Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Obitelj Brajković u novom domu

Njihovu priču Provjereno je ispričalo prije godinu dana: Jedna časna sestra, vrijedna obitelj i svi vi još jednom ste stvorili čudo

Obitelji Brajković danas živi u novoj kući (Foto: Dnevnik.hr) - 1
Obitelji Brajković danas živi u novoj kući (Foto: Dnevnik.hr) - 1 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Biserka Brajković (Foto: Dnevnik.hr) Biserka Brajković (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Ivana Brajković (Foto: Dnevnik.hr) Ivana Brajković (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Valentina Brajković (Foto: Dnevnik.hr) Valentina Brajković (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Obitelji Brajković danas živi u novoj kući (Foto: Dnevnik.hr) - 6 Obitelji Brajković danas živi u novoj kući (Foto: Dnevnik.hr) - 6 Foto: DNEVNIK.hr +4 Obitelji Brajković danas živi u novoj kući (Foto: Dnevnik.hr) - 5 Galerija 1/9 >>
Njihovu smo vam priču ispričali prije godinu dana. Temperatura se u to vrijeme, kao i ovih dana, spuštala debelo ispod nule. Jedna je obitelj u maloj trošnoj kućici kraj Karlovca strepila od nadolazeće kiše, ili snijega...

Prozori zakucani čavlima, zamotani ručnicima da spriječe propuh, plastične vrećice ugurane na mjesto crijepova koji nedostaju. Ali, nije siromaštvo to što je ekipu Provjerenog kao i vas ganulo, već skromnost i poniznost četvero djece obitelji Brajković.

Pročitajte i ovo Provjereno: Marijan Gregurina - 5 Život stao u pet vrećica Marijan je ostao bez svega, a država mu je pomogla sa 150 eura: "Nikad nisam zamišljao ovakvu starost. Nikad." Provjereno: Zadarska udruga - 1 Uz pomoć dobrih ljudi Zadarska udruga nakon priče Provjerenog dobila novi dom, ali posla je još mnogo: "To su djeca ovog grada i treba naći rješenje za njih"

Jedna predivna časna sestra, jedna poštena i vrijedna obitelj i svi vi još jednom ste stvorili pravo malo čudo. Brajkovići danas imaju novu kuću.

19-ogodišnjakinja Valentina ponosno je ekipi Provjerenog pokazala prostorije svog novog doma. Život koji njezina obitelj danas živi u ovoj kući, neusporediv je s onim koji je iza njih.

Njih šestero bilo je stisnuto u kućici čije su grede jedva pridržavale trošne zidove. U jednoj su prostoriji spavali, a u drugoj provodili dan, učili i jeli. Ako se uopće imalo što za skuhati...

Na to da joj djeca spavaju u čarapicama i dijele pokrivač, da ručnik sprječava ledeni propuh, da se lonci postavljaju kada kiša probija krov nikada se gospođa Biserka nije naviknula kao što se nije ni mirila s osjećajem da će tako provesti ostatak života. Ne zbog sebe, kaže, već zbog njih.
Htjela im je omogućiti bezbrižnu i topliju budućnost.

I iako nijedan posao ne bi odbili, posla nema. Suprug pomaže u šumi, a ona čisti kuće.
Ali dok je čistila tuđe prozore, srce se potajno nadalo.

Kako se dogodilo čudo

Najstarija Valentina, Ivana, Vlatka i desetogodišnji Ivica, svoje želje nisu mogli prevaliti preko usana. Toliko skromni i ponizni, bilo ih je sram. Ali, ne uvjeta u kojima žive, jer znaju da mama i tata poduzimaju sve što mogu. Već želja, koje su naučili neizgovarati na glas jer bi roditeljima tek tada puklo srce. Mobitel se Vlatki kada smo s njom razgovarali u prosincu 2016. činio dalek poput svemira.

Jedina koja je čula vapaj ove obitelji bila je sestra Jelena Lončar iz zagrebačkog Caritasa. No u svojoj želji da pomogne, ostala je usamljena. Na mnoga je vrata kucala, ali bezuspješno.

"Dosta se tužno osjećam i jadno. Jadno da u državi u kojoj sam sigurna da ima jako puno praznih prostora i kuća i stanova da se ne može pronaći zakonski okvir u okviru kojeg bi se takvoj jednoj obitelji pomoglo", rekla je sesra Jelena za Provjereno 2016. Godine.

Nije se pronašao zakonski okvir, jer za to nije bilo volje onih na poziciji. Ali se svejedno dogodilo čudo. U njihove ste živote ušli svi vi koji ste se jednog četvrtka navečer našli ispred televizora.

Posljednja dva i pol mjeseca ova obitelj ima novu kuću. Više od kuće zapravo, u Orlovcu kraj Karlovca pronašli su svoj prvi pravi dom. Onaj o kojemu su prije maštali... E, sada u njemu žive!

"Gledali smo snijeg kako pada, puše, hladno, a mi tu na toplom, veselimo se , grijemo se u toplom, nije nas uopće zamaralo to... hladnoća, vjetar, snijeg", priča gospođa Biserka. Sretne su i njezine kćeri koje imaju svoje sobe i sada, kada pada kiša, samo je gledaju s prozora.

Presretne jer imaju svoje sobe, priznaju da su prvih nekoliko noći iz navike ipak spavale stisnute u jednu. Gospođa Biserka kroz smijeh kaže da je prva noć u novoj kući bila turbulentna.

"Nije bilo spavanja jer živci nam nisu dali. Uvijek smo pričali nešto jer smo svi spavali u jednoj prostoriji jer smo naučili da smo svi skupa u tijesnom onda smo malo po malo...", priča gospođa Biserka.

Ali nekoliko dana poslije ove tinejdžerice postale su svjesne da napokon imaju nekoliko kvadrata u kojima mogu stvarati svoj svijet.

"Ovdje su živi, veseli, jedva su čekali da imaju svoje, da imaju toplinu, čistoću što je najbitnije od svega. I evo ja imam najveći mir. Imam svoje i ne može mi nitko ništa sad u mom, napokon onaj miran osjećaj", kaže Biserka.

Hrabre djevojke

Djevojke su danas jako zadovoljne, a bila je potrebna velika hrabrost da progovore o stanju koje ih je snašlo, o uvjetima u kojima žive. Djevojke su u školi nailazile na razne komentare.

"Bilo je onih negativaca, a bilo je više onih koji su bili uz mene", kaže Vlatka. Valentina kaže da su prije priloga u Provjerenom neki znali, a neki ne u kakvim uvjetima žive. Neki su im se izrugivali, a prijatelji su ih branili.

A djevojke se nisu sramile svoje životne situacije i ne žale što su o tome govorile javno.Jedino za čime najstarija Valentina žali je što nije uspjela upisati četvrtu godinu srednje škole kako bi postala dizajner interijera. Ali za školovanje u Zagrebu nije ostalo novca. Njezini snovi pričekat će neka druga vremena. Sada, nakon trogodišnje cvjećarske škole, traži posao kako bi pomogla mami i tati.

Teško da bi bez socijalne pomoći i dječjeg doplatka Brajkovići mogli izgurati mjesec. Tata Ivica na terenu radi za dnevnicu od 120 kuna, a Biserka povremeno čisti jednoj gospođi u Zagrebu.

"Baš se sad nadam da će me pozvat prije Uskrsa da idem nešto počistit, sredit jer ako me ne pozovu nemam ni ja onda ništa djeci da dam", kaže Biserka.

Prvi Uskrs u novom domu

Prvi Uskrs u novom domu očekuje se s velikim uzbuđenjem. Ukrasit će svoj dom najbolje što mogu. "Bit će i kuhanja i pečenja, svega će bit. Ja se bar nadam", kaže Biserka.

Nada se, jer uz novi krov nad glavom stigle su i nove brige. Veće režije, veći izdaci.
Ono najvažnije za sada ima - mir i radosnu djecu koja više ne moraju smrznuta dolaziti u školu, strepiti hoće li im kiša smočiti krevet i knjige. Biserka je zahvalna svima koji su im pomogli.

Ono što većina smatra normalnim životnim uvjetima- za njih je pravi luksuz. Iako ih čekaju još mnoge bitke- zahvalni su. Svakom od vas tko je pronašao razumijevanje za ono što je njima život servirao. Upravo zbog vašeg suosjećanja dobili su najvrijednije- priliku za bolji početak.
 

Emisiju gledajte četvrtkom od 22:30 na Novoj TV, a više o pričama iz Provjerenog saznajte na novatv.hr/provjereno

Propustili ste emisiju? Pogledajte je besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene