Po broju nezaposlenih Hrvatska je treća zemlja u EU. Nezaposlenima se nudi niz programa, ali unatoč brojnim mjerava koje se provode statistika je i dalje loša.


Posao na Zavodu za zapošljavanje u ovom trenutku čeka više od 320 tisuća nezaposlenih. Među njima su i mlađe i starije osobe, a država im kao pomoć nudi niz mjera, koje su uglavnom kratkoročno rješenje. Po nezaposlenosti mladih Hrvatska je i dalje treća zemlja u Europskoj uniji.

Vezani članci Slika nije dostupna PADA BROJ NEZAPOSLENIH 'Moramo napraviti više, ne želimo da Hrvatska ostari i postane zemlja bez ljudi' Slika nije dostupna Novim mjerama dugotrajno nezaposlene osobe uključiti na tržište rada

Iva i Ida - jedna je tek zakoračila u svijet rada, druga - za godinu dana izlazi iz njega. Zajedno - sretne su što imaju posao.

'Nisam doma svaki dan, imam neku svrhu, svaki dan odlazim nešto radit, radim, dođem doma', rekla nam je Iva Keser.

Kreće borba s nezaposlenošću mladih - Kako EU može pomoći?

U Udruzi Kamensko Iva je počela s volontiranjem, danas je na stručnom osposobljavanju za 2400 kuna, a nada se da će dogurati i do ugovora o radu. Isti takav ugovor, starija kolegica Ida izgubila je kada je Kamensko propalo. No, osnivanjem Udruge, uspjela se ponovno zaposliti, i to u starijoj životnoj dobi.

'Trebam biti sretna što sam dobila ugovor za stalno, što ću ostvariti mirovinu, prijevremenu', kaže Ida Cvek.

Ministar Mrsić mladim Zagrepčanima predstavio 'Garanciju za mlade'

Gospođi Idi karte su se naposljetku dobro posložile, dok neki mogu samo sanjati o zaposlenju, kamoli mirovini jednog dana. Ivan posljednju nadu vidi u mjeri samozapošljavanja.

'Radije ću da sam sebe zafrkavam za 3 tisuće kuna, nego da me netko tko ima puno manje mozga od mene zafrkava za iste novce', kaže Ivan Majstorović

Loša statistika

Država nezaposlenima nudi niz programa, no unatoč brojnim mjerama koje se provode, Hrvatska se i dalje ne može odmaknuti od loše statistike. Pa smo tako i dalje treća najgora zemlja po broju nezaposlenih mladih osoba - ispred nas su jedino Španjolska i Grčka."

Problem je, ističe ministar Mrsić, i u očuvanju radnih mjesta starijih osoba, i njihovo ponovno uključivanje u svijet rada.

VIDEO Svaku 5. ženu u Hrvatskoj pitaju - planirate li trudnoću?

'Omogućiti tim radnicima kojima prijeti otkaz novo zanimanje, nove sposobnosti, da ne dođu uopće na Zavod za zapošljavanje', kaže ministar Mirando Mrsić.

A da bi broj nezaposlenih bio manji, treba ulagati u poduzetništvo i otvarati nova radna mjesta. Do tada, država spas nudi u raznim mjerama, koje uglavnom nisu dugoročno rješenje.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju