Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ima i jedna dobra vijest

FOTO Gotovo nevjerojatan niz nesreća na moru: Sudarile se brodice, jedna pobjegla, još je traže. Potonuo jedan katamaran, a ni to nije sve

Nesreće na moru
Nesreće na moru Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture
Aktualno Galerija Nesreće na moru Nesreće na moru Foto: Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture Katamaran djelomično potonuo Katamaran djelomično potonuo Foto: Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture Potonula brodica Potonula brodica Foto: Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture Katamaran djelomično potonuo Katamaran djelomično potonuo Foto: Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture +0 Sudar sa nepoznatom brodicom Galerija 1/5 >>
Od početka vikenda Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanje na moru u Rijeci (MRCC Rijeka) izvijestila je o nekoliko izvanrednih događaja na moru.

Službenici Lučke ispostave Sali izvijestili su MRCC Rijeka o pomorskoj nesreći koja se dogodila kod Dugog otoka, gdje su se sudarile dvije brodice, od kojih je jedna napustila mjesto nesreće.

Informacija o ovoj pomorskoj nesreći zaprimljena je u Lučkoj ispostavi Sali u subotu, izravno od voditelja, koji je obavijestio o sudaru sa nepoznatom brodicom, nakon čega je vlastitu brodicu zbog nastalih oštećenja nasukao na obližnju obalu.

O događaju je obaviještena Lučka kapetanija Zadar, MRCC Rijeka i Postaja pomorske i aerodromske policije Zadar, čiji službenici tragaju za trenutno nepoznatom drugom brodicom, koja je sudjelovala u ovoj pomorskoj nesreći.

Prema dostupnim informacijama u okviru preliminarnog očevida, sudar dvije brodice dogodio se u subotu u 22:30, na oko 1,5 nautičku milju južno od mjesta Sali. U trenutku nesreće na brodici je uz dojavitelja, ujedno vlasnika boravila još jedna osoba, oboje državljani Republike Hrvatske, koji su pretrpjeli lakše tjelesne ozljede i nisu zatražili hitan medicinski prijevoz.

Pregledom na mjestu potonuća utvrđeno je da se olupina brodice duljine 6.75 metara, hrvatske zastave nalazi u uvali rta Katinja, na Dugom otoku, potopljena na metar dubine.

Na mjestu potonuća nije uočeno onečišćenje mora i morskog okoliša, a dvojica brodolomaca spasilačkom brodicom LI Sali u 23:50 prevezeni su u mjesto Sali, gdje je za njih u mjesnoj ambulanti organiziran preventivni pregled i medicinska sanacija lakših tjelesnih ozljeda.

Vlasniku oštećene i potopljene brodice iz nadležnosti Lučke ispostave Sali naloženo je komercijalno odsukavanje i tegalj na suho, što je izvršeno u nedjelju tijekom prijepodneva.

Koordiniranom akcijom u zadarskom akvatoriju, koju zajednički provode LK Zadar, LI Sali i PPAP Zadar nije pronađen drugi sudionik ove pomorske nesreće.

Pročitajte i ovo Darko Glažar Lučki kapetan opisao tijek akcije Usred nevremena zapeo putnički brod u creskom zaljevu: ''Stao im je stroj i bila je to dosta rizična situacija''

Udar u obalu i potonuće brodice kod Paga, bez ozlijeđenih i onečišćenja mora

Službenici Lučke kapetanije Zadar izvijestili su nadležne službe Uprave sigurnosti plovidbe o izvanrednom događaju brodice, koji se dogodio u subotu oko 17:55, kada se brodica sa sedam osoba prevrnula i potonula na oko metar dubine kod rta Fortica, na otoku Pagu. Srećom, među sedam brodolomaca nema stradalih niti ozlijeđenih.

Informacija o događaju u LK Zadar zaprimljena je posredstvom MRCC Rijeka i odmah potom je iz zadarske Kapetanije uspostavljena komunikacija sa voditeljem brodice, a potom i s vlasnikom iste (obojica državljani Republike Hrvatske), s obzirom da je brodica hrvatske zastave bila u najmu.

Prema dostupnim informacijama Lučka kapetanija Zadar provodi se očevid o uzrocima ove pomorske nezgode, na poziciji potonuća nema onečišćenja mora i morskog okoliša, a potopljena brodica ne predstavlja opasnost za plovidbu, jer je privezana za teglenicu te je vlasniku izdan nalog za organiziranje komercijalnog vađenja i teglja olupine.

Pročitajte i ovo Vrućina u gradu Visoke temperature Stižu nova upozorenja: U ove dvije regije vrijeme bi moglo biti opasno

Katamaran djelomično potonuo kod Brača

Poziv voditelja brodice u pogibelji posredstvom MRCC Rijeka proslijeđen je u Lučku ispostavu Milna, a o izvanrednom događaju naplavljivanja katamarana, koje se dogodilo u subotu kod otoka Brača je obaviještena Lučka kapetanija Split i nadležne službe Uprave sigurnosti plovidbe resornog Ministarstva.

Slijedom dostupnih informacija u okviru očevida, pomorska nesreća dogodila se nešto iza 20 sati dok je katamaran "SAGITARIUS", hrvatske zastave plovio kod rta Kobila, s jugozapadne strane otoka Brača. U trenutku nesreće na katamaranu je boravilo šest osoba uključujući voditelja, od kojih nitko nije stradao niti ima ozlijeđenih, a svi su evakuirani na brodicu, koja je plovila u blizini te prevezeni u susjednu uvalu Lučice, dok je voditelj katamarana prevezen u prostorije LI Milna, radi davanja iskaza.

Očevidom na poziciji nesreće službenici Lučke ispostave Milna nisu uočili onečišćenje mora i morskog okoliša, a s obzirom da je potonuli katamaran u vlasništvu domaće charter tvrtke, istome je izdan nalog za komercijalno odsukavanje i tegalj olupine.

Budući da je voditelj izjavio kako je u brodskim spremnicima preostalo oko 600 litara pogonskog goriva diesel, na poziciju je angažiran vatrogasni brod iz sastava Javne vatrogasne postrojbe JVP Split, čiji su pripadnici osigurali mjesto potonuća zaštitnim branama.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene