Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Protivnik konzervative

Ranko Ostojić osnovao udrugu Pozitiva i poručio: Nije u pitanju frakcija SDP-a

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iz Pozitive poručuju da će se boriti za slobodu govora, ravnopravnost građana u svim područjima života, za sekularnu državu uz poštivanje vjerskih sloboda te za afirmaciju antifašizma kao civilizacijske tekovine suvremenog svijeta.

Nevladina udruga Pozitiva održala je u subotu u Zagrebu prvu programsko-izvještajnu skupštinu, a njezin predsjednik, SDP-ov saborski zastupnik Ranko Ostojić, odbacio je nagađanja da je riječ o frakciji unutar SDP-a. Poručio je kako ih se trebaju bojati samo zagovarači konzervativne revolucije.

Pročitajte i ovo Mišel Jakšić, saborski zastupnik Za Dnevnik Nove TV Mišel Jakšić otkrio tko će biti nositelji lista SDP-a: "Imamo jedan sjajan spoj. Ima nezadovoljnih, ali su u manjini" Peđa Grbin lider bez karizme Tko je Peđa Grbin? SDP-ov "Veli Jože" ispričavao se zbog pjevanja Thompsona i vožnje, a suprugu je branio od skandala

Nova građanska udruga trebala bi postati platforma za djelovanje Ranka Ostojića na lijevoj sceni nakon što je u utrci za predsjednika SDP-a prošle jeseni poražen od Davora Bernardića i izgubio u stranci sve funkcije osim one saborskog zastupnika.

Na skupštini je predstavljen program Pozitive, iz koje poručuju da će se boriti za slobodu govora, ravnopravnost građana u svim područjima života, za sekularnu državu uz poštivanje vjerskih sloboda te za afirmaciju antifašizma kao civilizacijske tekovine suvremenog svijeta.

Ostojić je pozvao sve SDP-ove saborske zastupnike na skupštinu svoje udruge u hotelu "Holiday" na Jankomiru, koja se održavala u isto vrijeme dok je na Iblerovom trg trajala sjednica Glavnoga odbora SDP-a.

U izjavi novinara istaknuo je da za tu "čudnu koincidenciju" nije odgovorna "Pozitiva", da su za 10. lipnja skupštinu najavili još prije mjesec dana, te da bi odgovore trebalo potražiti "na drugoj strani".

Na skupštinu nove Ostojićeve udruge došlo je oko 200 izaslanika iz cijele Hrvatske, gosti iz Mađarske i BiH, a od poznatijih hrvatskih političara viđena je Gordana Sobol, Goran Beus Richembergh, Nansi Tirelli, Ivo Josipović, a bili su i predstavnici Radničke fronte i Nove ljevice.

Ostojić je rekao da je na skupštinu pozvao predsjednika SDP-a Davora Bernardića, sve SDP-ove saborske zastupnike i članove stranačkog predsjeništva, no odaziv na njegovu skupštinu nije pokazao značajniju diferencijaciju u toj stranci, kako se prethodno nagađalo u medijima.

Udrugu je 30. ožujka osnovalo 50 članova lijeve političkog svjetonazora, danas imaju 200 članova i oko dvije tisuće prijatelja i simpatizera, kaže predsjednik Ranko Ostojić.

"Želimo okupiti članove stranaka lijeve provenijencije u Hrvatskoj i ostvariti jaku suradnju s nevladinim sektorom. Nije nam namjera razbijati druge stranke niti preuzimati njihove uloge", istaknuo je predsjednik Ostojić.

Aktivnosti su im usmjerene na područje ljudskih prava, demokratske i političke kulture s ciljem podizanja kvalitete i promocije slobodnog društva, međunarodne suradnje i prijateljstva Hrvatske i ostalih članica EU kao i zemalja regije.

Bivši ministar unutarnjih poslova u Milanovićevoj vladi Ranko Ostojić demantira spekulacije da je nakon poraza na unutarstranačkim izborima osnovao stranačku frakciju, no mediji nagađaju da će mu udruga pomoći da, izvan formalnih SDP-ovih tijela, očuva mrežu sljedbenika koju je deset godina gradio u Splitu, Zadru, Sinju i ostalim dalmatinskim gradovima, posebno u IX. izbornoj jedinici.

Ostojić je u izjavi novinarima demantirao kvalifikaciju da je "žestoki Bernardićev kritičar", istaknuo da poštuje odluke stranačkih tijela te dodao da kao član SDP-a inzistira da se ispune predizborna obećanja,.

"Ovo nije priča da gradimo nekakvu opoziciju prema Bernardiću ili bilo kome drugome. Pozitiva ima budućnost bez obzira na to što se događa u strankama", rekao je Ostojić.

Na vijest da je saborski zastupnik SDP-a Mirando Mrsić na Glavnom odboru stranke objavio svoju kandidaturu za predsjednika SDP-a, odgovorio je da "nema komentara". (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene