Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Prosvjedovali bivši radnici zadarskog Bagata

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Stotinjak bivših radnika zadarskog Bagata danas je prosvjedovalo na zagrebačkom Trgu Francuske Republike, nakon čega su njihovi predstavnici u Vladinu Uredu za socijalno partnerstvo razgovarali s predstavnicima Ministarstva pravosuđa.

Radnici traže sankcioniranje nezakonitosti u privatizaciji i pretvorbi Bagata, kao i završetak 11-godišnjeg sudskog spora s OTP Bankom, koji im onemogućuje naplatu potraživanja. 

Pročitajte i ovo Stradao ronilac kod Zadra Kod Zadra U moru pronađen mrtav ronilac, utvrđuje se uzrok smrti Ilustracija Priveden je Šok u Zadru: Pijan galamio i prijetio metalnom šipkom

Zadovoljni smo razgovorima s predstavnicima Ministarstva pravosuđa jer smo dobili jamstva da će već danas biti poslana požurnica Visokom trgovačkom sudu, kako bi se okončao maratonski sudski spor i isplatili radnici, istaknuo je pravni zastupnik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Vedran Uranja. 

Bivši radnici Bagata traže sankcioniranje nezakonitosti i okončanje sudskog postupka kako bi napokon došli do svojih 20-tak milijuna kuna za neisplaćene plaće i otpremnine, koji im pripadaju na temelju pravomoćne sudske presude. Uranija je istaknuo da se radnici Bagata mogu naplatiti jedino okončanjem sudskog spora za povrat dionica, s obzirom da stečajne mase više nema. 

"Imate novac - nemate moral", "Kada će profunkcionirati pravna država", "Nećemo odustati dok ne istjeramo pravdu", neke su od parola koje su izvikivali prosvjednici. 

Sa skupa je poručeno da ako u roku mjesec dana ne bude pomaka, u Zagreb stiže tristotinjak bivših radnika te tvrtke, zajedno sa svojim obiteljima. 

Dosad su se pravili da nas ne čuju, no mi smo došli iz Zadra u Zagreb kako bi nas mogli bolje čuti, poručio je Slavko Miočić, koji je nakon 30 godina staža u Bagatu ostao bez posla i stana. 

Zadarski Bagat, nekada poznat po šivaćim strojevima, u vrijeme bivše države zapošljavao je i do 5.000 radnika, a na domaće i svjetskoj tržište godišnje je slao oko 185.000 šivaćih strojeva. 

Tijekom Domovinskog rata proizvodio je čak nekoliko vrsta pušaka. Propast te tvrtke započela je još u vrijeme bivšeg jugoslavenskog premijera Ante Markovića, kada je poduzeće prvi put otišlo u stečaj, drastično se smanjio broj radnika i pala prizvodnja. 

Menadžment se u Bagatu mijenjao kao na tekućoj vrpci, ali umjesto interesa Bagata i države gledali su samo svoj interes, ustvrdio je Uranija. 

Podsjetio je da su bivši radnici podigli niz prijava za gospodarski kriminal tražeći da se ispitaju svi članovi uprave koji su skrivili propast tvrtke, ali dosad nije bilo nikakvih pomaka.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene