Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Izgubljena generacija'

Kreće borba s nezaposlenošću mladih - Kako EU može pomoći?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nezaposlenost mladih ogroman je problem.

Kako EU može pomoći u zapošljavanju milijuna mladih ljudi?, naslov je članka objavljenog na portalu Euronews.

Nezaposlenost mladih ogroman je problem. Situacija se poboljšava, ali vrlo sporo, te još uvijek postoje velike razlike među članicama EU kako što su Španjolska i Njemačka.

Pročitajte i ovo Promocija dokumenta platforme LGBT centra Split - 1 Promocija u Splitu Važan dokument za ljudska prava: ''Važno je da su LGBT osobe dobrodošle'' Ustavni sud Pitanje budućnosti Mreža mladih ide na Ustavni sud zbog HDZ-ova zakona: ''Nećemo mirno gledati kako nam se oduzima glas''

Gotovo polovica mladih koji emigriraju u potrazi za boljim poslom imaju sveučilišne diplome, a iako često ne žele napustiti svoju zemlju - osjećaju se kao da nemaju izbora.

U organizaciji Eurofound navode kako EU treba uložiti 50 milijuna eura u politike koje bi pomogle mladim ljudima u pronalasku posla, a alternativa, odnosno nepoduzimanje ničega, mogla bi koštati tri puta više i dovesti do stvaranja izgubljene generacije.

'Nezaposlenost je u Hrvatskoj elementarna nepogoda'

Među zemljama koje boluju od 'odljeva mozgova', uz Hrvatsku su i Portugal i Irska. Mladi, obrazovani ljudi emigriraju u potrazi za poslom i ponekad se više nikad ne vrate, osim u posjet obitelji.

Novinarka je u Portu razgovarala s tamošnjim studentima o tome što im predstavlja najveći izazov kada se govori o poslu. Jedan od njih rekao je da su to mjesto i što će raditi, a drugi je pak naveo stabilnost. On primjerice planira raditi na istraživanjima, a u tom slučaju izazov je još veći jer obično nema radnih ugovora za stalno, nego je potrebno stalno se iznova natjecati za nove poslove.

Jedna od mjera koja bi trebala pomoći u rješavanju problema nezaposlenosti mladih je garancija za mlade. Nju je u subotu mladim Zagrepčanima predstavio ministar Mirando Mrsić, a detalje pročitajte OVDJE.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene