Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Od srpnja nova pravila

Velika promjena u stambenim kreditima: Rastu kamatne stope, no ima i lijepa vijest

Aktualno Galerija Stambeni krediti samo uz fiksne kamatne stope - 5 Stambeni krediti samo uz fiksne kamatne stope - 5 Foto: Dnevnik Nove TV Stambeni krediti samo uz fiksne kamatne stope - 4 Stambeni krediti samo uz fiksne kamatne stope - 4 Foto: Dnevnik Nove TV Stambeni krediti samo uz fiksne kamatne stope - 3 Stambeni krediti samo uz fiksne kamatne stope - 3 Foto: Dnevnik Nove TV Stambeni krediti samo uz fiksne kamatne stope - 2 Stambeni krediti samo uz fiksne kamatne stope - 2 Foto: Dnevnik Nove TV +1 Stambeni krediti samo uz fiksne kamatne stope - 1 Galerija 1/6 >>
Hrvatske banke od srpnja će blago povisiti kamate na stambene kredite, ali uz jednu veliku novost. Stambeni krediti nude se uz fiksnu kamatnu stopu, čak i na kredite s rokom otplate od trideset godina.

Bili su naša svakidašnjica, stotinama tisuća građana donijeli krov nad glavom, no nekima ga potom i odnijeli. A onda šaptom nestali.

Stambeni kredit s promjenjivom kamatnom stopom u domaćim je bankama danas gotovo nemoguće dobiti. Presudila mu je inflacija.

Maksimalna kamata s promjenjivom kamatnom stopom je zakonski ograničena i trenutno su banke u takvoj situaciji da bi takve kredite morale plasirati praktički bez profita. To im naravno nije u interesu pa su se prebacile na kredite s fiksnom kamatnom stopom.

Banke su u travnju izdale četiri puta više stambenih kredita s fiksnom kamatom nego u siječnju.

"Izvrsna je vijest i nova stvar na našem tržištu gdje dosad nikad nisu u ponudi bili krediti s fiksnim kamatnim stopama za cijeli rok otplate", kazao je savjetnik za financijsko tržište Hrvoje Travnikar u prilogu reportera Dnevnika Nove TV Marka Biočine.

Pročitajte i ovo Problemi s APN-om, ilustracija - 4 sve je manje vremena Građani zbog štrajka strahuju od neisplate APN-a: "Ako izgubim tu kaparu, stan, kredit - ja sam svoju priliku propustila"

To znači da se građani danas mogu zadužiti i na trideset godina bez ikakvog valutnog ili kamatnog rizika. No, ta sigurnost s druge strane diže cijenu zaduživanja.

"Prema našim informacijama, banke će od prvog sedmog mjeseca klijentima ponuditi kamatne stope u rasponu od 3,7 do 4,2 posto, ovisno o banci, ovisno o tome što klijent želi kreditirati", dodaje.

Kad je Hrvatska prije deset godina ušla u Europsku uniju, prosječna kamata na stambene kredite iznosila je 5,26 posto. Kredit s fiksnih 4 posto na rok od 30 godina tada bi se smatrao premijom. No, razdoblje niskih kamata promijenilo je pecepciju građana.

Pročitajte i ovo APN Osmi krug prijava APN objavio: Obrađeni svi zahtjevi za subvencije stambenih kredita. Poznato je i gdje ih ima najviše

"Četiri posto i nije malo na tako veliku cifru i svatko tko dođe u takvu situaciju svakako ga to pogodi", smatra Koraljka. "Znači, četiri posto je duplo više od drugih europskih država, ne znam kako bi mladi uopće trebali doći do nekretnine", dodaje Maja.

Građanin s prosječnom hrvatskom plaćom koji u Zagrebu želi kupiti stan od 40 kvadrata uz kamatnu stopu od 4,2 posto, čak i uz najduži otplatni rok, mjesečno će na povrat kredita morati izdvojiti gotovo polovicu svojih primanja.

Ali sada barem uz sigurnost da mu rata više neće moći - porasti.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene