Komemoracija za generala zbora Pavla Miljavca, nekadašnjeg načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH i bivšeg ministra obrane, održana je u četvrtak u Domu HV-a 'Zvonimir, u Ministarstvu obrane RH.

Galerija Komemoracija za Pavla Miljavca 1 Komemoracija za Pavla Miljavca 2 Komemoracija za Pavla Miljavca 3 +6 Komemoracija za Pavla Miljavca 4

Umirovljeni general Miljavac, koji se u obranu Hrvatske uključio kao dragovoljac u studenom 1990. obašao je niz visokih dužnosti u Hrvatskoj vojsci, a iznenada je umro 6. prosinca u 69. godini života.

Komemoraciji su, uz ostale, nazočili premijer Andrej Plenković, potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved te ministar obrane Mario Banožić.

Predsjednik Hrvatskog generalskog zbora (HGZ) general Marinko Krešić istaknuo je kako ih je zatekla i potresla vijest o preranom i iznenadnom odlasku generala Pavla MiIjavca, podsjetivši da su od samog početka Domovinskog rata bili suradnici i prijatelji, kao i u miru kada je došao u HGZ.

"Od početka obrane Hrvatske Pavao Miljavac nije ni trenutka dvojio već se stavio na raspolaganje i obavljao niz odgovornih dužnosti, od zapovjednika 137. brigade, Zbornog područja Karlovac, do zamjenika načelnika i načelnika Glavnog stožera OS-a i ministra obrane te saborskog zastupnika", rekao je Krešić.

Kao ministar obrane, od 14. listopada 1998. do 27. siječnja 2000. u Vladi premijera Zlatka Mateše, Miljavac je radio na transformaciji Hrvatske vojske iz ratne u mirnodopsku, dodao je.

Od 2013. Pavao Miljavac obnašao je dužnost predsjednika HGZ-a, a potom bio njegov počasni predsjednik.

"Uvijek je bio staložen, ali i odrješit u radu, primjer kako se živi i bori i za domovinu, volio je raditi, nije se štedio za opće dobro i mogao je još dosta dati hrvatskom narodu i HV-u", naglasio je Krešić.

General Miljavac nositelj je brojnih odličja i jedan je od onih koji će velikim slovima biti upisan u hrvatsku povijest i sjećat ćemo ga se s poštovanjem, poručio je.

Od početka aktivno uključen u obranu RH, operativac i vojni strateg

Načelnik Glavnog stožera OS RH admiral Robert Hranj rekao je kako je Miljavac neizmjerno zadužio Hrvatsku, sudionik Domovinskog rata koji se od samog početka aktivno uključivši u obranu kao istinski domoljub, a svoj autoritet temeljio je na znanju i odlučnosti. Bio je odličan operativac, vojni strateg i vođa, glas razuma odmjerenosti. Dao je trajan pečat pobjedničkoj Hrvatskoj vojsci koja je sprema za ispunjenje svih zadaća i misija, dodao je.

Pavao Miljavac Nakon nesretnog pada: U bolnici iznenada preminuo umirovljeni general Pavao Miljavac

Vlada Republike Hrvatske na Mirogoju - 1 Vlada s potpredsjednicima položila vijence na Mirogoju, Obuljen Koržinek: "Postoje akteri koji raspiruju mržnju"

Ministar obrane Banožić poručio je kako je general Miljavac obilježio stvaranje i obranu hrvatske države, gradeći pobjednički duh i poštujući visoke etičke vrijednosti u borbi za slobodu, koja je zahtijevala svladavanje gotovo nesavladivih prepreka.

"Miljavac je kao načelnik Glavnog stožera i ministar obrane dao velik doprinos u razvoju obrambenog sustava i ostavio neizbrisiv trag. Sve funkcije obavljao je predano, zalažući se za očuvanje vrijednosti Domovinskog rata i za hrvatske branitelje", dodao je Banožić.

Niz odličja

General Miljavac odlikovan je nizom odličja - Veleredom kralja Petra Krešimira IV. s lentom i Danicom, Redom kneza Domagoja s ogrlicom, Redom Nikole Šubića Zrinskog, Redom Ante Starčevića, Redom bana Jelačića, Redom hrvatskog trolista, Redom hrvatskog pletera, Spomenicom Domovinskog rata, Spomenicom domovinske zahvalnosti za 5 godina i medaljama Bljesak, Oluja, Iznimni pothvati i Ljeto.

Posljednji ispraćaj generala Miljavca bit će u petak, 9. prosinca, na mjesnom groblju u Novigradu na Dobri u 13 sati.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju