Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna
uživo

UŽIVO Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"

Neće ulaziti u prosjek

Kako je prošao prvi dan pisanja nacionalnog ispita za osnovnoškolce i hoće li to riješiti hiperinflaciju odlikaša? "Bit će važan pokazatelj"

Aktualno Galerija Vinko Filipović, ravnatelj NCVVO-a Vinko Filipović, ravnatelj NCVVO-a Foto: DNEVNIK.hr Nacionalni ispiti: Ilustracija - 3 Nacionalni ispiti: Ilustracija - 3 Foto: DNEVNIK.hr Nacionalni ispiti: Ilustracija - 1 Nacionalni ispiti: Ilustracija - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Nacionalni ispiti: Ilustracija - 2 Galerija 1/4 >>
Dio osnovnoškolaca pisao je prvi dio nacionalnih ispita. Učenici četvrtih razreda iz 81 osnovne škole koje sudjeluju u projektu, pisali su ispit iz hrvatskog jezika. Pisao se u dva dijela, jedan se odnosio na čitanje i poznavanje jezika, a drugi na pisanje. U srijedu pišu matematiku, a u petak prirodu i društvo. Rezultati ispita neće ulaziti u prosjek učenika, a izostanak s ispita mora biti opravdan.

Nakon učenika četvrtih razreda, nacionalne ispite pisat će svi učenici osmih razreda iz ukupno 923 osnovne škole.

"Pa bilo je onako - srednje teško, bila je tu i mala trema, ali sve u svemu je super", priznaje Maroje Kević.

"To je primjer na kojoj razini je usvojstvenosti ishod naših učenika, što trebamo popraviti, gdje trebamo možda uložiti više truda. Edukacije nas kao odgojno-obrazovnih djelatnika, kako bi dali više i samim učenicima", komentirao je ravnatelj OŠ Mladost Osijek Josip Jugić.

Pročitajte i ovo Početak školske godine - 3 školska groznica Sve je spremno za prvo školsko zvono, ali zabrinjava nastavak negativnog trenda

Ravnatelj Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja Vinko Filipović je za Dnevnik Nove TV prokomentirao prvi dan ispita.

"Prvi dan je prošao bez ikakvih problema, što me ne iznenađuje jer su ispite pisale škole koje su prošle godine bile u pilot-projektu", rekao je Filipović i dodao da to očekuje i u srijedu te petak.

Filipović je istaknuo da će najkasnije do konca svibnja biti rezultati nacionalnih ispita za učenike četvrtih, ali i osmih razreda. "Na temelju analiza rezultata učenika prošle godine,  iz hrvatskog, matematike, prirode i društva nije bilo odstupanja. Nešto lošiji rezultati su bili na razini ispod osnovne razine iz hrvatskog jezika. Ali između dva i šest posto je onih koji su se kretali ispod osnovne razine, a od tri do šest posto je učenika napredne razine", rekao je Filipović.

Pročitajte i ovo Ilustracija NACIONALNI ISPITI Važan dan: Učenici četvrtih razreda osnovne škole na važnom testu, pravila su kao i na državnoj maturi  

"Rezultati su pokazali da je najviše učenika na osnovnoj i srednjoj razini, što je bilo i očekivano. Nacionalni ispiti neće istog trenutka riješiti problem prevelikog broja odlikaša jer to nije samo problem htvatskog obrazovnog sustava, već se s tim problemima suočavaju i druge zemlje koje imaju dugu tradiciju vanjskog vrednovanja i svega što se vrednuje na nacionalnim ispitima", priznaje Vinković.

Dodaje da će biti riječ o vrlo važnom pokazatelju i učiteljima, ravnateljima i stručnim službama.

"Očekujemo da će nacionalni ispiti biti prvi korak ka rješavanju hiperinflacije odlikaša", zaključio je Filipović.

 

Više o prvom danu nacionalnog ispita pogledajte u priloženom videu.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 



 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene