Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Azbest

Radnici 'Salonita' prosvjedovali pred Trgovačkim sudom u Splitu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Radnici 'Salonita', tvornice iz Vranjica, danas su javno prosvjedovali ispred zgrade Trgovačkog suda u Splitu izražavajući nezadovoljstvo radom stečajnog suca Joze Ćalete, koji, kako je rečeno na prosvjednom skupu, odbija dati suglasnost stečajnoj upraviteljici Ankci Čenić da potpiše ankes br. 10 ugovora kojim bi se omogućilo da 138 radnika nastavi uklanjati azbest u 'Salonitu', a za što je, kako tvrde prosvjednici, Vlada osigurala sredstva.

Tijekom prosvjeda radnici su zviždali, nosili sindikalne i državne zastave te natpise na kojima je, među ostalim, stajalo 'Trgovački sud blagoslov kriminala'. Na jednom je izražena zahvalnost Vladi Republike Hrvatske i ravnatelju Fonda za zaštitu okoliša i energetske učinkovitosti Vinku Mladineu koji, po tvrdnjama radnika - prosvjednika, žele pomoći u uklanjanju azbestnog otpada iz 'Salonita'. 'Začuđuje nas držanje suca Ćalete jer je vlada u dogovoru s Fondom za zaštitu okoliša osigurala novac za nastavak potpune sanacije i dekontaminaciju prostora Tvornice 'Salonit', rekao je na prosvjednome skupu glavni povjerenik Hrvatske udruge sindikata (HUS) u Splitu Jozo Marić.

Pročitajte i ovo Opasno zgarište - 2 Opasnost za zdravlje Pobuna zbog zgarišta: ''Nitko nije došao niti je koga briga'' Slika nije dostupna 'Zakon je pravičan' Radnici Salonita traže polovicu odštete do kraja godine

'Sudac Ćaleta je kočnica u uklanjanju azbesta i šteti radnicima Salonita'

Sudac Ćaleta je kočnica uklanjanju azbesta, a vodu muti i bivši vlasnik Jozo Ćurković, smatraju radnici On je optužio suca Ćaletu da svojim postupcima nanosi štetu radnicima 'Salonita', stečajnoj masi poduzeća te državi. 'Sudac Ćaleta je kočnica uklanjanju azbesta iz prostora Tvornice 'Salonit', izjavio je Marić i dodao kako je podnesen zahtjev za njegovo izuzeće. Po Marićevim riječima, u skladištu 'Salonita' ima sedam do osam tisuća tona azbestnocementnih cijevi koje zrače azbestnim česticama i koje treba ukloniti, ali je za to potrebna suglasnost suca Ćalete kojom bi se ugovorno omogućio nastavak angažmana radnika na uklanjanju toga za zdravlje opsnog materijala.

'Salonit je jedna od majki zala'

Marić je također rekao da su 'i neki objekti 'Salonita' kontaminirani azbestom te će ih, vjerojatno, trebati rušiti'. 'Salonit' je pravno, poslovno i kriminalno jedna od majki zala svih pretvorbenih pljački i pravnih akrobacija - dakle muljanja', ocijenio je Marić. Po njegovim riječima, 'vodu muti' bivši vlasnik 'Salonita' Jozo Ćurković preko svojih tvrtki. 'Sudac Ćaleta je iz nama nepoznatih razloga priznao fiktivna potraživanja tvrtki Joze Ćurkovića tako da Ćurković upravlja stečajnim postupkom', ustvrdio je Marić. Također je rekao da su prije petnaestak dana bili na Visokome trgovačkom sudu u Zagrebu, gdje im je obećana pomoć.

DORH podignuo optužnicu protiv Ćurkovića

Bivši vlasnik 'Salonita' Jozo Ćurković, podrijetlom iz BiH, ima hrvatsko i bosanskohercegovačko državljanstvo. Na temelju Interpolove tjeralice uhićen je lani u svibnju u sarajevskoj zračnoj luci. Zbog bosanskohercegovačkoga državljanstva, nije izručen hrvatskim sudbenim vlastima. DORH je protiv Ćurkovića podignuo optužnicu, a sumnjiči ga se da je 'Salonit' oštetio za gotovo 100 milijuna kuna.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene