Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Roditelji strepe za sigurnost djece

Parkovi za djecu preko dana i preko noći dva su različita svijeta - Provjereno donosi priču o njihovoj opasnoj strani

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Korištene i odbačene šprice na dječjim igralištima sve su češća pojava. Igrališta tako danju postaju mjesto na kojem se igraju djeca, a noću opskurna okupljališta narkomana.

Parkići za djecu postali su odlagališta iskorištene narkomanske opreme. Tako na godinu, samo u Zagrebu, desetak djece doživi ubod u narkomasku iglu. Takvu stravičnu scenu od koje strepi svaki roditelji proživjela je prije četiri godine obitelj danas četverogodišnje Lote.

Pročitajte i ovo Provjereno: novi zakon - 1 Provjereno donosi Velike promjene za sve koji žive u zgradama: Nema više jeftinog stanovanja - pravila su jasna, a kazne visoke Provjereno: sustav je ogoljen - 5 Priča provjerenog ''Ne znam hoću li ikad plakati kao tada'': Potresna ispovijest Mihaele o agoniji koju je prolazila kao dijete

Lota je tada imala tek godinu i pol dana. U parkiću iza zgrade u kojoj žive u Velikoj Gorici igrala se s bratom i sestrom. Njezini roditelji čekali su pola godine kako bi saznali je li njihova djevojčica zaražena HIV-om ili hepatitisom.

"Tu postoji 6-mjesečna agonija, koju ni jedan roditelj ne može ravnodušno podnijeti, teško je uopće pričati o tome", govori Lotin tata Igor Belić.

U najpoznatijoj klinici za infektivne bolesti u zemlji, kažu, slučajeve poput Lotina, nažalost, imaju svake godine.

"Nemamo precizne podatke o broju onih koji su povezani uz vrtić, ali što se tiče djece, mi takve djece godišnje viđamo desetak", govori prof. dr. Josip Begovac, Klinika za infektivne bolesti Fran Mihaljević.

Da su dječji parkići danju i noću dva različita svijeta, dobro znaju oni kojima su gradske ulice radno mjesto.

Snježana i Krešo rade u gradskim poduzećima. Ona čisti parkove, a on kontrolira parkinge, i oboje tvrde da to nisu bapske priče. Snježana govori kako je baš neki dan pronašla iglu na igralištu u blizini.

Da ne bi sve ostalo samo na priči, novinari Provjerenog otišli su to i sami provjeriti. U samo nekoliko minuta u krugu školskog igrališta koje dijeli nekoliko škola u strogom središtu Zagreba pronašli su nekoliko igala. Sve na mjestu koje za rekreaciju koriste stotine djece svaki tjedan.

Svjesna je toga i policija. Tvrde, patrole su na takvim mjesitma redovite. Ipak, šprice i igle upućuju na to da posla ima.

"Prijave se događaju, nije potrebno dizati paniku, već pozvati na oprez i odgovorno ponašanje, osobito onih koji brinu o takvim objektima", govori Marina Mandić, MUP.

Koliko god stres bio golem prilikom uboda, infektolozi tvrde da je mogućnost zaraze vrlo mala.

"Svi ljudi u sebi imaju onaj najgori scenarij i razmišljaju o tome, što je dosta logično, ali kad nekako objektivno gledate parametre, kad procijenite o kakvoj se nezgodi radi. U biti rizik je vrlo, vrlo malen", govori Begovac.

Prilikom ovakvih nesreća ispituju se tri virusa: HIV, hepatitis B i C. Protiv hepatitisa B cijepimo se kao djeca, tako da je od njega najmanji rizik. A kako kaže prof. Begovac, postotak ovisnika koji su zaraženi HIV-om u našoj zemlji iznosi 0,5 posto.

"Niti jedan slučaj infekcije HIV-om nije opisan od odbačenih igala", objašnjava Begovac.

No to ne znači da ne trebamo biti oprezni i reagirati.

Svatko tko je s djetetom bio u parku zna da se nezgoda uvijek može dogoditi; poderano koljeno, pa i slomljena kost. No, da vlastita odgovornost može podrazumijevati i opasnost od zaraze opasnim virusima zbog narkomanskih igala, čini se, ipak, krajnje suludim i zabrinjavajućim.

Emisiju gledajte četvrtkom od 22:15 na Novoj TV, a više o pričama iz Provjerenog saznajte na novatv.hr/provjereno.

Propustili ste emisiju? Pogledajte ju besplatno na novatv.hr.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene