Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ništa se nije napravilo

Usprkos upozorenjima roditelja: Kriva dijagnoza i nemar doktora uzrokovali smrt djeteta za koju nitko nije odgovarao

Kriva dijagnoza i nemarnost doktora uzrokovali smrt 15 mjeseci stare Matee (Foto: Dnevnik.hr) - 2
Kriva dijagnoza i nemarnost doktora uzrokovali smrt 15 mjeseci stare Matee (Foto: Dnevnik.hr) - 2 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Kriva dijagnoza i nemarnost doktora uzrokovali smrt 15 mjeseci stare Matee (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Kriva dijagnoza i nemarnost doktora uzrokovali smrt 15 mjeseci stare Matee (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr Kriva dijagnoza i nemarnost doktora uzrokovali smrt 15 mjeseci stare Matee (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Kriva dijagnoza i nemarnost doktora uzrokovali smrt 15 mjeseci stare Matee (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr Kriva dijagnoza i nemarnost doktora uzrokovali smrt 15 mjeseci stare Matee (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Kriva dijagnoza i nemarnost doktora uzrokovali smrt 15 mjeseci stare Matee (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr Kriva dijagnoza i nemarnost doktora uzrokovali smrt 15 mjeseci stare Matee (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Kriva dijagnoza i nemarnost doktora uzrokovali smrt 15 mjeseci stare Matee (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Foto: DNEVNIK.hr +3 Kriva dijagnoza i nemarnost doktora uzrokovali smrt 15 mjeseci stare Matee (Foto: Dnevnik.hr) - 5 Galerija 1/8 >>
Rođena je kao zdrava beba, mladim roditeljima prvo dijete. Sve je bilo dobro dok jednog dana, s 15 mjeseci, mama nije zamijetila da je Matea bezvoljna. Otišli su liječniku i tada je počeka njihova agonija. Unatoč tome što se stanje bebi iz dana u dan pogoršavalo, rekli su im kako Matea ima upalu pluća, dali joj injekcije zbog šlajma i poslali ih kući. Nakon 21 dan pravi uzrok bolesti – srce malene djevojčice prestalo je kucati. Matea je, naime, imala upalu srčanog mišića. Roditelji su, od pretrpljenog šoka zbog gubitka djeteta, i sami zatražili liječničku pomoć, ali su dobili dijagnozu F10: duševni poremećaj uzrokovan alkoholom.

Protiv doktora koji su liječili malu Mateu, koja je kod njih u tri tjedna bila na desetak pregleda, podignuta je optužnica. Preminula je nepuna tri tjedna nakon što joj je dijagnosticirana upala pluća, što je, kasnije se pokazalo, bila pogrešna dijagnoza. Čitavo vrijeme liječnici su odbijali hospitalizaciju, tvrdeći da za to nema potrebe. Istovremeno, njezini su roditelji upozoravali da Matei terapija ne pomaže, nego pogoršava zdravstveno stanje.

Pročitajte i ovo Provjereno: Marijan Gregurina - 5 Život stao u pet vrećica Marijan je ostao bez svega, a država mu je pomogla sa 150 eura: "Nikad nisam zamišljao ovakvu starost. Nikad." Provjereno: Zadarska udruga - 1 Uz pomoć dobrih ljudi Zadarska udruga nakon priče Provjerenog dobila novi dom, ali posla je još mnogo: "To su djeca ovog grada i treba naći rješenje za njih"

"Što je pošlo po krivu? Oni i dalje rade i ne smatraju se krivima. Ako je tako, neka se suoče s nama, nemaju se čega bojati", rekao je Matej Matić, otac preminule Matee.

Kriva dijagnoza i nemarnost doktora uzrokovali smrt 15 mjeseci stare Matee (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Kriva dijagnoza i nemarnost doktora uzrokovali smrt 15 mjeseci stare Matee (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Foto: DNEVNIK.hr

"Mi smo njih znali sretati u gradu, u bolnici. Oni nas gledaju i niti nam ruku ne pruže kako bi izrazili saučešće kao svaki čovjek koji ima srce i dušu", dodao je.

Roditelji su uvjereni da njihova kćer nije trebala umrijeti

Srce malene Matee zauvijek je prestalo kucati 5. prosinca 2015. u bjelovarskoj bolnici. Ivana i Matej Matić doživjeli su najveću tragediju za svakog roditelja – smrt djeteta. Djevojčica je imala samo 15 mjeseci. Na groblju su svakog dana, a pitanje koje sebi i danas postavljaju ostalo je isto: ''Je li moralo tako biti?''. Uvjereni su da nije.

Matea se, kao potpuno zdrava djevojčica, rodila 19. kolovoza 2014. godine.

"Njena Apgar ocjena, koja određuje zdravlje djeteta neposredno nakon rođenja, bila je 10 od 10. Nije imala nikakve mane", rekla je Ivana Matić, majka preminule Matee.

Kriva dijagnoza i nemarnost doktora uzrokovali smrt 15 mjeseci stare Matee (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Ivana Matić, majka preminule Matee (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr

I, do kraja studenog 2015., razvijala se poput svakog jednogodišnjeg djeteta, bez poteškoća i potpuno zdrava.

"Shvatila sam da je bezvoljna. Nije htjela jesti pa sam posjetila njenog pedijatra da vidimo zašto je takva", dodala je Ivana.

Doktori su odbijali hospitalizirati Mateu

S posjetom pedijatra počela je trotjedna agonija, koja je u konačnici završila tragično. Prvi je posjet liječniku trebao biti rutinski.

"Doktor me uputio na RTG pluća. Obavila sam ga i ustanovljena je upala pluća. Na drugom nalazu bilo je i prikazano uvećano srce koje je on zanemario. Znači, otišla sam s nalazom, a on ništa nije primijetio. Odredio nam je injekcijske terapije na koje smo redovito išli", ispričala je Ivana.

Injekcije nisu pomagale i poboljšanja nije bilo. Ponovno su otišli k liječniku, tog puta kod dječjeg dispanzera.

"Doktorica je rekla je da djetetu nije baš najbolje i da ne zna je li to od šlajma ili lošeg nalaza RTG pluća", rekao je Matej.

Kriva dijagnoza i nemarnost doktora uzrokovali smrt 15 mjeseci stare Matee (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Matej Matić, otac preminule Matee (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr

"Ona nas je uputila na detaljan pregled na pedijatriju, gdje nas doktorica Čohar nije htjela primit. Rekla je da Matea ne treba ostati u bolnici i da nema nikakve simptome zbog kojih bi trebala ostati", dodala je Ivana.

"Rekao sam joj da prvi nalaz nije u redu i da imamo drugi nalaz na kojem se vidi da nešto oko srca nije u redu, da se upala možda proširila, da treba ostaviti dijete u bolnici da se napravi kardiološki pregled. Ona je odgovorila da ju ja ne učim njenom poslu, da je sve od šlajma i da će ga ispovraćat i da nemamo što raditi u bolnici. Dala nam je injekciju za iskašljavanje i rekla da možemo ići", ispričao je Matej.

Ivana je znala da se nešto sprema, da nešto nije u redu

S bolesnom i izmučenom Mateom ponovo su otišli kod svog liječnika.

"On nam je samo dao novu terapiju inhalacije, neki novi sirup. To je trajalo tri dana. U petak smo ju odveli kod doktora Miklića i on nas je isto poslao doma", rekao je Matej.

"Rekao je da ni ja ne jedem kad sam bolesna, da se ne brinem za hranu nego da Matea treba piti tekućinu i da će sve biti u redu. Propisao je treći ili četvrti antibiotik, više ni ne znam. Također nam je dao injekcije, inhalacije, kapi i sirupe. S tim nas je poslao kući, bez ikakvih pretraga. Ni krv joj nije vadio", rekla je Ivana.

Matei se zdravstveno stanje iz dana u dan pogoršavalo. Lijekovi nisu pomagali. Primjećivala je to čitava obitelj, ali ne i liječnici kod kojih su odlazili.

"Glavu nije mogla uspravno držati jer nije imala snage. Nije htjela ni jesti ni piti. Užasno je izgledala", ispričala je Ivana.

Kriva dijagnoza i nemarnost doktora uzrokovali smrt 15 mjeseci stare Matee (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Kriva dijagnoza i nemarnost doktora uzrokovali smrt 15 mjeseci stare Matee (Foto: Dnevnik.hr) - 5 Foto: DNEVNIK.hr

Nakon više od dva tjedna od prve dijagnoze upale pluća, Ivana je Mateu ponovno odvela u bolnicu. Prvi put od početka bolesti, i liječnici su uočili da je situacija ozbiljna.

"Bila je nemirna i u jednom je trenutku izgubila svijest. Stavljali su ju na kisik zbog čega je povratila. Nisu joj uspjeli izvaditi krv jer su joj pucale vene. Nisu joj je mogli pronaći. Aparat za srce, koji mi je stalno u sjećanju, neprekidno je blicao crveno" ispričala je Ivana.

Ubrzo je došla kardiologinja, koja je odmah zaključila da su posrijedi problemi sa srcem.

"Vidjela je simptome. Matea je počela dobivati točkice po vratu, počela je plaviti, udovi su joj bili hladni", rekla je Ivana. "Ja sam znala da se nešto sprema, da nešto nije u redu."

"Došao je anesteziolog i doktorice. Svi su stajali oko nje i doktorica je rekla nema spasa. Gotovo i to je to. Nema spasa", rekao je Matej.

Smrt kćeri bio je prvi od dva šoka

Tri su tjedna liječnike upozoravali da liječenje nije učinkovito, ali ih doktori nisu slušali.

"Ishod je mogao biti drugačiji. Dijete se moglo poslati dalje, ali se to nije napravilo", rekao je Matej.

Ovdje šokovima, međutim, nije kraj. Zbog šoka u kojem su bili i sami su potražili liječničku pomoć.

"Naša nam je rodbina dala nešto za smirenje. Bili smo izvan sebe, u šoku. Nismo znali gdje smo i zatražili smo pomoć", ispričala je Ivana.

Kriva dijagnoza i nemarnost doktora uzrokovali smrt 15 mjeseci stare Matee (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Kriva dijagnoza i nemarnost doktora uzrokovali smrt 15 mjeseci stare Matee (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr

Pomoć im je pružena nakon dva sata. Otpustili su ih iz bolnice i dali su im nalaz na kojem je pisala šifra F10, ona za duševni poremećaj ili poremećaj uzrokovan alkoholom.

"Doktorica nam je rekla da tako mora pisati i da se ne može mijenjati. Nama nije bilo jasno i oni su se uplašili. Vidjeli su da smo ih prozreli i pozvali su policiju", rekla je Ivana.

U trenutku dok čekaju pogreb djevojčice, kada su potpuno izvan sebe, suočavali su se i s policijom kojoj su govorili da nisu pijani, što je potvrdio i alkotest.

"Da nismo napravili alkotest mogli su reći da smo pijanci, da smo zanemarivali dijete. Htjeli su se zaštititi. Mi smo nakon toga bili na puno psihijatrijskih pregleda i ni na jednom nam nije alkohol pod tim šiframa bio spomenut", rekla je Ivana.

Unatoč svemu, liječnici u općoj bolnici u Bjelovaru i dalje rade

Malena Matea pokopana je tri dana poslije smrti. Rezultati obdukcije potvrdili su ono na što su roditelji od početka upozoravali: djevojčica je pogrešno liječena. Uzrok smrti bila je upala srčanog mišića koja je od akutne, zbog dugog trajanja, prešla u subkroničnu. A liječena je kao da ima upalu pluća. Optužnica protiv troje liječnika je podignuta i potvrđena. Ali, unatoč svemu, liječnici u općoj bolnici u Bjelovaru i dalje rade.

Kriva dijagnoza i nemarnost doktora uzrokovali smrt 15 mjeseci stare Matee (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Kriva dijagnoza i nemarnost doktora uzrokovali smrt 15 mjeseci stare Matee (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr

"Optužnica je potvrđena, a oni rade kao da ništa nije bilo. Ne znam kako nose taj teret", rekao je Matej.

Ekipi Provjerenog iz bolnice nisu odgovorili na upit o ovom slučaju, a iz Liječničke komore poručili su da u ovakvim slučajevima mogu postupati tek po pravomoćnom okončanju procesa. Ivani i Mateju nikakva kazna ne bi pružila zadovoljštinu, jer njihovo dijete ništa ne može vratiti.

Emisiju gledajte četvrtkom od 22:15 na Novoj TV, a više o pričama iz Provjerenog saznajte na novatv.hr/provjereno

Propustili ste emisiju? Pogledajte je besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene