Toplinski val u Australiji
Toplinski val u Australiji Foto: Afp

Dok SAD-om hara zimska oluja, u Australiju je stigao prvi toplinski udar. U dijelovima zemlje već su tijekom jutra temeprature dosezale 38 stupnjeva, a tijekom dana mogle bi narasti i iznad 40. Organizacije upozoravaju kako bi stoga mogli nastati veliki požari, ali i poplave.


Upozorenja na toplinski val izdana su za južne i zapadne australske pokrajine s prosječnim temperaturama od osam do 16 Celzijevih stupnjeva iznad prosjeka.

Grad Adelaide tako je već prije 11 sati ujutro dosegao 38 °C na putu do prognoziranog maksimuma od 40 °C. Tijekom cijele noći temperatura nije pala ispod 27,4 stupnjeva.

Dok neki pozdravljaju vruće uvjete, jaki toplinski valovi mogu biti opasni, osobito za starije ljude, djecu te trudnice i dojilje. U Victoriji ekstremne vrućine ubijaju više od bilo koje druge prirodne katastrofe.

Meteorolog Ivan Čačić Veliki požari: Meteorolog otkriva što je u pozadini plamenih buktinja kakve ne pamtimo

Tjelesna temperatura djece može porasti četiri ili pet puta brže od odraslih i zato ih treba posebno paziti. Osnovni savjet koji su uputile lokalne zdravstvene organizacije jest da ih se nikad ne ostavlja same u automobilu.

Organizacije podsjećaju na to da kućne ljubimce također ne bi trebalo ostavljati same u neklimatiziranim prostorima, kao i da im se ostavi dovoljno vode. Ne bi ih trebalo izvoditi u šetnju tijekom najtoplijih dijelova dana ni po vrućim asfaltiranim površinama, piše The Guardian.

Meteorolog Ivan Čačić Meteorolog otkriva na što točno upućuju sve češći toplinski valovi koji haraju Europom

Razarajući vjetrovi i jake grmljavinske oluje mogle bi predstavljati opasnost, rekao je Zavod za meteorologiju. Zemlju iz godine u godinu pogađaju ogromni požari, a nastaju upravo u ovakvim uvjetima.

Kao da to nije dovoljno, bivši tropski ciklon Ellie, koji se sporo kretao, donosio je oborine u ukupnoj količini do 300 mm za neka područja istočno od Tennant Creeka, izazivajući zabrinutost od iznenadnih poplava.

Iako se očekuje da bi oborine danas trebale stati, u dijelovima zemlje još uvijek je moguće da dođe do naglog bujanja vode.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju