Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kućice kao sinonim za muljažu

"Sherry, Sherry, natječaj uberi": Kako je bivša dance-zvijezda u rekordnom roku preuzela kućice na Mirogoju

Kućice na zagrebačkom Adventu postale su sinonim za muljaže. Dijelile su se bez natječaja za siću, pa su ih onda ti povlašteni preprodavali za puste pare. Sada se bliže Svi sveti, tisuće će pohoditi groblja i tu se upalila lampica da je Mirogoj idealna nova lokacija za kućice. Javni poziv trajao je četiri dana, a tri od četiri tvrtke koje su izabrane osnovane su na isti dan, tek dva tjedna prije. Imaju iste e-adrese i dale su baš istu ponudu. A onda su prepustile drugoj tvrtki da tamo radi i zarađuje, i to sestri poznate sportašice – Bandićeve otvorene simpatizerke.

Gradska groblja, točnije Mirogoj, objavila su javni poziv za zakup zemljišta. Četiri su se tvrtke javile i dobile zemljište. Nije prošlo ni desetak dana od javnog poziva, a kućice su već namještene, useljene i rade. Ekipa Provjerenog zaprimila je e-mail koji ih je natjerao da zagrebu malo dublje.

Javni poziv bio je objavljen samo na stranicama groblja, i to u petak 9. listopada. Uz neradni vikend, poziv je trajao četiri dana. Dobro, ajde, četiri i pol radna dana za skupljanje dokumentacije i potvrda od Holdinga, Porezne i Grada. Javilo se osam tvrtki, a od njih su četiri dobile zemljište.

Cijena ista do zadnje lipe

Svi koji su izabrani dali su u lipu istu cijenu – 3500 i ni manje ni više nego 10 kuna. Onda smo išli pogledati detalje o tvrtkama. Jedna je osnovana 28. rujna ove godine, manje od dva tjedna prije javnog natječaja.

Zato je ekipa Provjerenog sve podatke, uključujući i kontakt, odnosno e-adresu, zapisivala i sve tvrtke dobitnice prolazila redom.

Sve su osnovane istog datuma, osim jedne koja je pokrenuta 29. rujna, a sve imaju i istu e-adresu: ime.prezime999@gmail.com.

Nije preostalo ništa drugo nego ići naći te tvrtke i pitati ih kako to da su dali u lipu identičnu ponudu i kako to da većina njih ima istu e-adresu te jesu li se sreli na trgovačkom sudu taj isti dan kada su otvarali tvrtke.

Tvrtka mu pobijedila, a on ništa ne zna?

Za većinu njih ne postoji podatak, poput broja telefona, no za jednu tvrtku dobitnicu uspjeli smo ga pronaći.

''To ćete morati direktora groblja nazvati, ne znam vam ja ništa'', kaže vlasnik jedne od tvrtki pobjednica. Pobijedila mu je tvrtka, a on ne zna ništa o tome, već direktor groblja? Za ostale tvrtke nije bilo broja telefona, pa je ekipa Provjerenog otišla na navedene adrese. Jedna ih je odvela pred stambenu zgradu.

Na pitanje kako to da joj tvrtka ima isto e-adresu kao i ostale tvrtke, vlasnica odgovara: ''A kako to da vi meni zvonite na vrata mog privatnog doma?'' Zaboravila je da je novoosnovanu tvrtku registrirala na privatni stan.

Tvrtke pobjednice uopće ne rade na kućicama

Druga je adresa udaljena desetak kilometara od prve. ''Tu je kuća, ali tu nema nikakvog dućana'', kaže gospođa koju je ekipa Provjerenog srela na navedenoj adresi i dodaje da nema pojma ni o kakvoj tvrtki pod nazivom Tulipan na toj adresi.

Dvadesetak kilometara dalje adresa je treće tvrtke imena Jaglac. Prve dvije tvrtke znale su o čemu se priča, druge pak dvije kao da su propale u zemlju. Dvije od četiri nisu navodno na toj adresi na kojoj piše da su tvrtke osnovane.

I dok je ekipa Provjerenog obilazila grad, na novom parkingu Mirogoja kućice su radile punom parom. Te četiri tvrtke dobile su u zakup zemljište na 10 godina. Morale su uložiti u montažne objekte, i to ne mali iznos - između 50 i 100 tisuća kuna. A onda se ustanovilo da u tim kućicama uopće ne rade te tvrtke.

U svim kućicama ista tvrtka

Kako je moguće da si netko da toliko truda, da je nekoliko dana prije natječaja otvorio tvrtku, temeljni kapital 20 tisuća kuna, sve po PS-u i onda, zapravo, ne radi tamo? U sve četiri kućice radi ista tvrtka, odnosno Velina design. Stoga je Provjereno nazvalo vlasnicu.

''Ja imam ugovor o prigodnoj prodaji i ugovor o zakupu i to je to. Ne znam vam ja dalje što će se s time događati, ja moram odraditi Sve svete'', kaže vlasnica Velina, inače polusestra klizačice Idore Hegel i bivša dance-zvijezda poznata po hitu "Sherry, Sherry".

Dodaje i kako je ugovor o zakupu potpisala s gradskim grobljem. 

Vrh sante leda

Iako je rekla da će to učiniti, ugovore nam nije poslala, pa je ekipa Provjerenog upitala voditelja podružnice kako to da Velina design radi u sve četiri kućice, a ne tvrtke koje su pobijedile na javnom pozivu.

''Oni su zatražili od nas suglasnost da na tri mjeseca pod istim uvjetima iznajme podzakup ovoj tvrtki koju ste naveli i mi smo im to dali'', kaže Patrik Šegota, voditelj podružnice Gradska groblja.

''Ovo na Mirogoju samo je još jedan slučaj, vrh ledenoga brijega o zloupotrebi i korištenju javnog gradskog prostora za podobne firme'', govori novinar Ivan Pandžić, koji već 20 godina prati upravljanje gradom.

Nagledao se natječaja i natječaja, od kojih su neki završili s optužnicama, a neki ne. Modus operandi gotovo uvijek je isti – natječaj, izabrana tvrtka, podzakup.

''Uvijek strši jedno ime''

''Bilo ljeto, bila zima, proljeće ili jesen, svako doba svoga pajdu ima'', kaže Pandžić. Ljeto i zima, odnosno Advent, uvijek strši jedno ime.

''Na ljeto do ove godine, kad je korona promijenila, bio je Denis Mohenski, Ljeto na Zrinjevcu, njegova tvrtka Deon Rebus. Oni su jedni od najpoznatijih kraljeva Adventa. I sad zamislite da na Adventu dobijete 55-60 kućica po tako niskoj cijeni, 3300 kuna, a vi prodajete, dajete u podnajam za 100.000 kuna'', govori ovaj novinar.

Zatim dolazi proljeće i Uskrsni sajam. ''To su bile tvrtke Ekosajam i Etnosajam, dakle dvojica. Jedan je u vlasništvu supruge Bandićeva vozača, drugi je Ratimir Jureković, njegov rođak.

Obojicu veže jedna zanimljiva stvar, a to je da su službenim autima išli na onu čuvenu svinjokolju za Milana Bandića i onda su optuženi da je to bila zlouporaba. Milan Bandić je optužen i oni su to priznali pred USKOK-om. No prošle godine promijenili su iskaze i dobili su sve to'', priča Pandžić.

Dva jesenska imena

Na jesen se javljaju dva imena. ''Opet ulijeću Ratimir Jureković i Zdravko Krajina i još neki iz različitih KUD-ova koje je Bandić inače pomagao, ali sve je ista shema'', navodi Ivan Pandžić.

No ovdje je priča malo drugačija od uobičajenog.

''Gospođa Velina Oršulić, inače sestra naše poznate klizačice Dore Hegel, koja je jedna od podupirateljica stranke Milana Bandića i imamo fotografije nje u Stožeru i slavlje na trgu nakon pobjede'', kaže Pandžić.

''Ja vam stvarno ne znam ništa''

Kad je ekipa Provjerenog ponovno nazvala Velinu Oršulić da objasni zašto je rekla da tamo radi samo prodaju za ovaj blagdan, nije se javila ona, već muški glas.

''Ja vam stvarno ne znam ništa više vezano za to, meni je samo rečeno da se javite upravi gradskih groblja. Ima klijente, prodaje cvijeće, nije nam zgodno davati ovako neke intervjue dok radimo s cvijećem'', rekao je.

Uprava groblja, odnosno njezin voditelj Patrik Šegota, govori da je sve po propisima. ''Mi smo izabrali one koji su dali najpovoljniju ponudu sukladno zakonu i natječajnoj dokumentaciji. One sljedeće ponude koje su bile nisu imale potpunu dokumentaciju. Mi smo za Grad Zagreb, za Holding, napravili odličan posao'', kaže.

Previše slučajnosti

To što su tvrtke osnovane na isti dan, imaju istu e-adresu i to što su dale točno u lipu istu ponudu, za 10 kuna više od prvog konkurenta, jednostavno je tako.

''Ja ih ne mogu diskvalificirati ako su dostavili svu dokumentaciju i dali najvišu ponudu. Da ste vi dali 3511 kuna, vi biste dobili lokaciju'', govori Šegota.

Na pitanje zašto je čovjek iz prve tvrtke uputio na njega, Šegota odgovara da ne zna te da ne poznaje niti je ikada vidio vlasnike tvrtki.

Pročitajte i ovo Tomislav Ćorić - 1 pred kamere nije htio Bivši ministar progovorio o pritiscima zbog projekta Krš-Pađene: "Ćorić shvaća hrvatski narod doista neukim i čak bedastim..."

Pročitajte i ovo Tito Gubić Ivana Zdravka Josipa Radoš - 1 Uvrnuti filmski scenarij Bizarnije ne može: Križevi, vibratori i kipovi Gospe u kući u kojoj je boravio notorni Tito Gubić. Obitelj njegove žrtve još uvijek ne može do tijela

Sve je tu zanimljivo i prepuno slučajnosti. Tako je slučajnost i što je ovaj javni poziv trajao četiri dana, kao i natječaj iz 2018. godine za izbor voditelja groblja. Zapravo, trajao je sedam, ali su tri otpala jer je bila nedjelja, Božić, pa Štefanje. Eto, još jedna slučajnost.

Kako bi gradonačelnik Bandić rekao, sukladno zakonu i pozitivnim propisima, za Uskrs, ljeto, jesen, Advent, pa čak i za Dan mrtvih. Slučajno i prigodno.

Emisiju gledajte četvrtkom navečer na Novoj TV, a više o pričama iz Provjerenog saznajte na novatv.hr/provjereno

Propustili ste emisiju? Pogledajte je besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene