Obavijesti Video Pretražite Navigacija
euri i kune

Inspektori su od jutra češljali trgovce zbog dvojnih cijena. Već su uočene nepravilnosti, a objavljeno je i kolike su kazne

Od danas je obvezno dvojno iskazivanje cijena za sve poslovne subjekte. Cijene u eurima i kunama moraju biti jasno istaknute, kao i fiksni tečaj konverzije.

Od danas je obvezno iskazivanje cijena u kunama i eurima. Iz ovog su izuzeti oni kojima nije primjereno iz praktičnih razloga ili bi uzrokovalo nerazmjerne troškove - primjerice kiosci i tržnice. Ovaj način prikazivanja primjenjivat će se do kraja 2023. godine. Jutros su krenule i kontrole.

Pročitajte i ovo Ilustracija Detaljan popis Radno vrijeme trgovina ove nedjelje: Provjerili smo za vas gdje možete obaviti kupovinu Neradna nedjelja Ustavni sud odlučio Rijetko koja trgovina otvorena, trgovci nisu zadovoljni: Prema Vladi idu s novim prijedlogom, doznajemo detalje

"Jutros smo krenuli sa sektorom trgovine i sektorom pružanja usluga. Jutrošnji nadzori preliminarno pokazuju kod određenih trgovaca nepravilno isticanje cijena za jedinicu mjere, kao i nepravilno preračunavanje.

Propisane su kazne za pravnu osobu od 20 do 100 tisuća kuna, za odgovornu od 5 do 15 tisuća kuna dok je za fizičku osobu obrtnika propisana kazna 5 do 10 tisuća kuna", pojašnjava Vedrana Filipović-Grčić, pomoćnica glavnog državnog inspektora. 

Josipa iz Pule kaže da ju dvojno iskazivanje cijena ne buni. "To je OK, na ovo se treba naviknuti, samo da je glavno po tom kursu napravljeno i ništa drugo", kaže

Dvojno iskazivanje cijena sada je obvezno za sve poslovne subjekte.

"Zadnjih mjesec dana smo počeli stavljati to dvojno iskazivanje cijena, zadnjih 10 dana intenzivno. Nama je bilo malo napornije stavljati sve te cijene, makar je sve programski, ali fizički morate staviti tu cijenu", kaže voditeljica trgovine Dijana Maras Peruško. 

Građani Hrvatske se još uvijek na ovo privikavaju. 

"Naši još gledaju, još im nije jasno, bit će izazovno definitivno", kaže trgovkinja Ranka Liverić. 

Oni koji su to prošli prije nas, u našim trgovinama gledaju u eure i kažu kako im je sada jednostavnije. 

"Isto smo razmišljali o razlici između nizozemskog guldena i eura, je li to skupo ili jeftino? Bilo je doista zbunjujuće i nama na početku", kaže Mimun iz Nizozemske. 

Zbog toga cijena u obje valute mora biti jasna, lako čitljiva i razumljiva.

Ivan iz Pule kaže da vidi i jednu i drugu cijenu i da to nije problem, jedino je problem ako bude bilo muljanja s preračunavanjem. 

No iako je tečaj konverzije fiksni, današnje kontrole državnog inspektorata već su pokazale da su se neki baš na njemu i okliznuli.

"Jutrošnji nekakvi nadzori preliminarno pokazuju kod određenih trgovaca nepravilno isticanje cijena za jedincu mjere kao i nepravilno preračunavanje", kaže Grčić. 

Ovaj mjesec stižu i režije prikazane u eurima i kunama, kao i obavijesti o mirovinama, no ima i cijeli niz izuzetaka gdje eura nema.

"Kao što su prodavači na tržnicama, dakle na štandovima, klupama, prodaja ulaznica, karata, knjiga, bonova za mobitele, povratna naknada, taksimetar, automati samoposlužni...", poručuje Ana Knežević, predsjednica Hrvatske udruge za zaštitu potrošača

Ovako istaknute cijene moraju biti do kraja 2023. godine, što bi značilo i cijelu prvu godinu eura kao službene valute.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene