Obavijesti Video Pretražite Navigacija
vojni konvoj

FOTO/VIDEO Bradleyji na višesatnom putovanju hrvatskim prometnicama

Aktualno Galerija Bradleyji na putu prema Slavonskom Brodu - 7 Bradleyji na putu prema Slavonskom Brodu - 7 Foto: Damir Skomrlj/Cropix Bradleyji na putu prema Slavonskom Brodu - 6 Bradleyji na putu prema Slavonskom Brodu - 6 Foto: Damir Skomrlj/Cropix Bradleyji na putu prema Slavonskom Brodu - 5 Bradleyji na putu prema Slavonskom Brodu - 5 Foto: Damir Skomrlj/Cropix Bradleyji na putu prema Slavonskom Brodu - 4 Bradleyji na putu prema Slavonskom Brodu - 4 Foto: Damir Skomrlj/Cropix +2 Bradleyji na putu prema Slavonskom Brodu - 2 Galerija 1/7 >>
Prva američka oklopna vozila Bradley krenula se u nedjelju oko 20 sati iz riječke luke u pogone Specijalnih vozila Đuro Đaković u Slavonskom Brodu, gdje će se obnoviti i modernizirati.

Konvoj s prvim Bradleyima iz Riječke kreće put Slavonije. Dio ih još čeka na gatu, a dio je već na labudicama. Neobičan teret u svojoj luci s lukobrana su sa zanimanjem pratili brojni Riječani, a sve su snimile i ekipe Dnevnika Nove TV.

Konvoj se sastoji od sedam kamiona i 22 Bradley vozila koja su stigla iz SAD-a prošle srijede u riječku luku.

Hrvatska vlada objavila je prošlog tjedna kako joj je cilj da oklopna vozila Bradley, čiji su prvi primjerci stigli iz SAD-a u Hrvatsku, budu operativna do 2026.

U Rijeku su prošle srijede dopremljena 22 od ukupno 89 oklopnih vozila pješaštva Bradley M2A2 ODS koja će se modernizirati u tvrtki Đuro Đaković Specijalna vozila u Slavonskom Brodu.

Dolazak Bradleya u Hrvatsku komentirao je u nedjelju premijer Andrej Plenković.

"To će sad biti neki manji servisi, kao što ljudi godišnje voze auto na servis. Ideja je da se od tih 89 Bradleya, borbenih oklopnih vozila osposobi za funkcioniranje više od 60. Dio će služiti kao svojevrsni bazena za rezervne dijelove, za one koji će biti operativni. Trebat će neko vrijeme i biti će u sljedećim godinama spremni na raspolaganju jačanju sposobnosti hrvatske kopnene vojske", rekao je.

Pročitajte i ovo Pada cijena šećera - 1 Dobre vijesti U moru porasta cijena, jedan proizvod uskoro bi mogao pojeftiniti: "Cijena tone na europskom tržištu pala je s 1000 na 800 eura"

Prema pisanju medija, u sklopu modernizacije na vozila će biti ugrađena najnovija verzija topa Bushmaster od 25 milimetara s također najnovijom verzijom termovizije, komunikacijska oprema nove generacije i dimne kutije.

Hrvatski Bradleyi bit će naoružani i protuoklopnim raketama TOW 2 A i B, a u paketu je i streljivo za top, streljivo 7,62 mm i simulator za obuku. Očekuje se da bi prvi modernizirani Bradley iz pogona "Đuro Đaković" trebao izaći 1. srpnja 2024. godine.

Pročitajte i ovo Cijene odojka - 3 Taman prije blagdana Cijene skočile u nebo: Prošle godine kilogram je koštao upola manje

Ovaj posao velika je šansa da se u Đuri Đakoviću u budućnosti formira regionalni centar za vozila Bradley.

U uvođenju Bradleya u upotrebu pomoći će Nacionalna garda Minnesote, s kojom suradnja traje već 26 godina.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene