Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tri ministra nisu riješila problem

Dobivaju stotine tisuća kuna, a nitko ih ne kontrolira: "Pao mi je na auto i razbila se šajba. Imala sam sreću što je bio mladi konj"

Problem konja ukazao je na nespremnost države da se obračuna s problemima (Foto: Dnevnik.hr) - 5
Problem konja ukazao je na nespremnost države da se obračuna s problemima (Foto: Dnevnik.hr) - 5 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Problem konja ukazao je na nespremnost države da se obračuna s problemima (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Problem konja ukazao je na nespremnost države da se obračuna s problemima (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr Problem konja ukazao je na nespremnost države da se obračuna s problemima (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Problem konja ukazao je na nespremnost države da se obračuna s problemima (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr Problem konja ukazao je na nespremnost države da se obračuna s problemima (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Problem konja ukazao je na nespremnost države da se obračuna s problemima (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr Problem konja ukazao je na nespremnost države da se obračuna s problemima (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Problem konja ukazao je na nespremnost države da se obračuna s problemima (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Foto: DNEVNIK.hr +2 Problem konja ukazao je na nespremnost države da se obračuna s problemima (Foto: Dnevnik.hr) - 5 Galerija 1/7 >>
Konji zbog kojih neodgovorni vlasnici dobivaju državni novac muče stanovnike Novog Vinodolskog. Izlijeću pod kotače i uništavaju privatno vlasništvo. Dva ministra poljoprivrede ovaj problem nisu uspjela riješiti: ministar Jakovina pred kamerama ekipe Provjerenog priznao je da je nemoćan, a Romić nije stigao ni pokušati. Sadašnji ministar Tolušić to i ne smatra svojim poslom. Ministar Butković prije 12 godina, kada je bio gradonačelnik Novog Vinodolskog, tražio je hitno rješavanje situacije. Danas, kada je ministar, ni on više ne želi na tu temu.

Provjereno je prije pet godina prvi put otvorilo problem vlasnika koji pune džepove na račun životinja o kojima ne vode brigu. Otad su se promijenila tri ministra poljoprivrede, a sva su obećanja o rješavanju problema ostala neispunjena.

Pročitajte i ovo Centar zatajio bolest posvojene djece - 9 donosi Provjereno Centar je majkama posvojenih dječaka prešutio stravičnu istinu, a onda ih dodatno šokirao: "Nisam vjerovala svojim ušima" Provjereno: slučaj Damira Škare - 4 Škarina žrtva Prvo ju je silovao pa su je pokušali ušutkati: "Bilo je strašno, ali sve bih ponovno učinila"

Problem ne jenjava, nego se širi. Ovog puta Provjereno su zvali stanovnici okolice Novog Vinodolskog. Na hladnim temperaturama i u kršu stotine konja snalaze se kako umiju. Njihovih tragova, ali i strvine, ima posvuda. Mještanima nije jasno zašto se to dopušta.

"Vlasnici konja nemaju uvjeta za držanje konja: nemaju štalu, ni sijena nemaju. Konji su vani cijelu godinu", rekao je Ivica Butorac iz Novog Vinodolskog.

Problem konja ukazao je na nespremnost države da se obračuna s problemima (Foto: Dnevnik.hr) - 5 Problem konja ukazao je na nespremnost države da se obračuna s problemima (Foto: Dnevnik.hr) - 5 Foto: DNEVNIK.hr

Radi se o biznisu koji se financira, kontrolira, ali rijetko sankcionira.

Županijsku cestu od Ogulina do Novog Vinodolskog zimi rijetki koriste. Prometne znakove konji koriste za češanje, a kolnik za šetanje. Neke su konji skoro koštali glave.

"Pao mi je na auto i razbila se šajba. Imala sam sreću što je bio mladi konj. Da je bio veći, možda bih i stradala", rekla je Marijana Turina iz Novog Vinodolskog.

Vlasnici se o konjima ne brinu, a zbog njih dobivaju velike poticaje

Vlasnici tih konja jedini su, čini se, koji zbog njih nemaju problema.

"Dobivaju dobre poticaje. Imaju novce i oni ih obiđu jedanput dnevno. To je sve što rade", rekao je Butorac.

Problem konja ukazao je na nespremnost države da se obračuna s problemima (Foto: Dnevnik.hr) - 5 Ivica Butorac (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr

Jedna je od vlasnica Vesna Mataija. Kada je do nje došla ekipa Provjerenog, odlučila je, umjesto da na pitanja sama odgovara, pozvati svog sina.

"To je ekološki uzgoj. I prije poticaja su bili vani, a mi već dvije godine za njih nismo ništa dobili. Ja bih se trebao odseliti u Irsku", rekao je Dejan Stilin, Vesnin sin.

Ekipa Provjerenog otkrila je da Dejan dobiva 250.000, a Vesna 300.000 kuna. Toliko su naime, prema podacima Agencije za plaćanje u poljoprivredi, njihovi OPG-ovi dobili od države.

Problem konja ukazao je na nespremnost države da se obračuna s problemima (Foto: Dnevnik.hr) - 5 Dejan Stilin (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr

Kilometar dalje, Rafael Mataija ima pun pašnjak konja. Jedini je problem što niti jedan nije njegov.

"Meni je žao tih ljudi jer se s njima moramo svađati zbog svake. Oni misle da su u pravu jer im država omogućava ovakvo ponašanje", rekao je Rafael Mataija.

Država o ovoj temi odbija razgovarati

Novi ministri, a i država, od ovog problema i dalje peru ruke. Tako Ministarstvo poljoprivrede preko Agencije i dalje potiče uzgajivače i tvrdi da je problem konja koji lutaju na jedinici lokalne samouprave.

Gradonačelnik toga grada danima se nije javljao. Nekoliko sati prije dolaska ekipe Provjerenog otkazao je snimanje i poslao pisani odgovor u kojem tvrdi da je za prijavu šteta od konja zadužena stočarska inspekcija, to jest Ministarstvo.

Na isti je problem upozoravao i bivši gradonačelnik, sadašnji ministar prometa Oleg Butković.

"Rekao je da se problem konja mora riješiti u skorom roku. To je bilo prije 12 godina", rekao je Butorac.

Na upit o problemu konja, ministar Butković rekao je da o tome ne želi razgovarati.

Na konje su zaboravili vlasnici, država i udruge za zaštitu životinja

Nije prvi put da se Provjereno bavi ovom temom. Cijeli serijal ispričan je u okolici Sunje. Tada prozivani vlasnik nekoliko je puta stajao ispred kamera i tvrdio da je sve prenapuhano.

"Nisu to samo moji konji. Kad bi se svi vlasnici konja ponašali kao ja, problem ne bi postojao", rekao je Zlatko Ovanin u veljači 2013. godine.

Ovanin potpore za konje zbog nepravilnosti nije dobio posljednje dvije godine. Za pašnjake je pak u zadnje tri godine dobio gotovo 400 tisuća kuna.

Problem konja ukazao je na nespremnost države da se obračuna s problemima (Foto: Dnevnik.hr) - 5 Problem konja ukazao je na nespremnost države da se obračuna s problemima (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr

Bili su ondje tijekom godina mnogi inspektori i stručnjaci, a o tome se raspredalo u ministarstvima. I tadašnji ministar Tihomir Jakovina rekao je da će "sve učiniti da sustav funkcionira". To je rekao 2013. godine, da bi dvije godine kasnije rekao da problem nije riješen zbog "nedovoljno brze reakcije sustava".

"Budite sigurni da ćemo i s jedinicom lokalne samouprave, ali i inspekcijskom službom, napraviti sve da riješimo problem", 2015. godine rekao je tadašnji ministar.

U međuvremenu, problem između vlasnika konja i mještana i dalje traje. Životinje tijekom zime vode bitku za puko preživljavanje. Neke se smrznu ili obole, a neke pojedu divlje zvijeri.

Problem konja ukazao je na nespremnost države da se obračuna s problemima (Foto: Dnevnik.hr) - 5 Problem konja ukazao je na nespremnost države da se obračuna s problemima (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Foto: DNEVNIK.hr

Da psi po hladnoći hodaju cestom, da ih napadaju vukovi i medvjedi, digle bi se sve udruge za zaštitu životinja. U ovom slučaju i one šute. Nije ovdje više priča ni o poticajima, ni o konjima, ni o vlasnicima. Priča je ovo o potpunom neradu, nemaru i izostanku bilo kakve odgovornosti države prema građanima.

Emisiju gledajte četvrtkom od 22:15 na Novoj TV, a više o pričama iz Provjerenog saznajte na novatv.hr/provjereno .

Propustili ste emisiju? Pogledajte je besplatno na novatv.hr.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene