Novčanice
Novčanice Foto: Dusko Jaramaz/Pixsell

Dio je tvrtki prihvatio plaćanje davanja državi u ratama, a njihovi su radnici za sada ostali bez povrata poreza. Neki od njih, očekivali su i računali na tisuće kuna povrata poreza.


Tijekom svibnja isplaćen je veliki val povrata poreza. Porezna uprava većini građana je poslala rješenje o povratu poreza, no tisuće radnika dobile su obavijest o porezu na dohodak. Povrat poreza im nije uplaćen.

Vezani članci Vila, ilustracija Prosječna plaća i vila s bazenom? Sustav provjere nesrazmjera imovine može biti bolji, a proračun to ne bi koštalo ni lipe. Ipak - kaže oporba, nešto nedostaje Ivan Forjan (Foto: Dnevnik.hr) Taman prije godišnjeg na račune počeo stizati povrat poreza. Ipak, neki su ostali praznih ruku

Među tvrtkama čiji su radnici dobili samo obavijest su i one koje su zatražile i dobile odobrenje za korištenje državnih mjera uvedenih zbog epidemije korone, a zbog kojih im je odobreno plaćanje poreznih obveza i doprinosa u ratama.

Očekivao više od 5000 kuna povrata

Javio nam se radnik jedne od takvih tvrtki, kaže kako je očekivao povrat poreza u iznosu većem od 5000 kuna, no - nije dobio ništa.

"Na platnim listama mi se vide uplate davanja. Vidljivo je da su sa svake moje plaće uredno skinute i uplaćene državi sve obveze, no povrat nisam dobio niti ću ga dobiti tko zna koliko vremena. Očekivao sam i računao na taj novac", navodi radnik.

Korisnici mjere odgode uplate doprinosa i poreza

Iz tvrtke u kojoj je zaposlen doznajemo da su korisnici mjere "odgode uplate doprinosa i poreza" u sklopu državnih mjera za očuvanje radnih mjesta.

Mjera poslodavcu omogućuje otplatu duga prema državi za ožujak, travanj i svibanj 2020. godine kroz 24 jednake mjesečne rate. U tvrtki navode da su suočeni s posljedicama krize prouzročene koronavirusom, ali i da su uredni platiše kojima je za otplatu cijelog duga ostalo još 13 mjeseci.

Ističu da bi bez korištenja ove mjere bili primorani na otpuštanje dijela radnika, a što su, upravo s tom mjerom - izbjegli. Radnici bi povrat poreza trebali dobiti u trenutku konačne otplate odobrenog obročnog podmirenja obveza prema državi.

Povrat isplaćen za 94 posto obveznika

Porezna uprava ove je godine izdala 675.000 rješenja i obavijesti o porezu na dohodak prema kojima su građani ostvarili pravo na povrat poreza u iznosu od 1,76 milijardi kuna.

21.000 poreznih obveznika nije dobilo rješenje o povratu, nego samo obavijest o tome da će im rješenje biti izdano kad se država naplati od njihovih poslodavaca, piše Večernji.

Do 25. svibnja, povrat je isplaćen za 94 posto obveznika. 1,6 milijardi kuna sjelo je na račune oko 610.000 građana. Ostali će na svoj novac morati pričekati.