgovarajućem stupnju upozorenja za obranu od poplava na lokaciji/području kojem se nalaze ili bilo kojem drugom području u Republici Hrvatskoj", kaže Kristina Buljubašić, voditeljica Ureda generalnog direktora Hrvatskih voda.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju