Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Privatna pitanja

VIDEO Svaku 5. ženu u Hrvatskoj pitaju - planirate li trudnoću?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kazne za privatna pitanja pri zapošljavanju su od 31 do 60 tisuća kuna.

Žene u Hrvatskoj su za svoj posao plaćene manje od muškaraca i to u prosjeku za 10 posto. No, plaća nije jedini problem. Pri pronalasku posla, mnoge se mlade žene susreću s diskriminacijom.

Pitanja poput onih jesu li u braku i planiraju li osnovati obitelj - i dalje se učestalo postavljaju. Tome stati na kraj, čini se, ne mogu ni visoke kazne.

Među 327 tisuća nezaposlenih je čak 4 posto više žena nego muškaraca. Od svih zemalja Europske unije u Hrvatskoj je ta razlika najizraženija. Najveći dio onih koje su zaposlene radi u obrazovanju, zdravstvu i sektoru socijalne skrbi. Najmanje žena ima u poslovanju nekretninama, građevini i vodoopskrbi. I kada rade, žene su slabije plaćene. U prosjeku imaju 10 posto manje plaće od muškaraca. Zanimljivo, najveća razlika u plaćama je upravo u onim sektorima gdje žena ima - najviše.

Pročitajte i ovo Domagoj Mikić i Marko Rakovac - 3 Potraga se širi Hrvatska ponudila pomoć u potrazi za malom Dankom: HGSS-ovac otkrio koji su ključni koraci Valentina Baus i Ana Gongola Šefica udruge proizvođača lijekova Ana Gongola o proizvodnji lijekova u Hrvatskoj: "Nestašica je uvijek bilo, ali naši ljekarnici su spretni"

Posao od 425 tisuća kuna godišnje koji nitko ne želi raditi

Diskriminacija na tržištu rada nije ništa novo. Za to su krivi i stereotipi da samo žena obavlja kućanske poslove. A problem je i uvriježeno mišljenje da je teško uskladiti majčinstvo i karijeru. Pitanja o privatnom životu i dalje su česta na razgovorima za posao.

Ena Knežević, pravnica u Centru za edukaciju, savjetovanje i istraživanje pojašnjava: 'Svaka druga žena suočava se sa diskriminatornim pitanjima - da li planiraju trudnoću, djecu, obitelj, nešto što nema apsolutno nikakve veze s njihovim kvalifikacijama.'

Žene uglavnom nisu ni upoznate sa svojim pravima. Jer kazne za privatna pitanja pri zapošljavanju su od 31 do 60 tisuća kuna.
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene