Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novi detalji u provjerenom

Radnice Boxmarka - tvrtka je pripremala taktiku za saniranje štete jer je istina izašla na vidjelo

Maltretiranje radnika u Boxmarku (Foto: Dnevnik.hr)
Maltretiranje radnika u Boxmarku (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Maltretiranje radnika u Boxmarku (Foto: Dnevnik.hr) Maltretiranje radnika u Boxmarku (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Maltretiranje radnika u Boxmarku (Foto: Dnevnik.hr) Maltretiranje radnika u Boxmarku (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Maltretiranje radnika u Boxmarku (Foto: Dnevnik.hr) Maltretiranje radnika u Boxmarku (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Maltretiranje radnika u Boxmarku (Foto: Dnevnik.hr) Maltretiranje radnika u Boxmarku (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +3 Maltretiranje radnika u Boxmarku (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/8 >>
Prvo ovosezonsko Provjereno donosi nastavak potresne priče radnica jednog od svjetskih lidera u proizvodnji kože.

Vrijeđanje, ponižavanje i konstantno maltretiranje zbog kojeg se boje otići na WC – ovako je zvučala zastrašujuća ispovijest zaposlenica tvrtke Boxmark za Provjereno. Njihov glas o katastrofalnim uvjetima rada za jednog od svjetskih lidera u proizvodnji kože stigao je čak do Austrije gdje priču tamošnjih zaposlenika istražuje austrijska državna televizija. 

Pročitajte i ovo Provjereno: Marijan Gregurina - 5 Život stao u pet vrećica Marijan je ostao bez svega, a država mu je pomogla sa 150 eura: "Nikad nisam zamišljao ovakvu starost. Nikad." Provjereno: Elmina i Hajrudin Veletovac - 1 Bezgranična ljubav Već 13 godina brine za nepokretnu suprugu, još ga bude njezine posljednje riječi: "Nemoj juriti, bolje mi je sada..."

Maltretiranja od strane nadređenih – govore radnici – svakodnevnica su ne samo u Zlatar Bistrici gdje je Provjereno već bilo, već i u pogonima u Varaždinu i Slavonskom Brodu. Tamo su radnici, samo dan nakon što je objavljen prilog, ustali na noge i prosvjedovali zbog nerealnih normi koje ne mogu ispuniti i sankcija koje slijede nakon toga.

Maltretiranje radnika u Boxmarku (Foto: Dnevnik.hr) Maltretiranje radnika u Boxmarku (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr

"Nas koliko ima u šivaoni, 200 i nešto žena, sve smo se digle i sve smo stale sa šivanjem i tražile da nam se pojasni zašto nam se toliko oduzima od plaće. Mi nismo robovi, mi smo isto žene od krvi i mesa. Puno je bilo pitanja, zašto mobbing, zašto to deranje na nas, zašto nam se skida s plaće", ispričala je Ivana Rosandić, radnica Boxmarka.

Maltretiranje radnika u Boxmarku (Foto: Dnevnik.hr) Maltretiranje radnika u Boxmarku (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr

Prosječna plaća u Boxmarku, hvali se predstavnik Uprave, iznad je zakonom propisanog minimalca, ali obračunske liste koje su ustupljene ekipi Provjerenog, govore potpuno drugačije. Radnice kažu i kako je tvrtka pripremala taktiku kojom će sanirati štetu jer je istina izašla na vidjelo.

Maltretiranje radnika u Boxmarku (Foto: Dnevnik.hr) Maltretiranje radnika u Boxmarku (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr

"Naša nadređena je tražila tko je voljan da dođe i da eventualno pred kamere stane (...) da se izjasni kao da uvjeti rada nisu takvi, da se oni ne odnose tako prema nama“, ispričala je jedna od radnica.

Cijelu priču pogledajte sutra u Provjerenom u 23.00, nakon utakmice Hrvatska-Portugal.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene