Obavijesti Video Pretražite Navigacija
GRAD U SIGURNOSNOM STISKU

Macron stiže u Zagreb: Dočekuje ga Plenković, Milanovića na ručku neće biti, a Tereza Kesovija otkrila je za čime ona žali

Posjet francuskog predsjednika Emmanuela Macrona Hrvatskoj očekuje se s velikim zanimanjem. Nije samo riječ o tome da je Macron prvi šef francuske države koji službeno dolazi u Hrvatsku, već se njegov posjet uklapa u strateške ciljeve Hrvatske za 2022. godinu, a to su Schengen, euro i jačanje obrambenih sposobnosti s borbenim avionima Rafale.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron u Hrvatsku dolazi u srijedu navečer u dvodnevni posjet gdje će mu formalni domaćin biti hrvatski premijer Andrej Plenković.

Macrona će u četvrtak najprije sa svim državnim počastima primiti predsjednik Republike Zoran Milanović, a potom Plenković u Banskim dvorima, gdje će potpisati novi Sporazum o strateškom partnerstvu, a potom će dvoje ministara obrane, Mario Banožić i Florence Parly potpisati ugovor o nabavi Rafala.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković, Zoran Milanović - 3 na Plesu Novinari pitali Jandrokovića je li tampon zona, a ubacio se Milanović: "On je prefit" Rafalei dolaze u Hrvatsku Povijesni prelet FOTO/VIDEO Hrvatska vojska ulazi u 21. stoljeće: Više od milijardu eura za nove moćne čuvare neba

Prvi posjet jednog francuskog predsjednika važan je u svjetlu činjenice da je Francuska prva vojna sila Europske unije, jedina nuklearna sila EU-a i jedina stalna članica Vijeća sigurnosti iz EU-a.

Što se tiče Macronova osiguranja tijekom posjeta, glavnina posla je obavljena, naime, sigurnosne službe započele su pripremu čim je potvrđeno da Macron dolazi u Zagreb, a pojedinosti, kao što je poznato, ionako se ne objavljuju. No, da se Zagreb spremio za ''veliku srijedu'', koja znači blokirane ulice, blindirani Mercedes, antidron puške..., piše Jutarnji list, no Zagrepčani i Zagrepčanke već dobro znaju kako to izgleda kada visoki dužnosnici i dužnosnice stižu u hrvatsku metropolu.

Zagrebačka policija obavijestila je javnost samo uobičajeno da će zbog potrebe osiguranja prolaska i boravka stranog državnog izaslanstvo na čelu s najvišim državnim dužnosnicima na području Grada Zagreba, u srijedu i četvrtak uspostaviti privremenu regulaciju prometa te da će dolaziti do povremenog kratkotrajnog prekidanja prometa uz pravovremena preusmjeravanja prometa i uz privremenu postavljenu prometnu signalizaciju.

Sukladno tome, mole građane, odnosno sve sudionike u cestovnom prometu, a posebice vozače motornih vozila i pješake za razumijevanje te strpljenje za vrijeme privremene regulacije prometa navedenih dana i ukazuju na striktno poštivanje svih uputa policijskih službenika kao i poštivanje i postupanje sukladno privremenoj regulaciji prometa na pojedinim prometnicama na kojima će biti prisutni policijski službenici te će biti privremeno postavljena prometna signalizaciji.

Što će se jesti na svečanom ručku u Smaragdnoj dvorani zagrebačkog hotela Esplanade? 

Na svečanom ručku na kojem će mnogi istaknuti hrvatski građani i građanke francuskom predsjedniku Emmanuelu Macronu iskazati svoju naklonost Tereza Kesovija nada se zapjevati francusku šansonu: ''Moja uloga tamo je da pozdravim predsjednika Macrona, predsjednika Vlade i sve koji će biti. Baš neću sa svima, ali s njim sigurno hoću''.

Milanović neće dobiti priliku ručati s francuskim predsjednikom, naime, predstojnik Ureda predsjednika Vlade Zvonimir Frka-Petešić podsjetio je da su Milanoviću ponudili dio organizacije: ''Nije prihvatio, mi smo se prilagodili tome i posložili program poštujući odluku Ureda predsjednika da neće dati večeru predsjedniku Macronu''.

Protokol će u srijedu osjetiti zadnju godinu neprotokolarnosti. Naime, kako podsjeća Milada Privora, bivša ravnateljica državnog protokola, do tada bi već trebao biti hrvatski veleposlanik u Francuskoj: ''Žalosno je to da nemamo veleposlanika u tako važnoj zemlji''.

Nema važnog u monolozima predsjednika i premijera. Prokol veliku važnost pridaje hrani, pa će biti najbolje od bogate hrvatske gastronomije, a Privora objašnjava da ''sigurno neće biti guščje paštete jer to će oni nama ponuditi kad dođemo u Francusku''.

Neće mu ponuditi ni Crème Brûlée, a Nadege Tihava, vlasnica francuskog restorana, pokazuje puževe iz Francuske, iz Bourgoina, konfitiranu patku, batak zabatka od patka, šopane patke.

Hrvatska ima puricu s mlincima, ali to bi Francuzima koji vole masno, moglo biti presuho... ''Mlince ne zna pa neka proba nešto drugačije, štrukle sa sirom isto, mi to nemamo u Francuskoj, a ja to jako volim, ni ajvara nema u Francuskoj, ja svaki put odnesem teglicu za familiju'', kaže Tihava.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna STIŽE FRANCUSKI PREDSJEDNIK Plenković o skandalu oko ručka s Macronom: ''Nudio sam Milanoviću organizaciju. Odbio je, neka on objasni zašto''
Pročitajte i ovo Slika nije dostupna PRVI SLUŽBENI POSJET Francuski predsjednik Macron dolazi u Hrvatsku: Na dnevnom redu Schengen, euro i kupnja borbenih aviona

Možda da teglicu ajvara francuski predsjednik ponese i supruzi Brigitte, koja ga neće pratiti na radnom posjetu Hrvatskoj, a što žalosti Kesoviju: ''Žao mi je što ne dolazi budući da sam joj mogla reći da su sve moje prijateljice lude za njom i rekla bih joj: Moja draga gospođo, sve moje hrvatske prijateljice Vas smatraju elegantnom, lijepom, simpatičnom''.

Francuski predsjednik položit će vijenac braniteljima, čime godinu dana nakon otvorenja Spomenik domovini ima funkciju.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene