Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Gledišta su usklađena

Pusić: Bit ću sretna ako nam 'lex Perković' bude najgora poteškoća

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Šefica hrvatske diplomacije i prva potpredsjednica Vlade Vesna Pusić kaže da su gledišta u Vladi o 'lex Perkoviću' sada usklađena.

Prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić izjavila je u četvrtak da su u Vladi gledišta o 'lex Perkoviću' sada usklađena, ali nije mogla reći kad će se ići u izmjene zakona o europskom uhidbenom nalogu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Očekuje promjenu zakona Slučaj 'lex Perković': Reding hrvatskoj Vladi poslala novo pismo Slika nije dostupna Objavljen sadržaj pisama Evo što su Milanović i Miljenić napisali Bruxellesu

'Ne mogu još reći kada će se to dogoditi, ali mislim da se pokazalo da smo se sada uskladili i idemo u pravcu normalnog funkcioniranja u tom pogledu', odgovorila je Pusić nakon sjednice Vlade na novinarsko pitanje hoće li se odugovlačiti s izmjenom zakona o europskom uhidbenom nalogu.

>> Miljenić: Nismo ni u čemu pogriješili, a o Perkoviću će odlučiti sud

Napomenula je pritom kako to ni na koji način ne utječe na moguću inicijativu da se razmotri eventualna neravnopravnost pojedinih država članica u tom pitanju. 'To je svakako moguća inicijativa, ali dok su ovakva pravila na snazi Hrvatska će ih poštivati', rekla je.

Kazala je kako zasad ne može reći hoće li se u izmjene zakona ići već u rujnu. Na pitanje hoće li najnovija hrvatska pozicija u vezi 'lex Perkovića' zadovoljiti Europsku komisiju, koja je najavila da će za svaki slučaj pokrenuti postupak pripreme određenih mjera protiv Hrvatske, odgovorila je kako misli da Komisija vidi o čemu se radi te da je to njezino 'normalno funkcioniranje'.

'Naša suradnja s Komisijom je na vrlo, vrlo dugi rok i ne vidim razloga ni potrebe zaoštravanja odnosa s državama članicama', rekla je Pusić. Dodala je kako Komisija ima primjedbe na mnoge države, pa će imati i na Hrvatsku u budućnosti.

'Ali to je jedan od važnih razloga zašto smo članica EU - da s jedne strane prepoznajemo pravila, u skladu s njima se i ponašamo, a da s druge strane imamo mogućnost utjecaja i pokretanja inicijativa da se ta pravila usavrše i poprave kada mislimo da nisu u potpunosti onakva kakva bi trebala biti', smatra Vesna Pusić.

Na pitanje kako je tako brzo došlo do promjene mišljenja premijera, odgovorila je da to nije bilo baš tako. 'Razgovarali smo o tome dosta dugo i sagledavali razne aspekte i nije to tako brzo došlo, ali na kraju je zauzet stav da se na ovaj način pristupi problemu: dok je pravilo na snazi u okviru njega funkcioniramo, a istovremeno ide inicijativa da se pravilo usavrši', rekla je Pusić.

Naglasila je da će biti 'sretna' ako sve što se događa oko 'lex Perkovića' bude najgora poteškoća koju će Hrvatska imati. 'Događat će se različite rasprave i dileme u nekim situacijama, a važno je da na kraju funkcioniramo kako smo se dogovorili, vjerodostojno i u skladu s pravilima', smatra prva potpredsjednica Vlade. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene