Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Doznaje Dnevnik Nove TV

Stižu drastične kazne za jednu skupinu vozača! Božinović za stravičnu prometnu nesreću u Buzinu okrivio - film? "Mi nemamo tolike novce poput filmskih produkcija"

Aktualno Galerija Kazne za mlade vozače - 4 Kazne za mlade vozače - 4 Foto: DNEVNIK.hr Kazne za mlade vozače - 3 Kazne za mlade vozače - 3 Foto: DNEVNIK.hr Kazne za mlade vozače - 2 Kazne za mlade vozače - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Kazne za mlade vozače - 1 Galerija 1/4 >>
Stravična nesreća u Buzinu okidač je i za zakonske promjene vezane za mlade vozače. Kako Dnevnik Nove TV doznaje, one bi trebale ići u smjeru drastičnih novčanih kazni u slučaju prvog prekršaja, ali i uvjetnih kazni za ponavljače. Za nesreće poput one proteklog vikenda ministar unutarnjih poslova Davor Božinović pronašao je vrlo zanimljivog krivca.

Za tragediju je potrebno manje od tri sekunde. Na neke je primjer Buzina i obijesnih brzina djelovao poučno.

Građani se slažu u tome da svaki vozač treba procijeniti zna li nešto ili ne, kao i mogućnosti svojeg vozila te da treba poraditi na edukaciji mladih kako ne bi došlo do sličnih situacija.

Na tom tragu razmišlja i ministar Božinović. Sve, kaže, dolazi iz kuće, a smatra kako su divljanja posljedica šireg društvenog fenomena.

"Izloženi su, primjerice, desetom nastavku filma 'Brzi i žestoki', koji ima budžet 350 milijuna dolara. Sve to je nešto što mladi ljudi upijaju, a mi smo tu da sa svim resursima, a nemamo tolike novce poput produkcija, utječemo na njih da se razvijaju u pravilnom smjeru", navodi Božinović.

Pročitajte i ovo Nesreća na car meetu, ilustracija - 3 car meet u Buzinu U kritičnom stanju: Mladić stradao na parkiralištu u Buzinu još uvijek se bori za život

O zakonskom smjeru odlučit će se u suradnji s Prometnim fakultetom. Prvi sastanak bit će već idućeg tjedna. Struka ima i konkretne prijedloge.

"Ako gledamo kako je to vani, tu su uvjetne kazne, ponavljanje prekršaja ili ako ste mladi vozač, prvi se prekršaj kažnjava više nego kod drugih. Druga stvar je kroz osiguranje vozila koje bi bilo vezano za prekršaje, pa ako mladi vozač napravi prekršaj, osiguranje bude puno skuplje", kazao je Marko Ševrović s Fakulteta prometnih znanosti u prilogu reportera Dnevnika Nove TV Ivana Čorkala.

Mnogi zazivaju povratak ukinute zabrane upravljanja automobilima jačim od 109 konjskih snaga za mlade vozače, no o tome se zasad ne razmišlja.

Pročitajte i ovo Davor Božinović, ministar unutarnjih poslova Teška nesreća Nakon nesreće u Buzinu: Božinović kazao kako se razmišlja o uvođenju privremene dozvole za mlade vozače

"Mi moramo pronaći način kako manjinu, nekoliko posto mladih vozača koji rade probleme, dovesti u red ako ih obitelj ne može. Mislim da je to moguće jer postoji cijeli niz mjera koje nismo iscrpili", dodaje.

Iako je statistika varljiva, ona kaže da najviše nesreća uzrokuju vozači mlađi od 29 godina, ali i stariji od 65. Najmlađi zbog neiskustva, a stariji zbog viška samouvjerenosti.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene