Provjereno donosi priču o Mariji Milanović, koja nije dobila posao spremačice u vrtiću iako je po zakonu prilikom zapošljavanja trebala imati prednost. Naime, na njezino je mjesto vrtićko vijeće odlučilo zaposliti kćer lokalnog političara koja je fakultetski obrazovana.

Galerija Marija Milanović Ivan Milanović, Marijin otac Marija Milanović ostala bez posla - 1 +2 Marija Milanović ostala bez posla - 2

Marija Milanović se javila na natječaj za posao za radno mjesto spremačice u vrtiću. Iako je po zakonu imala prednost pri zapošljavanju jer je osoba s invaliditetom – odnosno lakšim intelektualnim poteškoćama – posao je dobio netko drugi.

"Kad smo čuli tko je zaposlen i tko je predsjednik vijeća, odmah ti je jasno što je u pitanju", rekao je Ivan Milanović, Marijin otac.

Provjereno: Novac iz EU fondova - 5 Kako povlačimo i koristimo novac iz EU fondova? "To ide po principu - daj svakome pomalo, da svi budu zadovoljni"

Provjereno: Maja Pleše - 3 Zbog teške bolesti nije mogla govoriti, a onda joj se promijenio život: ''Ljudima kao što sam ja poručila bih da vole sebe i neka nikada ne odustanu od svojih snova''

Posao je, naime, dobila ni više ni manje nego kći predsjednika upravnog vijeća vrtića, lokalnog političara i bivšeg HDZ-ovca. Osoba je to s visokom stručnom spremom.

"Možda dolazi neko novo vrijeme da će čistačice trebati visoku stručnu spremu pa će trebati upravljati s nekim dronovima koji će čistiti", rekao je Ivan.

S njom nisu ni obavili razgovor

Obitelj Milanović bi se pomirila sa sudbinom da je posao dobio netko tko također ima prednost pri zapošljavanju, ali ovo je bila kap koja je prelila čašu.

Novinarka Provjerenog Ema Branica pokušala je doći do sada bivšeg predsjednika upravnog vijeća vrtića Pavla Kordića. U telefonskom razgovoru je rekao da on nije utjecao na zapošljavanje kćeri jer se izuzeo iz glasovanja.

"To je sada na sudu i kako sud odluči, to će biti tako", rekao je.

Provjereno: Nestali - 10 Nade da su živi odavno nema. Žele ih samo dostojno pokopati i s njima se oprostiti: "Oni koji šute, a znaju, to je najteže!"

Provjereno: Posvajanje djece u Africi - 11 Provjereno istražuje pozadinu priče o uhićenju Hrvata u Zambiji: "Ne možeš s djetetom u Zambiju. Službenici koji to dopuštaju dio su mafije"

Vrtićko vijeće nije se potrudilo obaviti razgovor s Marijom, provjeriti njezine sposobnosti, niti su tražili ikakvu dodatnu dokumentaciju, već ju je odlučilo proglasiti nesposobnom.

''Pisali su da sam retardirana, da ovo, da ono'', ispričala je nesretna Marija koja samo želi raditi i zaraditi kako nikome ne bi bila teret.

Obitelj Milanović zbog ovog slučaja dvije godine prolazi torturu jer ne žele slegnuti ramenima i prihvatiti stanje stvari. Još uvijek ne mogu vjerovati koliko je truda vrtić uložio u to da Marija ne bude zaposlena i pitaju se što će nam zakoni, propisi i javni natječaji ako ovako završavaju.

"Nije pravedno i nije zakonito", poručuju Marijini roditelji. 

Više o njihovoj priči možete pogledati u priloženom videoprilogu na vrhu članka.

Provjereno gledajte četvrtkom navečer na Novoj TV, a propuštenu emisiju pogledajte besplatno na novatv.hr

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju