Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Dobro za cijelu regiju'

Ashton čestitala Hrvatskoj na skorom pristupanju EU

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Visoka predstavnica EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton čestitala je Hrvatskoj na skorom pristupanju Europskoj uniji i ocijenila da će hrvatsko članstvo biti dobro i za druge zemlje članice, kao i za cijelu regiju, za koju se nada da će uskoro postati dijelom europske obitelji.

"Vaš pristupanje EU-u nije dobro samo za vas nego će biti izuzetno dobro i za zemlje članice Europske unije. Čestitam vama i hrvatskom narodu", rekla je Ashton u izjavi za novinare nakon razgovora s predsjednikom Ivom Josipovićem u Zagrebu.

Visoka predstavnica EU-a izrazila je zadovoljstvo što boravi u posjetu Zagrebu u vrijeme kada se "odbrojavaju posljednji dani prije ulaska Hrvatske u punopravno članstvo EU-a". Naglasila je da je Hrvatska puno i teško radila kako bi se to ostvarilo.

Istaknula je i važnost koje hrvatsko pristupanje ima za regiju i izrazila je nadu da će zemlje u regiji također jednoga dana postati članicama Unije.

Josipović je rekao novinarima da je ulazak RH u punopravno članstvo EU-a rezultat "velikog i važnog napora" učinjenog u zemlji, ali također i pomoći i suradnje EU-a i svih njezinih članica.

Govoreći o susjedima, predsjednik je ponovio da se Hrvatska zalaže za proširenje Unije i da će na svaki način pomoći zemljama u regiji na njihovu putu prema EU. "Ja ću još jednom ponoviti ono što je i od Sabora utvrđena politika RH, a to je da se zauzimamo za proširenje i da će Hrvatska i politički i tehnički nastojati pomoći svojim susjedima i prijateljima da što prije uđu u EU, naravno ispunjavajući one uvjete koje smo i mi morali ispuniti", istaknuo je.

Zahvalio je Ashton na svemu što je učinila za Hrvatsku i izrazio je nadu da će "dalje zajedno nastaviti uspješno provoditi politiku upotpunjavanja Europe svim onim zemljama koje i povijesno i civilizacijski pripadaju Europi".

>> Ashton odgodila posjet Zagrebu zbog pregovora Srbije i Kosova

Na pitanje novinara je li postizanje dogovora između Beograda i Prištine o provedbi sporazuma o normalizaciji odnosa uvjet da Srbija dobije datum otvaranja pregovora s EU u lipnju, Ashton je rekla da će se za nekoliko dana sastati s premijerima Srbije i Kosova u Bruxellesu kada će razmotriti plan provedbe sporazuma, što će biti važno i za daljnji napredak Srbije na putu prema EU.

Šefica europske diplomacije trebala je posjetiti Hrvatsku 18. travnja, u sklopu turneje po zemljama jugoistočne Europe, ali je posjet odgođen zbog toga što je Ashton tada bila maksimalno angažirana na dijalogu Srbije i Kosova koji su uspjeli postići sporazum o normalizaciji odnosa 19. travnja.

Pročitajte i ovo Valter Flego Bliže se novi izbori IDS okupio centristički blok za EU izbore: "Spremni smo stvoriti najjači liberalni blok u Hrvatskoj" Zoran Milanović Najteža odluka Ustavnog suda Dnevnik Nove TV doznaje pozadinu donošenja krucijalne odluke o Milanoviću: "Lomila su se koplja zbog jedne stvari"

Sastala se s Milanovićem i Pusić

Hrvatski premijer Zoran Milanović i prva potpredsjednica vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić odvojeno su se sastali s Ashton s kojom su razgovarali o ulasku Hrvatske u punopravno članstvo EU-a 1. srpnja te o stanju u regiji.

Kako je priopćeno iz Banskih dvora, Milanović i Ashton su razgovarali o situaciji u regiji pri čemu je naglašena važnost partnerstva među državama i međusobne pomoći. Milanović je pritom naglasio da Europska unija u tom smislu od Hrvatske, koja je sidro stabilnosti u regiji, ima punu potporu, jer je stabilnost regije zajednički interes.

Bilo je riječi i o skorom članstvu Republike Hrvatske u Europskoj uniji, koje će se svečano obilježiti 30. lipnja.

Pusić i Ashton razgovarale su o stanju u regiji nakon nedavno potpisanog Sporazuma o načelima normalizacije odnosa Srbije i Kosova te o njegovoj provedbi kako bi se napravili daljnji koraci prema dobivanju datuma za početak pristupnih pregovora za Srbiju.

Ministrica je Ashton izvijestila o svom nedavnom sastanku s prvim potpredsjednikom srbijanske vlade Aleksandrom Vučićem, a govorila je i o dobrim bilateralnim odnosima s Kosovom, priopćeno je iz MVEP-a.

Jedna od tema bila je i situacija u susjednoj Bosni i Hercegovini, pri čemu je šefica hrvatske diplomacije istaknula kako je u ključnom hrvatskom interesu stabilna Bosna i Hercegovina, a naglašena je važna uloga Hrvatske, kao buduće članice, u potpori državama regije u njihovu približavanju EU-u.

Razgovarale su također i o situaciji u Iranu, budući da visoka predstavnica u Hrvatsku dolazi iz Istanbula, gdje je 15. svibnja razgovarala s glavnim iranskim pregovaračem i predsjedničkim kandidatom Saidom Džalilijem. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene