Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izmjene zakona

Fuchs o prosvjedu odgojitelja i zaposlenih u vrtićima: "Idu na krivu adresu, s nečim što uopće nije problem"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministarstvo znanosti i obrazovanja reagiralo je na prosvjed sindikata u povodu izmjena Zakona o predškolskom odgoju, istaknuvši da je sredstva za plaće i ostala sredstva za financiranje dječjih vrtića dužan osigurati osnivač te da su stoga njihovi zahtjevi upućeni na pogrešnu adresu.

Temeljem Zakona sredstva za plaće zaposlenika dječjih vrtića kao i ostala sredstva za financiranje dječjih vrtića dužan je osigurati vlasnik/osnivač dječjeg vrtića, a to su općine, gradovi i županije, napominju iz Ministarstva.

Isto je tako propisano, dodaju, da njihova minimalna plaća mora biti na razini plaća u osnovnim školama, što znači da grad ili županija mogu osigurati i veće plaće.

"Dakle, zahtjevi koje sindikati imaju šalju na pogrešnu adresu. Prava adresa su općine, gradovi i županije koji su vlasnici vrtića", ističu iz Ministarstva.

Međutim, naglašavaju, Zakonom koji je upravo na raspravi u Saboru predložene su nove odredbe kojima se propisuje da se u državnom proračunu mogu osigurati sredstva za fiskalnu održivost dječjih vrtića čiji je osnivač jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave, a koji nisu u mogućnosti financirati rad vrtića na svom području.

To će se napraviti na temelju mjerila i kriterija koje uredbom propisuje Vlada, a jedinice lokalne uprave i samouprave kojima pomoć bude stvarno trebala, tu će pomoć i dobiti.

"Umjesto da se takva odredba pozdravi mi imamo prosvjede protiv tog zakona i te odredbe", ističu iz MZO.

Osim toga, dodaju, "prije nešto više od mjesec dana, potpuno lažno i neutemeljeno, isti akteri koji sad prosvjeduju govorili su da ukidamo državni pedagoški standard što se pokazalo potpuno netočnim i lažnom viješću".

Pročitajte i ovo Prosvjed pomoćnika u nastavi - 5 prosvjed u zagrebu Pomoćnici u nastavi traže ista prava koja imaju profesori: "Gotovo da žive u školi, a nisu zaposlenici"

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna RADNIČKA PRAVA Sindikati otkrili planove za proslavu 1. maja: "Za Hrvatsku zadovoljnih radnika"

Ovim zakonom, poručuju iz Ministarstva, povećava se pedagoški standard jer je upravo u tijeku javni poziv kojim smo omogućili financiranje dječjih vrtića čime se povećava i poboljšava standard u vrtićima.

"U ovom prijedlogu zakona vidi se da nema nikakvog ukidanja državnog pedagoškog standarda. Prema tome, ne razumijem ni taj dio prosvjeda do kraja, a pogotovo ovakvo prosvjedovanje s jedne strane na krivu adresu, a s druge o nečemu što uopće nije problem", rekao je ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs novinarima nakon sjednice Vlade.

"To mogu jedino shvatiti kao politički pritisak u trenutku kada smo objavili javni poziv za izgradnju, dogradnju, rekonstrukciju vrtićkih kapaciteta na cijelom području Hrvatske", dodao je.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene