Nakon što je prije tri godine upozorilo na dobro uhodanu praksu taksi službi, kojom izbjegavaju plaćanje poreza, večerašnje Provjereno dokazuje kako se još uvijek ništa nije promijenilo.

Galerija Taksi službe - 9 Taksi službe - 8 Taksi službe - 7 +5 Taksi službe - 6

Otvaraju stotine jednostavnih trgovačkih društava, kojima su vlasnici članovi iste obitelji, a za naplaćene vožnje ne izdaju račune, u što se uvjerila i reporterka Provjerenog Barbara Majstorović Ivezić.

Iako je ministar financija još 2019. potvrdio kako će Porezna uprava dodatno kontrolirati takve subjekte, bivši djelatnici taksi službi za Provjereno potvrđuju da se takve prakse još uvijek primjenjuju.

''Za sve usluge koje su se plaćale kartično, računi su bili izdani, u protivnom, plaćanje se ne bi moglo provesti.

Taksi službe - 6 Taksi službe - 5 (Foto: Provjereno)

No kod vožnji koje su se plaćale u gotovini, nikad ništa nije fiskalizirano, nijedan račun nije izdan'', kaže jedan od sugovornika, dok drugi dodaje: ''Eto, ja mogu potvrditi da od siječnja 2021. do studenog 2021. nisam izdao nijedan račun''.

Provjereno: Vrtić - 1 Hoće li se ionako prevelike vrtićke grupe povećavati? Ekipa Provjerenog pričala s odgojiteljima koji strahuju da neće moći normalno raditi

Provjereno: Potpore - 2 Ekipa Provjerenog istražila je tko stoji iza spornih tvrtki koje se spominju u novoj aferi koja trese hrvatsku politiku

Novac koji trojica djelatnika mogu zaraditi u mjesec dana, kažu, poslodavac bi prikazao kao godišnju zaradu. Istodobno se, kažu, vozačima koji sjede u autu po dvanaest i više sati, isplaćuje minimalac i novac na ruke, ne evidentiraju se gomile prekovremenih i noćnih sati.

''Za poslodavca sam od veljače do listopada 2020. godine odradio 1010 prekovremenih sati, 1196 noćnih sati, 72 sata nedjeljom i 32 sata neradnim danom, odnosno, blagdanom'', tvrdi bivši zaposlenik.

Što na ove optužbe bivših zaposlenika kažu prozvani vlasnici taksi službi, pogledajte u emisiji Provjereno večeras u 23:15 na Novoj TV!


 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju