Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vesna Pusić u Podgorici

'U Hrvatskoj smo se svađali oko svega i svačega, ali...'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić izjavila je kako je regionalna suradnja iznimno važna za napredovanje svih država jugostične Europe prema Europskoj uniji, u intervjuu crnogorskoj novinskoj agenciji MINA.

'Taj instrument reformi i prilagođavanje europskim standardima koji se zove proces pristupanja ili pregovaranja za članstvo u EU-u, a zapravo je u velikoj mjeri proces izgradnje države, neobično je veliki instrument stabilizacije svake od država, a samim tim i cijele regije', rekla je Vesna Pusić.

Ocijenila da je prednost zemalja u regiji da se nalaze u različitim odnosima prema EU-u, od članica do onih koje tek treba da počnu pregovore.

'Glavna prednost svih u regiji je da pokažemo da smo spremni i sposobni preuzeti odgovornost za njezinu stabilnost. Hrvatska će inzistirati na regionalnoj suradnji i na prisutnosti svih zemalja regije u njoj', poručila Pusić.

Ona drži da je dobro što će Crna Gora pregovore s Europskom unijom otvoriti s poglavljima 23 i 24 jer je pravosuđe temelj za sve ostale oblasti.

'Kad se jednom uredi pravosuđe, onda je to temelj za sve ostalo - gospodarstvo, ljudska prava i vlasničke odnose, borbu protiv korupcije. Šta god da radite u biti je funkcioniranje, odnosno nefunkcioniranje pravosuđa', rekla je Pusić.

Pročitajte i ovo Europski parlament sdp objavio liste DIP od ponoći prima kandidature za Europski parlament, za kršenje izborne šutnje ozbiljne novčane kazne Slika nije dostupna Gledišta su usklađena Pusić: Bit ću sretna ako nam 'lex Perković' bude najgora poteškoća

>> 'To nije čarobni štapić, nego samo naš doprinos'

Rekla je da iskustvo Hrvatske pokazuje kako je čuvanje političkog konzenzusa kroz cijeli proces pristupanja nije dovoljan, ali je nužan preduvjet.

'U Hrvatskoj smo se svađali oko svega i svačega, ali smo u vezi s intergacijom u EU imali konsenzus. To nije dovoljno, ali je nužno, to je važna stvar i ona je u moći ljudi koji se bave politikom u državi', rekla je Pusić. (Hina) 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene