Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Proveo sam četvrt stoljeća boreći se protiv takvih poruka i politika, no očito da smo se ovdje u Hrvatskoj, kao i u Srbiji, navikli živjeti s porukama nasilja i netolerancije, izjavio je.


Predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac osudio je u četvrtak paljenje hrvatske zastave u Beogradu ali i povike uoči kninskog koncerta Marka Perkovića Thompsona 'Ubij Srbina', rekavši kako Hrvatska i Srbija moraju sankcionirati one koji uništavaju znamenja druge države, ali i one koje prijete drugom narodu, no to, tvrdi, one ne čine.

Vezani članci Milorad Pupovac (Foto: Patrik Macek/PIXSELL) Pupovac: ''Milošević odlazi u Knin da bi stavio križ na mržnju i nesporazume'' Milorad Pupovac Pupovac o dolasku na obljetnicu Oluje: ''Treba graditi poruku mira. Mi smo to prestali raditi 2011. kad smo čuli generala Gotovinu''

'Proveo sam četvrt stoljeća boreći se protiv takvih poruka i politika, no očito da smo se ovdje u Hrvatskoj, kao i u Srbiji, navikli živjeti s porukama nasilja i netolerancije', izjavio je Pupovac.

Bilo bi mu, kaže, prirodno da dio političkog vrha koji je u ime države govorio u Kninu osudi ono što se poslije te večeri događalo u prisutnosti dijela političara.

'Srpsko narodno vijeće je u svojoj izjavi sjećanja upozorilo na razoran potencijal koji u sebi nose prakse obilježavanja obljetnice 'Oluje' s kojih se, na žalost, ne šalju poruke pomirenja već konfrontacije. Stoga ni ne treba čuditi što ekstremisti pale hrvatsku zastavu u Beogradu kao i to što iz Knina poručuju 'Ubij Srbina' jer smo sve to već vidjeli', poručio je Pupovac.

Jučer, na dan kada je u Hrvatskoj obilježena vojna pobjeda u Oluji, optuženi ratni zločinac Vojislav Šešelj je s oko 300 pristaša svoje Srpske radikalne stranke došao pred zgradu hrvatskog veleposlanstva u središtu Beograda i zapalio hrvatsku zastavu poručivši da 'nikad neće priznati ustašku državu'.

Istoga dana navečer, uoči koncerta Marka Perkovića Thompsona, organiziranog u sklopu obilježavanja 20. obljetnice vojno redarstvene akcije Oluja u Kninu, sa pozornice se okupljenima obratio jedan od vođa braniteljskog prosvjeda u Savskoj Đuro Glogoški, a njegov govor je prekidan povicima 'Ubij Srbina'.

Pupovac je također medijima zamjerio jer su, tvrdi, propustili izvijestiti o nasilju koje se dogodilo ispred riječkog HNK Ivana pl. Zajca, uoči performansa 'Drugi rat' u kojem su žene protjerane iz svojih domova tijekom prošlog rata govorile o svojim iskustvima.

'Nasilnici su ispred kazališta pretukli dio onih koji su došli u kazalište, a policija je dopustila da se sve to dogodi, ne zaštitivši ljude', tvrdi Pupovac. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook