Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ministar se ne slaže

Radin: Zakon o lokalnim izborima diskriminira manjine!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prvi čovjek saborskog Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih zajednica smatra da je odredba novog zakona koja se tiče zamjenika lokalnih čelnika iz redova manjina diskriminatorna prema manjinama.

Saborski Odbor za ljudska prava i prava nacionalnih manjina danas je s jednim glasom protiv podržao izmjene Zakona o lokalnoj i područnoj samoupravi te Izbornog zakona za lokalne izbore, pri čemu je predsjednik Odbora Furio Radin diskriminatornom ocijenio odredbu po kojoj zamjenik neposredno izabranog čelnika iz reda nacionalnih manjina ne može postati zamjenikom koji obnaša dužnost općinskog načelnika, gradonačelnika ili župana.

"Ovo je diskriminatorna odredba, kojom u nepovoljan položaj stavljate nas u Saboru, jer ispada da jednog dana u Saboru nećemo moći obnašati neke dužnosti, što je opasan diskriminatorni presedan", ustvrdio je Radin. Založio se da u jedinicama u kojima manjine imaju pravo na zamjenika sama lokalna samouprava odluči tko će zamjenjivati neposredno izabranog čelnika.

Pročitajte i ovo Kako troše lokalni čelnici? - 6 Otvoreni proračun Što su trošili, trošili su: Svi lokalni čelnici morat će pokazati svaku potrošenu kunu, a provjerili smo koji to već i čine Dario Zurovec, Ivan Penava, Matija Posavec, i Dario Hrebak S lokalne na nacionalnu razinu Sjedit će na dvije fotelje: Što su dosad u svojim gradovima napravili budući saborski zastupnici, sadašnji gradonačelnici?

>> Radin izrazio zabrinutost zbog ksenofobičnih izjava protiv Roma

Ministar uprave Arsen Bauk odbacio je takav prijedlog, obrazloživši da je riječ o slučaju kada neposredno izabranom čelniku mandat prestane po sili zakona i kada njegovu dužnost preuzima također neposredno izabrani zamjenik. Takav zamjenik također može biti iz redova nacionalne manjine, ali mu izborni legitimitet moraju dati građani, a on je dužan zastupati sve građane, a ne samo manjine, naglasio je Bauk.

Objasnio je da Vlada time želi izbjeći "slučaj Komšić", odnosno da većina bira zamjenika iz redova manjine.

Da nije riječ o diskriminaciji smatra i HNS-ovac Boris Blažeković, koji je naglasio da je mogućnost izbora zamjenika gradonačelnika iz redova nacionalnih manjina samo dodatno pravo manjina, koje se, kao i drugi građani, mogu kandidirati za čelnike općina, gradova i županija.

Dokrajčit će se dosadašnja praksa

Ministar Bauk izvijestio je da se u Izbornom zakonu mijenja način na koji se osigurava zastupljenost nacionalnih manjina u predstavničkim tijelima jedinica lokalne i područne samouprave te da će se dokrajčiti dosadašnja praksa po kojoj su stranke u nekim sredinama na izbornim listama kandidirale predstavnike manjina, da bi ih potom zamijenili pripadnicima većinskog naroda, a zatim iskoristile manjinsku kvotu i tako povećale broj svojih vijećnika.

Istaknuo je da će se udio manjina u stanovništvu utvrđivati na temelju popisa stanovništva, umjesto po biračkim popisima, ocijenivši da "nakon 15 godina više nema potrebe za kontrolnim mehanizmom za one koji se nisu vratili nakon rata".

Najavio je da će se tijekom 2013. izborni zakoni izmijeniti kako bi se osigurala zastupljenost žena na izbornim listama.

Bauk se nije očitovao na prijedlog predsjednika Savjeta za nacionalne manjine Aleksandra Tolnauera da se izbori za predstavnike i vijeća nacionalnih manjina provode zajedno s lokalnim izborima, kako bi se smanjili troškovi i osigurao veći odaziva na te izbore. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene