Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Plan za izlazak iz krize

'To nije čarobni štapić, nego samo naš doprinos'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prva potpredsjednica hrvatske vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić i njezin zamjenik Joško Klisović predstavili su novi sustav gospodarske diplomacije.

Ministrica Pusić objasnila je prednosti nove diplomatske mreže te njezine ciljeve. 'Diplomatska mreža koristi za prmociju investicijske klime, a drugo nastup tvrtki na stranom tržištu', kaže Pusić.

Pročitajte i ovo Joško Klisović - 1 Odrekao se plaće u Gradu Klisović dobio posao kod Čermaka, ostaje predsjednik Gradske skupštine: "Energetika je inače područje koje me zanima" Slika nije dostupna Vanjska politika Bogate arapske zemlje ključ oporavka hrvatskog gospodarstva

'Dugo se razgovaralo, s jasnom tezom, da bi bila efikasna i da bi imala smisla, treba gospodarstvo da bi moglo funkcionirati vani i klima koja treba biti prihvatljiva', rekla je Pusić.

>> Pusić: Obrazovanje i gospodarsko jačanje žena ključno za mir

Neki investitori su dolazili, dodala je Pusić te spomenula diplomatski zbor kao tužnu priču. 'To je kntraproduktivno da tvrtke koje dođu zbog poteškoća zatvaraju vrata u svojoj zemlji, zato mi mslimo da diplomacija ima smisla pod uvjetom da je proizvod zanimljiv, privlačan kupcima koji u Hrvatsku žele investirati', pojasnila je Pusić.

'Utječemo na uvjete, pojednistavljenje, oko dozvola, treba stvoriti pozitivne uvjete kako bi bili prezentirani međunarodnim partnerima', naglašava ministrica.

'Imamo počasne konzule po svijetu i trebaju biti u funkciji promocije hrvatskog gospodarstva i naših tvrtki. To je instrment koji nam stoji na raspolaganju. Naša je procjena da imamo što pokazati u smislu i pameti i proizvoda. Ovo je trenutak ne samo za crtanje lijepih slika iza kojih ne stoji ništa, nego za pokazati nešto svijetu', zaključila je Pusić.

Klisović pak ističe oporavak gospodarstva kao jedan od temeljnih nacionalnih interesa. 'Smislili smo koncept i to je naš doprinos. To nije čarobni štapić, niti je nadomjestak za konkurentno gospodarstvo, nego samo doprinos MVP-a', naglasio je zamjenik ministrice Pusić.

Cilj je, ističu u MVP-u, pomoći zemlji da izađe iz krize.

U dvije godine su:
- obišli tvrtke i vidjeli što ih muči
- analizirali modele drugih zemalja gospodarske diplomacije, Danski, Švedski i Britanski
- uveli povjerenstvo za iternacionalizaciju hrvatskog gospodarstva
- konsolidirali i koordinirali sustav
- utvrdili koja su prioritetna tržišta - EU i CEFTA, ŠIRI BLISKI ISTOK, BIVŠI SSSR, DALEKI ISTOK i SAD
- jasno definirali usluge za izvoz
- radit će se i na ljudskim potencijalima, radit će se na usavršavanju te praksi u kompanijama
- ako će raditi dobro, onda će ih nagraditi, ako ne, onda sankcije tj. otkaz
- radit će se i na zapošljavanju lokalnih stručnjaka
- uvodi se sustav praćenja rada,
službenici će se ocjenjivati svakih šest mjeseci
- svi će biti tretirani na isti nacin
- sankcionirati će se veleposlanici - ukoliko predsjednik ili premijer ne žele uzimati u obzir kvalitetu posla, za što u Ministarstvu ne vjeruju da će do toga doći, birat će se kvalitetni ljudi u samom startu

Konkretne rezultate u MVP-u očekuju se brzo, a primjer je suradnja Hrvatske i brazila oko brodogradilišta.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene