Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Stiglo i pojašnjenje

Zašto jedan račun dolazi kasnije od ostalih? "To traje duže vrijeme. Ne znam u čemu je problem"

Račun
Račun Foto: DNEVNIK.hr
Račun HEP Toplinarstva nekim građanima dolazi kasnije od ostalih, zbog čega su se požalili portalu DNEVNIK.hr. Mi smo provjerili što o tome kažu u HEP-u.

Redakciji portala DNEVNIK.hr javio se Zagrepčanin koji se požalio da mu svakog mjeseca račun HEP Toplinarstva dolazi puno kasnije nego ostali računi.

"Ja račune plaćam internetom, ali ima ljudi koji idu na kiosk ili poštu pa vjerojatno ne idu plaćati jedan po jedan. Mogao bih ih platiti posebno, ali volim ih staviti na hrpu pa to obaviti", ispričao nam je čitatelj nezadovoljan što zbog jednog računa mora odgađati plaćanje režija.

Pročitajte i ovo Prosvjed protiv AfD-a u Njemačkoj - 2 Ekstremisti izazvali buru Proključalo u moćnoj europskoj zemlji, kancelar poslao upozorenje: "Moramo se suprotstaviti tim fanaticima"

"Ne znam u čemu je problem. To s HEP-om traje već duže vrijeme. Ne pričam o zadnjih par mjeseci, kada su neke posebne okolnosti. Pratio sam to cijelu prošlu godinu i račun Toplinarstva nikada nije stigao prije 16. u mjesecu", kaže.

"Mislim da je u interesu svih – bilo da se radi o HEP-u, Holdingu, telekomima ili nekome drugome – da im novac što prije sjedne na račun", zaključio je.

Problem može biti i to što, čekajući račun Toplinarstva, kasnite s plaćanjem ostalih računa za što će vam naplatiti zatezne kamate.

Pojašnjenje HEP Toplinarstva

Iz HEP Toplinarstva pojašnjavaju da se računi svakog mjeseca šalju tek nakon obračuna očitovanja mjerila energije u toplinskim podstanicama.

"U skladu sa zakonskim odredbama, očitanja mjerila toplinske energije obavljaju se tri dana prije i tri dana poslije isteka obračunskog razdoblja, odnosno zadnjeg dana u mjesecu. Kako bi moglo izvršiti obračun, osim očitanja obračunskih mjerila, HEP-TOPLINARSTVU d.o.o. su potrebni podaci o očitanju razdjelnika topline, zasebnih mjerila toplinske energije i vodomjera, koje dostavljaju ovlaštena poduzeća s kojima su krajnji kupci sklopili ugovore o očitanju", stoji u odgovoru na upit portala DNEVNIK.hr.

Pročitajte i ovo Stipo Mlinarić pitao i premijera Mlinarić ljut zbog knjige: "Pustio sam dva dana da vidim hoće li itko reagirati"

Tek kad ima sve potrebne ulazne podatke, HEP može provesti obračun, nakon čega ispisane račune za toplinsku energiju dostavlja Hrvatskoj pošti.

"Također, ukoliko dođe do određenih zakonskih promjena koje HEP-TOPLINARSTVO d.o.o. mora implementirati u obračun troškova za toplinsku energiju, kao što je u studenom 2023. bilo usklađivanje s Uredbom Vlade Republike Hrvatske o otklanjanju poremećaja na domaćem tržištu energije, računi za toplinsku energiju se u tom slučaju ispostavljaju nešto kasnije, slijedom čega se pomiče i datum dospijeća plaćanja", pojasnili su iz HEP-a.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene