Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Stotinjak uzvanika

Francuski predsjednik Macron sletio u Hrvatsku: Objavljeni službeni detalji posjeta

Aktualno Galerija Emmanuel Macron dolazi u Hrvatsku - 1 Emmanuel Macron dolazi u Hrvatsku - 1 Foto: DNEVNIK.hr Emmanuel Macron dolazi u Hrvatsku - 2 Emmanuel Macron dolazi u Hrvatsku - 2 Foto: DNEVNIK.hr Emmanuel Macron dolazi u Hrvatsku - 3 Emmanuel Macron dolazi u Hrvatsku - 3 Foto: DNEVNIK.hr Andrej Plenković Andrej Plenković Foto: DNEVNIK.hr +0 Mario Banožić Galerija 1/5 >>
Francuski predsjednik Macron sletio je u Hrvatsku iza 20 sati. Očekuje ga večera s premijerom Plenkovićem i nekolicinom ministara u restoranu u središtu grada. Večera je radna i razgovarat će, o borbenim avionima, Schengenu, zapadnom Balkanu, klimi, energiji i trgovinskim odnosima. Vlada je objavila i službene detalje posjeta francuskog predsjednika Hrvatskoj.

U četvrtak ujutro svečani je prijam na Pantovčaku nakon čega će predsjednik Emmanuel Macron u društvu premijera Andreja Plenkovića položiti vijence na Medvedgradu. Potom idu na sastanak u Banske dvore. Potpisat će sporazum o strateškom partnerstvu i sporazum o nabavi Rafalea.

Odlazi nakon svečanog ručka na kojemu će sudjelovati stotinjak uzvanika iz javnog života. Macron je prvi francuski predsjednik koji dolazi u bilateralni posjet Hrvatskoj.

''Ti ugovori otvaraju jednu novu dimenziju i stranicu jačanja obrambenih sposobnosti hrvatske vojske, hrvatskog ratnog zrakoplovstva, strateško partnerstvo - znači čvrstu potporu jedne od najutjecajnijih zemalja svijeta ne samo EU-a Hrvatskoj'', rekao je Plenković na sjednici Vlade.

Objavljeni službeni detalji posjeta

Dodajmo i da je Vlada na svojim stranicama objavila detalje posjeta francuskog predsjednika. Podsjetimo, francuski predsjednik u Hrvatskoj boravi 24. i 25. studenog.

"Predsjednik Macron prvi je francuski predsjednik koji dolazi u službeni posjet Hrvatskoj, a po dolasku u Zagreb u srijedu u večernjim satima predsjednik Macron i premijer Plenković, s izaslanstvima, susret će se na radnoj večeri.

Svečani doček predsjednika Macrona i sastanak s predsjednikom Zoranom Milanovićem održat će se sutradan u Uredu predsjednika Republike.

Predsjednik Vlade Plenković i predsjednik Macron susrest će se kod Spomenika domovini gdje će položiti vijenac za žrtve stradale u Domovinskom ratu.

Potom je predviđen sastanak u Banskim dvorima, nakon kojeg će premijer Plenković i predsjednik Macron potpisati Strateško partnerstvo, a ministri obrane Mario Banožić i Florence Parly Ugovor o nabavi aviona Rafalea.

Nakon potpisivanja ugovora, premijer Plenković i predsjednik Macron održat će konferenciju za medije.

Nakon završetka programa u Banskim dvorima, predviđen je prelet borbenih aviona Rafalea, u povodu potpisivanja Ugovora.

Službeni posjet Hrvatskoj predsjednik Macron završit će radnim ručkom kojem je domaćin premijer Plenković, a na kojem će sudjelovati i osobe iz javnog, gospodarskog, kulturnog, znanstvenog i sportskog života koje povezuju Hrvatsku i Francusku", navodi se na stranicama Vlade.

Pročitajte i ovo Tereza Kesovija dobila francusku medalju časnika - 2 GRAD U SIGURNOSNOM STISKU Macron stiže u Zagreb: Dočekuje ga Plenković, Milanovića na ručku neće biti, a Tereza Kesovija otkrila je za čime ona žali

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna projekt od strateškog značaja Milanović pozvao na kupnju američkih ubojica tenkova: "Neprihvatljivo je da se od toga odustalo"

Dodao je da je to "prilika za razvoj gospodarske, kulturne suradnje, političkog dijaloga, ali iznad svega čvrstu potporu ambiciji Hrvatske da postane dio šengenskog prostora i europodručja".

Radman o posjetu Macrona

Posjet francuskog predsjednika Hrvatskoj ne treba vezivati samo uz kupnju borbenih zrakoplova Rafale nego ga treba promatrati u sklopu strateškog partnerstva i očekivanja od RH koja u ovom dijelu Europe igra važnu ulogu sigurnosno-političkog čimbenika, izjavio je u srijedu u Zagrebu šef hrvatske diplomacije.

Dolazak Emmanuela Macrona u srijedu navečer u Hrvatsku prvi je službeni posjet jednog francuskog predsjednika koji se nije dogodio slučajno i koji dolazi na poziv premijera Andreja Plenkovića, rekao je ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman u izjavi za novinare na marginama sastanka šefova diplomacije država članica i promatrača Američko-jadranske povelje (A5) u Zagrebu.

"Ova posjet ne treba vezivati samo uz kupnju borbenih zrakoplova Rafale nego ga treba promatrati u sklopu strateškog partnerstva i očekivanja od Hrvatske koja upravo u ovom dijelu Europe igra jednu važnu ulogu sigurnosno-političkog čimbenika u osiguravanju sigurnosti i u prenošenju iskustva zemljamam zapadnog Balkana", istaknuo je.

On je naglasio da se Macronov posjet uklapa u strateške ciljeve RH. "Za 2022. godinu to je prije svega hrvatska aplikacija i nadamo se ostvarenje ulaska u šengenski prostor, u eurozonu i naravno jačanje obrambenih sposobnosti s borbenim zrakoplovima Rafale."

Ocijenio je da će posjet dodatno dati vjetar u leđa bilateralnim odnosima i pridonijeti njihovom jačanju. "Puno je toga što nas povezuje i traži intenzivnu suradnju", kazao je ministar.

Tijekom posjeta premijer Plenković i Macron će potpisati sporazum o strateškom partnerstvu, a u njihovoj nazočnosti bit će potpisan ugovor o kupnji zrakoplova.

"Mislim da Francuska kao snažna europska zemlja koja drži Europu, zastupa europske vrijednosti, sigurno može biti značajan strateški partner, a dokument koji ćemo potpisati govori o činjenici jačanja našega savezništva koje je važnije sada nego ikada ranije", istaknuo je Grlić Radman.

Na pitanje zašto do posjeta dolazi tek sad, rekao je kako ne misli da nije bilo htijenja ranije, da su se sad neke stvari poklopile.

Njegov dolazak pokazuje "poštovanje prema Hrvatskoj, hrvatskoj Vladi" koja je "kredibilan i vjerodostojan partner".

"Dolazak Emmanuela Macrona je upravo potvrda ispravnosti Hrvatske koja pridonosi miru i stabilnosti, koja je ključna zemlja kada je u pitanju stabilnost jugoistoka Europe."

Na pitanje bi li Macron došao da nije bilo kupnje zrakoplova, Grlić Radman je rekao da se uvijek može tražiti ovaj ili onaj razlog ali je i prije odluke u kupnji zrakoplova bilo obećanja i planova za njegov dolazak.

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr
 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene