Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nakon objave Večernjeg lista da ministar unutarnjih poslova živi u stanu Ninoslava Pavića, vlasnika EPH, situaciju je komentirao i sam Ranko Ostojić


'Točno je da Ranko Ostojić, ministar unutarnjih poslova, živi u iznajmljenom stanu u Zagrebu, što je normalna praksa za sve državne dužnosnike, ukoliko nemaju dužnosničkog stana. Živim u jednosobnom stanu od 45 kvadrata i nadam se da će uskoro biti riješeno moje preseljenje u veći stan da bi i moja obitelj mogla doći', odgovor je ministra unutarnjih poslova Ranka Ostojića na pisanje Večernjeg lista kako živi u stanu Ninoslava Pavića, vlasnika EPH.

>> Ostojić o uhođenju: Policija je sve radila po zakonu, a ja s tim nisam imao veze!

Vezani članci Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa (Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL) Nataša Novaković: "Izjave premijera bile su neprimjerene i iznenadile su me. Neću komentirati na osobnoj razini" Slika nije dostupna Ni Ostojić ni Milanović ne vide gdje je problem oko stana!

Radi o stanu veličine 60 metara kvadratnih u zagrebačkom Maksimiru u kojem je Ostojić počeo živjeti još dok je radio za EPH, a u istom je ostao u nakon što je postao saborski zastupnik te sada kada je ministar, piše Večernji. Ostojić je na današnjoj pressici rekao kako se radi o jednosobnom stanu od 45 kvadrata, te kako je već nekoliko puta tražio preseljenje u veći stan kako bi i njegova obitelj mogla doći.

Na pitanje zašto se nije preselio kada prestao raditi za EPH, odgovorio je kako mu je stan sasvim odgovarao te da nije imao potrebu za preseljenjem

U javnosti su odmah počele kružiti priče o sukobu interesa zbog same činjenice da jedan ministar živi u stanu vlasnika velike medijske kuće. Upitali su ga i je li premijer znao u čijem je vlasništvu stan u kojem živi. 'Ja ne znam što je sporno. Četiri puta ove godine sam tražio da napokon mogu riješiti preseljenje moje obitelji u Zagreb i čim to bude riješeno ja ću se preseliti. Možda mi vi tu možete pomoći, ako netko eventualno zna neku povoljnu kombinaciju', rekao je novinarima Ostojić.

Novinari su ga upitali i vlasniku stana, protiv kojeg se, navodno, vode neke istrage, no Ostojić je u odgovoru bio kratak. 'To meni nije poznato ja vam o istragama ne znam, ja sam ministar unutarnjih poslova', rekao je ministar.

'Mijenjaju se vremena, ali mafija uvijek pronalazi načina kako će udariti na nekoga. Moja poruka i dalje ostaje ista, nikakvi napadi na ministra ne mogu omesti rad policije', rekao je Ostojić i potvrdio da mu je pojačano osiguranje. 'Kad vam djecu objave na naslovnici onda je logično da se poduzmu koraci da ih se zaštiti', rekao je ministar.

U 'kronologiji' se navodi kako je riječ o stanu koji je u najmu Hrvatskog sabora od 12. veljače 2008., sada AUDIO-a, a mjesečna rata koja se plaća tvrtki Com.com iznosi 2.500 kuna. Navodi se kako je riječ o privremenom rješenju te se očekuje da će pitanje adekvatnog smještaja biti riješeno najkasnije do početka drugog polugodišta ove školske godine budući da su sinovi ministra Ostojića školske dobi.

U kronologiji se napominje da Ostojić kao državni dužnosnik nije nikada imao izravni ugovor o najmu stana već je to uvijek regulirao Sabor, odnosno AUDIO.

Taj je stan Ostojić koristio i prije nego što je postao saborski zastupnik, a potom ministar, i to kao zaposlenik Europapress Holdinga 'kao i ostali zaposlenici Europapress Holdinga, ovisno o potrebama boravka i dolaska u Zagreb', stoji u kronologiji.

Novinare je zanimalo hoće li biti poduzimane kakve mjere vezane uz aferu izlista telefonskih poziva, a Ostojić je kazao da će nadležna tijela utvrditi kako je došlo do curenja podataka, dok će istragu voditi DORH.

Ostojić smatra da u konkretnom slučaju nije bilo ugroze nacionalne sigurnosti. 'Provaljeno je u dokument, a nije bila ugrožena nacionalna sigurnost temeljem tog dokumenta', kazao je i potvrdio kako je riječ o dokumentu koji je napisao smijenjeni predstojnik Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost Petar Mišević.

Novinare je zanimalo hoće li biti provedena istraga vezana uz čelnika HDZ-a Tomislava Karamarka koji je u ponedjeljak ustvrdio kako je imao uvid u taj dokument, iako je saborski odbor, kojem je član, dokument dobio tek u utorak.

Ostojić je rekao kako on neće provesti istragu jer 'ministar ne provodi istrage, ali će nadležna tijela utvrditi kako je došlo do curenja podataka iz dokumenta koji je bio namijenjen isključivo predsjedniku države i predsjedniku Vlade'.

Na upit postoje li konkretni dokazi da je Karamarko taj dokument vidio prije drugih članova saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Ostojić je odgovorio: 'Ne bih komentirao ono što će pokazati kriminalističko istraživanje koje vodi DORH'.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook