Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Više nema vremena

Radnici 3. maja apeliraju na kooperante: "Odblokirajte nam račun, brodogradilištu prijeti stečaj"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Radnici 3. maja i u četvrtak su izašli na ulice u Rijeci. Traže deblokadu računa i plaću za rujan.

Radnici riječkog brodogradilišta 3. maj i u četvrtak su prošli u prosvjednoj šetnji od istočnog do sjevernog ulaza. Prema nekim procjenama, tisuću radnika štrajka zbog neisplaćene plaće za rujan i blokiranog računa.

Pročitajte i ovo Esad Dizdarević, radnik 3. maja (Foto: Dnevnik.hr) Čekaju kraj agonije Očaj je svakog dana sve veći: "Sutra bih uzeo obitelj i otišao i nikad se ne bih vratio" Slika nije dostupna Čekaju plaću za prosinac Radnici 3. maja i Uljanika dobili minimalce, bivša uprava Uljanika isplatila si pune iznose

Kako kažu neki od radnika, više nemaju vremena za čekanje i strpljenje ih napušta. Nastavak štrajka najavljen je i za petak. Nakon prosvjedne šetnje, radnici ostaju u krugu brodogradilišta u štrajku do kraja radnog vremena.

Štrajkaški odbor zasjeda svaki dan u 7:30 te prema zaključcima sa sastanka donosi odluku hoće li i kakvih akcija biti. Riječkim je škveranima prekipjelo, kažu da  su prije dva mjeseca upozoravali na problem koji postoji u krugu brodogradilišta, a sada su izašli na ulice, drugi put ovaj tjedan, kako bi ukazali da je ovakvo stanje neizdrživo.

3. maj i dalje u blokadi, prijeti mu stečaj

Zagrebačka burza u srijedu je objavila da je deblokiran račun tvrtke Uljanik d.d., no račun 3. maja i dalje je u blokadi, doznajemo od Juraja Šoljića, predsjednik Sindikalnog odbora za opstojnost brodogradilišta 3. maj. "Nakon 22 dana odblokiran je račun Uljanika d.d., a nažalost, nakon 65 dana nije deblokiran račun 3. maja. Prema našim saznanjima, još četiri kooperanta ili dobavljača nisu još pristupili deblokadi našeg računa. Ovim putem molimo i njih da danas tijekom dana deblokiraju naš račun. Imamo saznanja da je sve pripremljeno i čeka se njih četvero da se javi i da se račun konačno deblokira", kazao je Šoljić.

Kako je dodao, plaća radnika ne ovisi o deblokadi računa brodogradilišta, no blokada računa za sobom nosi opasnost za odlazak u stečaj. "Plaću su radnici u 3. maju i posljednja dva mjeseca dobili preko modela zaštite radničkih potraživanja", objasnio je Juraj Šoljić, predsjednik Sindikalnog odbora za opstojnost brodogradilišta 3. maj i dodao kako bi plaća za rujan mogla biti isplaćena najkasnije početkom idućeg tjedna.

"Raduje nas činjenica da je Vlada na sjednici u srijedu podnijela zahtjev DORH-u da se istraže sva jamstva izdana za gradnju brodova, a isto tako nas raduje činjenica da će država preuzeti na sebe dovršetak gradnji u 3. maju i da će naći suglasje s brodovlasnicima brodova koji su u 3. maju jer jedino radom možemo ići dalje. Govorim o ovim brodovima koji su otkazani", zaključio je Šoljić.

Aktualno Sud u Londonu odlučio: Ivica Todorić bit će izručen Hrvatskoj: ''Malo sam razočaran, ali idem dalje u fight'' Ivica Todorić u intervjuu na Dnevniku Nove TV, arhiva (Foto: Dnevnik.hr) Ivica Todorić u intervjuu na Dnevniku Nove TV, arhiva (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Todorić u Londonu, arhiva (Foto: Dnevnik.hr) Todorić u Londonu, arhiva (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Reporterka Josipa Krajinović u Londonu (Foto: Dnevnik.hr) Svijet Sud u Londonu odlučio: Ivica Todorić bit će izručen Hrvatskoj: ''Malo sam razočaran, ali idem dalje u fight'' 1/3 >>

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene