Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Teroriziraju vršnjake, učitelje...

Trojica maloljetnika nižu desetke kaznenih djela: ''Rekao je da se više nikad neću moći ustati ako nekome kažem''

Maloljetni zlostavljači nižu kaznena djela (Foto: Dnevnik.hr) - 1
Maloljetni zlostavljači nižu kaznena djela (Foto: Dnevnik.hr) - 1 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Maloljetni zlostavljači nižu kaznena djela (Foto: Dnevnik.hr) - 8 Maloljetni zlostavljači nižu kaznena djela (Foto: Dnevnik.hr) - 8 Foto: DNEVNIK.hr Maloljetni zlostavljači nižu kaznena djela (Foto: Dnevnik.hr) - 9 Maloljetni zlostavljači nižu kaznena djela (Foto: Dnevnik.hr) - 9 Foto: DNEVNIK.hr Maloljetni zlostavljači nižu kaznena djela (Foto: Dnevnik.hr) - 7 Maloljetni zlostavljači nižu kaznena djela (Foto: Dnevnik.hr) - 7 Foto: DNEVNIK.hr Maloljetni zlostavljači nižu kaznena djela (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Maloljetni zlostavljači nižu kaznena djela (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Foto: DNEVNIK.hr +3 Maloljetni zlostavljači nižu kaznena djela (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Galerija 1/8 >>
Četrnaestogodišnjaka su skinuli golog, zavezali za drvo, polili uljem i zatim tukli. Učinila su mu to također djeca, njih trojica, između 12 i 14 godina. To je samo posljednji u nizu stravičnih zločina, a njihov teror traje godinama. Svi to znaju i svi kažu da čine sve što je u njihovoj moći. Kao u svakoj priči o vršnjačkom nasilju, krivi su svi, a prvenstveno roditelji djece zlostavljača i sve institucije kojima je taj problem došao na stol.

Trojica maloljetnika godinama terorizijau, i to ne samo u školi, već i gradu. Deseci kaznenih djela, provala, krađi, fizičkih napada. Jedno su dijete vezali i skinuli do gola i polili motornim uljem. Svi su znali i svi kažu da su činili sve što su mogli. Postavlja se pitanje kako to da su svi sve znali i sve radili, a da problem nije riješen godinama.

Pročitajte i ovo Zvonimir Rusjan Provjereno donosi 14 godina čeka rješenje za zasluženu mirovinu: ''Vjerojatno čekaju da umrem'' Provjereno: Hrvoje Rendulić - 7 Teško obolio Koliko košta ljudski život? Hrvoje Rendulić čovjek je koji se neumorno borio za druge, sada se bori za vlastito zdravlje

Ekipi emisije Provjereno javila se jedna majka koja to više nije mogla držati u sebi. Zbog iživljavanja vršnjaka, sina je ostavljala na psihijatriji, borila se s njegovim strahovima. I povlačila za rukave sve odgovorne. Isto je učinila i ekipa emisije Provjereno. Nadležne su upitali što su radili sve ovo vrijeme. Slučajnost ili ne, problem se čini se počeo rješavati.

On ima 12 godina. Pričljiv je, ali opet nekako tih. Sitnije je građe. Godinama trpi maltretiranje jer je branio druge, pa i sam postao metom. ''Pa tako me tražio da mu dajem novac i to i rekao mi ako kažem bilo kome da će me istući i da kao više nikad se neću moći ustat'', rekao je jedan dječak pred kamerama Provjerenog. I zamalo da nije bilo baš tako. Majka žrtve prepričava kako se jedan od zlostavljača glavom njezina sina udarao od pod.

Pune novinske stupce

Ono što ju je upozorilo da se nešto događa, nisu bile ozljede, već nešto sasvim drugo. ''On se počeo čudno ponašati. Štoviše, nije se povlačio nego smo mislili da mi imamo delikventno dijete. Počeo je krasti, počeo uzimati veće svote novca. Navodno je njima davao da ga ne tuku'', rekla je majka.

Batine je dobivao i on i ostali. Posljedica za ovog dječaka su dva tjedna psihijatrije, a roditeljima mnogo više straha, neizvjesnosti kako će se dijete naučiti nositi s onim što mu se dogodilo. ''Jedno su mu vrijeme uveli taj jedan lijek jer je u sklopu svega počeo mokriti i u krevet noću. Danima sam sjedila i plakala. Pitala sam se kakav sam ja roditelj kad ja njega ne mogu zaštititi'', govori majka.

Kad je saznala za maltretiranje, prijavila je i školi i policiji. Novinske stupce zlostavljači su svojim nedjelima punili već neko vrijeme. Zastrašujuće u svemu jest da sva ova nedjela potpisuju maloljetnici, i to djeca između 12 i 14 godina, a to je tek mali dio onoga što su dosad nakupili u svojim dosjeima. ''Bile su pljačke. Niz pljački je bilo po Belom Manastiru, ali nisu to neke specijalne pljačke. To su provale u trgovine, kioske i slično'', rekao je novinar Glasa Slavonije Željko Getto. Bilo je i vrlo konkretnih kaznenih djela koja graniče s ozbiljnim prijetnjama po život.

O tome je Getto pisao, a građani godinama anonimno upozoravali. ''Imao sam nekoliko poziva. Posljednji slučaj je bio od jednog mog kolege, jednog poznanika koji me upozorio zapravo da se taj incident svako malo događa s tim dječakom. Je li škola obaviještena ne znam, ali znam da oca dječaka ne zanima ništa, ni tko je kriv ili nije, ali da on svoje dijete više neće slati u školu'', kaže Getto.

Na udaru je i škola

Škola u koju idu i sama je bila na udaru. ''Ne jednom, nego redovito radeći štete od razbijanja vrata i naših računala i njihovog odnošenja, kamere su razbijali. Mi smo ih par put i uhvatili, ali nikakve koristi od toga'', rekao je ravnatelj osnovne škole Damir Mendler i dodao kako su na udaru i roditelji. ''Komunikacija s roditeljima je jako teška jer oni ne žele prihvatiti krivnju svoje djece. Prijete svima, i učiteljicama i meni, pa i drugim roditeljima'', kaže Mendler.

U to se uvjerila i ekipa emisije Provjereno kada su zvali roditelje problematične djece. Čim su čuli o čemu se radi, prekinuli su razgovor. I tako u krug. Službe tvrde da su radile sve što su mogle. Djeca su trpjela, njihovi roditelji živjeli u strahu.

Djeca do 14 godine života ne mogu kazneno odgovarati. Dakle, kada i počine neko djelo, može ga se prijaviti, ali će prijava biti odbačena. Tako da zapravo jedini koji na terenu može poduzeti nešto konkretno jest centar za socijalnu skrb. ''Ušla sam kod njih, a oni su imali predmet od gomile papira samo o tom djetetu. Kažu da rade sve što mogu, ali da je sustav takav kakav jest i da je najbolje da mog prebacimo u drugu školu'', govori majka jedne od žrtava.

Uznemirujuća je informacija da su skupili na desetke kaznenih djela i to u nekoliko godina. Dakle, problem nije od jučer, a to govori da je bilo i vremena i mogućnosti, tvrdi sutkinja za mladež Lana Peto Kujundžić. ''Sustav nije napravio što je mogao. Imamo puno mjera na raspolaganju. Kada škola kaže da nije imala mogućnosti, to je netočno. Isto kada centar kaže da smo nemoćni, i to je netočno'', ističe Peto Kujundžić.

Izdvojili nasilnika od ostale djece

Škola je pribjegla jedinoj preostaloj metodi, a to je da su izdvojili dijete s nasilnim ponašanjem i omogućili mu školovanje individualno, bez doticaja s drugom djecom, pod nadzorom. Postavlja se pitanje što je centar za socijalnu skrb učinio. Ravnatelj centra je u telefonskom razgovoru ekipi emisije Provjereno rekao prvo da će im u okviru zakonskih mogućnosti reći što može, a onda se uoči dolaska reportera predomislio i rekao da je sve o tom slučaju već rekao kolegi Željki Gettu. ''Koliko ja znam, oni su rekli da su napravili sve što je u njihovoj ingerenciji. Dakle, obavijestili su sud, odradili su svoj posao. Bar tako oni tvrde'', rekao je Getto.

Svi rade, a problem još postoji, pa se postavlja pitanje je li i dječji život samo puko popunjavanje tablica jer dječje ponašanje je nepromijenjeno već godinama.''Iskreno rečeno, napravili su propust. Propustili su u vrijeme kada se djetetu moglo pomoći, njemu i njegovoj obitelji. Hitna je odluka najbolja odluka. Od trenutka počinjenja djela do odluke što će biti s djetetom, ne smije proći dulje od tri mjeseca. Sve što je iznad toga je predugo za dijete'', objašnjava Lana Peto Kujundžić.

Dovoljno je reći da problemi sa svim maloljetnicima koji su evidentirani i po kaznenim djelima u policiji traju od dolaska u školu, najmanje 5 godina. ''Ako ne očekujmo da će Centar za socijalnu skrb Zagreb, zdravstvena zaštita i škola, nego da pravosuđe nekog zatvori, to je najgore što se može dogoditi djetetu. Ostavili smo ga u zatvorene uvjete s njegovih 14 godina i stigmatizirali smo ga doslovno od onog trenutka kada je postao kazneno odgovoran'', govori Peto Kujundžić.

''Sada pokazuje i određeni uspjeh''

Tako je riješen problem dvojice maloljetnika koji su zbog nasilnog ponašanja s napunjenih 14 godina smješteni u domove zatvorenog tipa. Dijete koje još nije napunilo 14 godina, i dalje je u školi. ''Mi smo jednostavno bili prisiljeni maknuti to dijete od druge djece. Uz dobrovoljni rad učitelja, doveli smo i socijalnog radnika koji radi s njime. To dijete sada čak pokazuje i određeni uspjeh jer to dijete nije glupo, već izuzetno bistro i inteligentno'', rekao je ravnatelj škole.

Centar za socijalnu skrb poslao je odgovor u kojem stoji da je Centar ''…po svoj dužnosti uputio zahtjeve za smještaj svim odgojnim ustanovama na području Republike Hrvatske koji pružaju odgovarajući tretman i odgoj djeci sa problemima u ponašanju, ali su svi zahtjevi za smještaj od strane ustanova odbijeni ili stavljeni na čekanje''.

Činilo se, dakle, da nema mjesta. Sve ostaje po starom. Problematičnu djecu nitko nije htio, da bi doslovno sljedeće jutro nadležno ministarstvo, u kojem također nitko nije želio osobno komentirati ovaj slučaj, poslalo sljedeći odgovor: Ministarstvo je provjerilo i utvrdilo slobodne kapacitete za smještaj djeteta u Podružnici Cres.

Dakle, odjednom postoji rješenje kada ekipa emisije Provjereno počinje propitivati slučaj. Ostaje pitanje što je s tim što su djeca godinama trpjela zlostavljanje i zašto i samo dijete koje se ponašalo nasilno nije godinama nije dobilo pomoć koju je trebalo. Zaboravljaju li službenici koji su popunjavali obrasce i slijegali ramenima tvrdeći kako su učinili sve što je u njihovoj moći, da je riječ o onom najvrednijem, dječjim životima? U ovom slučaju, trajno oštećenim i unesrećenim životima.

Emisiju gledajte četvrtkom od 22:15 na Novoj TV, a više o pričama iz Provjerenog saznajte na novatv.hr/provjereno

Propustili ste emisiju? Pogledajte je besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene