Obavijesti Video Pretražite Navigacija
UŠLI I U SABORNICU

Radnici Dalmacijavina prosvjedovali na Markovu trgu: "Ne daju oni nama svoje, već nam trebaju dati naše!"

Prosvjed radnika Dalmacijavina (Foto: Dnevnik.hr)
Prosvjed radnika Dalmacijavina (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Prosvjed radnika Dalmacijavina (Foto: Dnevnik.hr) Prosvjed radnika Dalmacijavina (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Danica Stipović iz Nezavisnog sindikata Dalmacijavina (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/2 >>
Prosvjednike iz Dalmacijavina u zgradu Sabora nakon prosvjeda uveo je mostovac Miro Bulj.

Ispred zgrade Hrvatskog sabora jutros je održan prosvjed radnika Dalmacijavina. Noseći transparente, pjevajući i uzvikujući "Dalmacijavino", stotinjak radnika i radnica iskazalo je svoje nezadovoljstvo odnosom države prema njima.

Pročitajte i ovo Njemačka policija Ususred prosvjeda Policija upozorava na moguće nerede ljevičarskih skupina: "Energično ćemo reagirati na antisemitizam" Okupljanje islamista u Hamburgu 27. travnja 2024. Okupljanje islamista Usred Europe paradirali s transparentima koji pozivaju na šerijat, političari složni u osudi: "Takvi slobodno mogu iseliti"

Danica Stipović iz Nezavisnog sindikata Dalmacijavina kazala je da su iz Splita u Zagreb došla tri autobusa prosvjednika. "Nadamo se da, ako ovaj naš prosvjed danas ne urodi plodom, da će na sljedeći doći još puno više ljudi."

Istaknula je da već dvije godine šalju dopise ministarstvima financija i državne imovine, premijeru i predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović, državnom odvjetništvu... "Svima koji bi mogli pomoći radnicima Dalmacijavina da dobiju svoja priznata potraživanja u stečaju, koja iznose 64 milijuna kuna." Dodala je kako je stečaj zbog niza razloga bio odgađan dvije godine, pa su se nagomilale i kamate.

Kazala je i da su u nekoliko navrata prosvjedovali u Splitu, a potom su se u Split "ipak spustila dva državna tajnika, pokušali su s nama razgovarati, rekli su da će dogovoriti sastanak za Dalmacijavino, međutim do toga nije došlo". Navela je i da su prosvjed prijavili prije desetak dana, a iz Ministarstva im se netko javio tek jučer, kad više nisu mogli odjaviti prosvjed.

Ako ne dobiju svoj novac, najavila je još i veće prosvjede. "Dalmacijavino je podnijelo tužbu protiv Republike Hrvatske zbog zgrade u trajektnoj luci, koja je druga zgrada po vrijednosti i po kulturnom značenju u Splitu, a država ju je 2010. godine odlukom Vlade RH i potpisom tadašnje premijerke Jadranke Kosor izuzela iz našeg knjigovodstva i dala je na upravljanje Lučkoj upravi. To je zgrada Dalmacijavina.

Podnijeli smo tužbu za obeštećenje za ulaganja u zgradu i predlažemo Vladi da se nagodimo i povučemo tužbu, a da ona zauzvrat povuče blokade sa žiroračuna Dalmacijavina."

Prosvjednica Marija Pijevac, koja je 36 godina radila u Dalmacijavinu, poručila je kako je i njima vrijeme Božića: "Ne daju oni nama svoje, već nam trebaju dati naše!" Slično je poručio i drugi prosvjednik, Ivan Vurdelija, koji je kazao kako je 33 godine radio u Dalmacijavinu, a dobio je otkaz nakon ozljede na radu.

Prosvjednike je na kraju u Saboru uveo mostovac Miro Bulj i smjestio ih na galeriju.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene