Obavijesti Video Pretražite Navigacija
raste zabrinutost

Toplinski udar na drugom kraju svijeta: Vlasti izdale upozorenja, prijeti im još jedna velika opasnost

Toplinski val u Australiji
Toplinski val u Australiji Foto: Afp
Dok SAD-om hara zimska oluja, u Australiju je stigao prvi toplinski udar. U dijelovima zemlje već su tijekom jutra temeprature dosezale 38 stupnjeva, a tijekom dana mogle bi narasti i iznad 40. Organizacije upozoravaju kako bi stoga mogli nastati veliki požari, ali i poplave.

Upozorenja na toplinski val izdana su za južne i zapadne australske pokrajine s prosječnim temperaturama od osam do 16 Celzijevih stupnjeva iznad prosjeka.

Grad Adelaide tako je već prije 11 sati ujutro dosegao 38 °C na putu do prognoziranog maksimuma od 40 °C. Tijekom cijele noći temperatura nije pala ispod 27,4 stupnjeva.

Dok neki pozdravljaju vruće uvjete, jaki toplinski valovi mogu biti opasni, osobito za starije ljude, djecu te trudnice i dojilje. U Victoriji ekstremne vrućine ubijaju više od bilo koje druge prirodne katastrofe.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna MALA ŠKOLA PROGNOZE Veliki požari: Meteorolog otkriva što je u pozadini plamenih buktinja kakve ne pamtimo

Tjelesna temperatura djece može porasti četiri ili pet puta brže od odraslih i zato ih treba posebno paziti. Osnovni savjet koji su uputile lokalne zdravstvene organizacije jest da ih se nikad ne ostavlja same u automobilu.

Organizacije podsjećaju na to da kućne ljubimce također ne bi trebalo ostavljati same u neklimatiziranim prostorima, kao i da im se ostavi dovoljno vode. Ne bi ih trebalo izvoditi u šetnju tijekom najtoplijih dijelova dana ni po vrućim asfaltiranim površinama, piše The Guardian.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Mala škola prognoze Meteorolog otkriva na što točno upućuju sve češći toplinski valovi koji haraju Europom

Razarajući vjetrovi i jake grmljavinske oluje mogle bi predstavljati opasnost, rekao je Zavod za meteorologiju. Zemlju iz godine u godinu pogađaju ogromni požari, a nastaju upravo u ovakvim uvjetima.

Kao da to nije dovoljno, bivši tropski ciklon Ellie, koji se sporo kretao, donosio je oborine u ukupnoj količini do 300 mm za neka područja istočno od Tennant Creeka, izazivajući zabrinutost od iznenadnih poplava.

Iako se očekuje da bi oborine danas trebale stati, u dijelovima zemlje još uvijek je moguće da dođe do naglog bujanja vode.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene