Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ŽIVOT U HRVATSKOJ

Dva lica Krešimirova grada: Od velikih svjetskih imena i blistavih zidina do odumiranja gradske jezgre i velebnog projekta koji je pao na - prvoj jačoj kiši

Aktualno Galerija Život u Hrvatskoj: Grad Šibenik - 4 Život u Hrvatskoj: Grad Šibenik - 4 Foto: DNEVNIK.hr Život u Hrvatskoj: Grad Šibenik - 10 Život u Hrvatskoj: Grad Šibenik - 10 Foto: DNEVNIK.hr Život u Hrvatskoj: Grad Šibenik - 1 Život u Hrvatskoj: Grad Šibenik - 1 Foto: DNEVNIK.hr Život u Hrvatskoj: Grad Šibenik - 2 Život u Hrvatskoj: Grad Šibenik - 2 Foto: DNEVNIK.hr +8 Život u Hrvatskoj: Grad Šibenik - 3 Galerija 1/13 >>
Šibenik je jedan od rijetkih gradova u svijetu s dva UNESCO-ova spomenika. Nekoć industrijski grad, danas je perjanica turizma u Dalmaciji. Grad je to Dražena Petrovića, Arsena Dedića, Ive Brešana, Miše Kovača i mnogih drugih velikana.

U Šibeniku žive 34 tisuće stanovnika, bez posla je oko četiri tisuće, a proračun grada je 452 milijuna kuna. Šibenik je grad u kojem je vladavinu HDZ-a dvaput uspio prekinuti SDP. Gradi se odvodnja, rekonstruira vodovodna mreža. Dvije trećine od 600 milijuna kuna stiglo je u Šibenik iz europske blagajne.

Pročitajte i ovo Kaos na izborima Puno ozlijeđenih VIDEO Totalni kaos na izborima u Turskoj: Obračuni na biralištima, ubijene tri osobe Ubojstvo u Šibeniku Tri osumnjičenika uhićena Šibenik zavijen u crno zbog brutalnog ubojstva: Policija složila mozaik tučnjave u kafiću

Europskim novcem posljednjih godina mijenja se vizura grada. Grad je obnovio svoje fortifikacije. Velika svjetska imena u koncertne turneje upisuju i Krešimirov grad. Europski projekti, hvale se u gradskoj upravi, prolaze im kao na tekućoj traci. Više od 700 milijuna kuna u posljednjih sedam godina.

Novi autobusi gradskim ulicama trebali bi voziti do 2022. Ali tko radi, taj i griješi. Velebni projekt podzemne garaže u središtu grada pao je na prvoj kiši. Samo jedanaest minuta pljuska bilo je dovoljno za poplavu. No srce grada zato je dobilo podzemnu garažu. U gradskoj upravi kažu, ipak će koristiti za ljetni prometni kolaps.

Kultura ovisi o sezoni, ulaganja o novcu EU-a

Kišne drame proživljava i Dolac, stari dio grada koji na obnovu rive čeka desetljećima. I stara gradska jezgra vapi za životom. Broj stanovnika pada, broj apartmana raste. Grad je zimi poput filmske kulise.

Rekonstrukcija bivšeg kina Odeon traje dugih sedam godina. Novo gradsko kino nosit će ime velikoga Arsena Dedića. Spomen-sobu čeka i Ivo Brešan, a Šibenik čeka kulturnu strategiju jer sve ovisi o sezoni. A izvan sezone po dozu kulture nemali broj Šibenčana odlazi u susjedne gradove Zadar ili Split.

I radna mjesta su rak-rana Šibenika. Jedina poslovna zona čeka izlaz na autocestu, a mladi buđenje grada za njihove potrebe. Iz Grada se zato hvale – u gradskim vrtićima nema čekanja na upis djece. Zato čekaju njihovi bake i djedovi zbog malo domova. Nedostaje i novih stambenih kvadrata, kao i zelenih gradskih oaza.

Tek nekoliko kilometara od središta grada stanovnici Podsolarskog više od desetljeća slušaju obećanja da će njihovo gušenje u smradu fekalija prestati. Muke im zadaje obližnji kanalizacijski pročišćivač. Stanovnici se bore sa smradom, a grad s nelegalnim odlagalištima. Samo u prošloj godini na njihovo saniranje potrošeno je više od sto tisuća kuna.

Ima i mjesta za širenje grada. Prostor na kojem je nekoć bio industrijski div gradska vlast vidi kao novo lice Šibenika. Čekaju se investitori. Posljednji su, hvale se iz Grada, stigli iz Kolumbije i kupili nogometni klub.

Više o ovoj temi pogledajte u videu priloženom u galeriji.

Najgledanija informativna emisija u zemlji, Dnevnik Nove TV, u utrci je za medijsku nagradu Večernjakova ruža u kategoriji TV emisija godine. Podržite je svojim glasom, a kako to učiniti, saznajte ovdje.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene