Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Influenca ptica

Ptičja gripa potvrđena na farmi purana, slijedi usmrćivanje životinja

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Ministarstvo poljoprivrede je izvijestio da je na farmi purana u općini Oriovac u Brodsko-posavskoj županiji utvrđena influenca ptica.

Državni inspektorat naredio je provedbu mjera za sprječavanje daljnjeg širenja i za kontrolu bolesti nakon što je na farmi purana u općini Oriovac utvrđena influenca ptica

"Nakon što je 14. studenog 2023. godine Ministarstvo poljoprivrede od ovlaštene veterinarske organizacije zaprimilo prijavu sumnje na influencu ptica zbog zamijećenog povećanog uginuća životinja na objektu s tovnim puranima smještenom na području Brodsko-posavske županije (Općina Oriovac) veterinari su proveli uzorkovanje životinja, a preliminarnim laboratorijskim izvješćem danas je utvrđena influenca ptica (određivanje H i N podtipa virusa kao i nisko i/ili visokopatogenosti je u tijeku)", navodi se u priopćenju.

Državni inspektorat je na tom objektu naredio provedbu mjera sa svrhom sprječavanja daljnjeg širenja i kontrole bolesti u skladu s Provedbenom Uredbom (EU) 2020/687, a koja uključuje stavljanje objekta pod službeni nadzor, zabranu premještanja životinja s i na gospodarstvo i druge mjere.

Pročitajte i ovo Problemi s mandarinama - 4 u dolini Neretve Pronađen je zabranjeni pesticid u domaćim mandarinama: Pokrenut prekršajni postupak protiv proizvođača

"Sukladno europskoj legislativi, a zbog epidemioloških pokazatelja koji upućuju da se radi o visokopatogenoj influenci ptica, u narednim danima će se provesti preventivno usmrćivanje prijemljivih životinja (purana)", kažu u Ministarstvu.

Influenca ptica je vrlo kontagiozna virusna bolesti peradi i drugih ptica koju uzrokuje tip A virusa influence. Može se manifestirati na različite načine, ovisno uglavnom o sposobnosti virusa da uzrokuju bolesti (patogenost) i na pogođene vrste.

Od domaće peradi najčešće obolijevaju kokoši i purani, a kod pataka i gusaka razviju se blagi simptomi bolesti. Divlje ptice koje žive uz vodu, poglavito divlje patke, prirodno su otporne na bolest i ne pokazuju kliničke znakove oboljenja te stoga predstavljaju rezervoar virusa i glavnu opasnost za širenje bolesti na domaću perad, objašnjavaju iz resora poljoprivrede.

Pročitajte i ovo Hrvatska Lutrija Provjerite Odigrao šest kombinacija i osvojio 50 tisuća eura: Listić je uplatio u Zagrebu

Podsjećaju da je u Hrvatskoj na snazi Naredba o mjerama za sprječavanje pojave i širenja influence ptica na području Republike Hrvatske (Narodne novine, br. 52/23 i 72/23) kojom se propisuje obvezno držanje peradi u ograđenim prostorima na način da je onemogućen svaki kontakt s divljim pticama te ostale mjere koje za cilj imaju sprječavanje pojave bolesti.

Kao znakove karakteristične za tu bolest izdvajaju iznenadna uginuća peradi bez kliničkih znakova bolesti; potištenost; nakostriješenost perja; značajan pad nesivosti i valivosti, loša kvaliteta ljuske jajeta; kašalj, šmrcanje, sinusitis, disanje na otvoreni kljun; edem glave i vrata, cijanoza kreste i podbradnjaka; sitna točkasta krvarenja po sluznicama te potkožna krvarenja uočljiva u perjem nepokrivenim područjima nogu; te živčane smetnje (grčevi, kretnje u krug, paraliza, otežano kretanje).

Iz Ministarstva podsjećaju i da su uzgajivači i druge relevantne fizičke ili pravne osobe dužne odmah i bez odgađanja prijaviti veterinaru ako postoji: sumnja na bolest (klinički znakovi karakteristični za influecu ptica); pojava neuobičajenih uginuća; smanjenje proizvodnje (pad unosa hrane i/ili vode; smanjena nesivost).

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene