Kruh, mlijeko, brašno, ulje, gorivo, frizura, nokti, meso... sve je otišlo gore. Ali ne zato što to poslodavci žele, već zato što je energetska kriza stvorila lančanu reakciju koja, čine se, nema kraja. Izračunali smo koliko je život sada skuplji.

Galerija Sanja Dejanović Miroslav Trajković Damir Zorić +8 Tomislav Tomašević

Bez struje nema ni dobre frizure. Dok klijenti to vide na glavi, vlasnici vide na računima.

Sanja Dejanović, vlasnica frizerskog salona kaže kako najveći rast očekuju kod struje jer to najviše i troše. Dodaje i kako će sigurno još morati dizati cijene, iako su to nedavno napravili.

Najstarija zagrebačka pekarnica našla se u situaciji u kojoj nikad prije nije bila.

Miroslav Trajković, vlasnik pekarnice ne pamti da je ovakva situacija bila.

"Bila je inflacija prije, ali da je ovako rapidno išlo gore u tako velikoj količini ne. To nije samo da je jedno poskupilo, to je lančana reakcija svih proizvoda", kaže Trajković.

Zbog lančanih reakcija i velikih računa poduzetnici bi mogli zatražiti i pravnu zaštitu sudova.

Damir Zorić, glavni direktor HUP-a, upozorava kako se s Gradskom plinarom Zagreba događa nešto što je potpuno van svake kontrole.

"Fakture dolaze jednostrano - pet, šest, sedam puta veće nego što su bile mjesec dana ranije. To je suprotno svim zakonskim odredbama", dodaje Zorić.

Iz Hrvatske udruge poslodavca traže od države i Grada Zagreba odlučnije poteze, ali oni su prezauzeti igrom 'prebacivanje krivice'.

Tomislav Tomašević, zagrebački gradonačelnik, upozorava da prepucavanje tko je tu najodgovorniji neće puno pomoći građanima i poslovnim korisnicima. Ističe kako se mora naći rješenje, kao i da alternative nema.

Tomislav Ćorić Ćorić udario na Tomaševića: ''Nedopustivo je da vrtić, pučka kuhinja ili bilo tko dobije četiri puta veći račun''

Zdravko Marić Ministar financija o drastičnim poskupljenjima: ''Ne sjedimo prekriženih ruku. Složit ćemo paket mjera''

Jer da odlučite otići na frizuru, kupiti kruh i meso, to ćete otprilike platiti 23 kune više. Danas možda kava, ali na kraju mjeseca puno više.

Biserka Vještak, prodavačica u mesnici misli da će cijene opet ići gore. U rujnu je meso poskupjelo, no upozorava da će morati opet, a  kupovna moć sve je manja.

Sve je manja, jer u ovakvoj situaciji, svaka se kuna najmanje tri puta prevrti prije nego što se potroši. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

 


 

 

 


 

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju