Opasni proizvodi
Opasni proizvodi Foto: Državni inspektorat

RAPEX je sustav brzog uzbunjivanja za opasne neprehrambene proizvode. Bilo da se radi o dječjoj igrački ili odjeći, kozmetičkom proizvodu ili vozilu - RAPEX upozorava na one koji predstavljaju ozbiljan rizik za zdravlje i sigurnost potrošača.


RAPEX je sustav brze razmjene službenih obavijesti o mjerama povezanim uz proizvode koji predstavljaju ozbiljan rizik za zdravlje i sigurnost potrošača.

Vezani članci Uginule pčele - 2 Za pomor pčela kriv je pesticid?: Utvrđena upotreba zabranjenih sredstava Bademi Provjerite svoje zalihe! Povlače se bademi dva poznata proizvođača zbog povećane količine cijanida

Sustav osigurava brzu razmjenu informacija između država članica i Europske komisije o opasnim proizvodima koji su povučeni i/ili opozvani s europskog tržišta kako bi se poduzele odgovarajuće mjere bilo gdje u EU-u. Trenutno u sustavu, osim država članica EU-a, sudjeluju i Island, Lihtenštajn i Norveška.

Sustav RAPEX ne bavi se hranom i hranom za životinje, materijalima i predmetima koji dolaze u neposredan dodir s hranom, kao ni lijekovima i medicinskim proizvodima koji su obuhvaćeni drugim sustavima uzbunjivanja.

Putem RAPEX-a potrošači se mogu informirati o opasnim neprehrambenim proizvodima pronađenim na tržištu EU-a (npr. električni aparati i oprema, motorna vozila, dječja oprema, igračke, kozmetika, odjeća itd.).

Riječ je o proizvodima koji predstavljaju ozbiljan rizik za zdravlje i sigurnost potrošača, poput rizika od ozljeda, požara, rizika povezanih s kemikalijama i sl., kao i za javni interes i sigurnost, uključujući okoliš i sigurnost na radu.

Opasni proizvodi na hrvatskom tržištu

U slučaju proizvoda za koje je utvrđeno da predstavljaju opasnost za zdravlje i sigurnost potrošača, a pronađeni su na hrvatskom tržištu, Državni inspektorat kao nadležno tijelo obavještava javnost na svojoj stranici.

Za stavljanje samo sigurnih proizvoda na tržište odgovorni su proizvođači, uvoznici ili distributeri. Kada sazna da je određeni proizvod opasan, tvrtka odgovorna za taj proizvod mora poduzeti hitne mjere kako bi spriječila daljnji rizik za potrošače.

Također, mora obavijestiti nadležna tijela o sigurnosnom problemu. Tvrtka u obavijesti mora jasno navesti koji je proizvod u pitanju, rizik koji taj proizvod predstavlja te potrebne informacije kako bi se on pronašao na tržištu. Podaci se dalje prenose Komisiji i ostalim državama članicama putem sustava RAPEX ako proizvod predstavlja ozbiljan rizik.

Svaka država članica EU-a ima nacionalnu kontaktnu točku kao mjesto za kontakt s Komisijom u drugim državama članicama. Njima se šalju i od njih se primaju sve službene obavijesti razmijenjene putem ovog sustava. U Hrvatskoj je to središnji ured Državnog inspektorata.

Tvrtka koja utvrdi da je na tržište i u daljnju distribuciju stavila proizvod opasan za potrošače mora Državnom inspektoratu dostaviti obavijest na propisanom obrascu običnom ili elektroničkom poštom na e-adresu obavijest-o-proizvodu@dirh.hr.

Tvrtkama je ostavljena i mogućnost obavješćivanja o opasnim proizvodima koje su stavili na tržište putem aplikacije Product Safety Business Alert Gateway.

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju