Obavijesti Video Pretražite Navigacija
EMISIJA PROVJERENO

Što se događa na zagrebačkom trgu? Prosi i po 12 sati dnevno, je li riječ o robovlasništvu?

Prosjakinja
Prosjakinja Foto: DNEVNIK.hr
Prosjačenje ili robovlasnički odnos? Ekipa Provjerenog istražila je što se događa na zagrebačkom trgu gdje starica prosi i po 12 sati dnevno, a druga osoba joj uzima svu zaradu.

Vidjeti prosjake na zagrebačkim ulicama nije novost. No prizor starice u kolicima koja svaki dan prosi, po 12 i više sati djelatnici s jednog zagrebačkog trga više nisu mogli gledati. Obratili su se ekipi emisije Provjereno jer su uvjereni kako ovdje nije riječ samo o prosjačenju već robovlasničkom odnosu.

''Ona je tu di je, malo zaspe pa se razbudi, uglavnom ne miče se cijeli dan, po 12, 13, 14 sati dnevno'', svjedoči jedan od djelatnika koji svaki dan susreće ovu staricu.

Pročitajte i ovo Provjereno: Autizam - 4 PROVJERENO Pogledajte priču o Mateju, glumcu i osobi iz spektra autizma: ''S velikim entuzijazmom me uspoređuju s Forrestom Gumpom, čime sam ja očaran''

Pročitajte i ovo Provjereno: Mame odgojiteljice - 6 Biram Hrvatsku Čeka se odluka o mjeri roditelj odgojitelj: "Za demografski procvat u Hrvatskoj puno je važnije stanovanje, mogućnost jaslica..."

Kako tvrde, svu zaradu starici uzima muškarac koji se po cijele dane opija, svi gledaju, čak i prijavljuju, no ista scena se ponavlja mjesecima.

Prosjakinja Prosjakinja Foto: DNEVNIK.hr

''Žena je tu stalno, a ovaj tamo sjedi i pije. Pije i svakih sat, dva vremena prođe i uzme joj sve što ima'', govori jedna od svjedokinja i dodaje kako muškarac koji dolazi s njom, starici osim zarade uzima i hranu koju dobije od ljudi.

Kakav je njihov odnos teško je ustanoviti. Prosjačenje je samo po sebi prekršaj, no oni koji ovo svaki dan vide kažu da ima neka druga obilježja.

''Kad recimo govorimo o tome da ih netko prisiljava da to čine, govorimo o tome da ih nadzire, znači dovodi na to mjesto pa im ograničava slobodu kretanja, ima korist, materijalnu, dakle uzima sav novac, ne ostavlja im ni za osnovne životne potrepštine – tada već možemo govoriti, evo dat ću primjer o kaznenom djelu trgovanja ljudima'', objašnjava glasnogovornica PUZ-a.

Ekipa Provjerenog razgovarala je sa staricom i muškarcem, što su rekli pogledajte večeras u 23:30 na Novoj TV!

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene