Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nema semafora, ali ima policije

Pravila se često krše: Glisiranje, vožnja bez dozvole, previše putnika...

Pomorska policija/Ilustracija (Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
Pomorska policija/Ilustracija (Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
Aktualno Galerija Sigurna plovidba (Foto: Dnevnik.hr) Sigurna plovidba (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Zoran Burazer (Foto: Dnevnik.hr) Zoran Burazer (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Pomorska policija/Ilustracija (Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL Galerija 1/3 >>
U pomorskom prometu pravila se često krše. Ondje nema semafora, ali ima policije. U nadzoru plovidbe bila je i ekipa Dnevnika Nove TV.

Prsluci za spašavanje, medicinska oprema i svi potrebni dokumenti – Bino, nautičar iz Slovenije, kontrolu na moru dočekao je spreman. ''Treba se pridržavati, pa vidite koliko ima nekakvih nezgoda ili nešto i bolje da si malo oprezan'', kaže Bino.

Tijekom naše kontrole nismo naišli na neodgovorne nautičare. Ipak, propisi se krše. Lučka kapetanija Rijeka od početka godine do danas naplatila je više od 130 tisuća kuna kazni. Glisiranje, vožnja bez dozvole i prekrcani putnici najčešći su prekršaji.

Pročitajte i ovo Havarija kod Drvenika (Foto: MMPI) - 2 Nakon havarije kod Drvenika "Gdje je zarada kad ugrožavate nečiji život?": Lučka kapetanija upozorava na opasnu pojavu na izletničkim brodovima

Ponašanje na moru strogo je definirano. ''Znači, 300 metara od kraja za glisiranje, 150 metara lagane vožnje i plivačima apel 100 metara je maksimalno izlazak van'', kaže Anton Grubišić iz Lučke kapetanije Rijeka.

Godišnje se na moru dogodi oko 1200 nezgoda. Prošle godine zabilježena su 34 smrtna slučaja, 42 ozlijeđene osobe te jedna nestala osoba. Ove godine na moru je zabilježeno 13 smrtnih slučajeva.

Kako bi se nesreće izbjegle, upozoreno je i društvo s kajacima koje smo zatekli na moru, a kada upozorenja ne djeluju, tu su kazne.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Obavljen očevid Pomorska nesreća kod Pule: Teretni brod sa sedam članova posade se zabio u stijene

''Primjerice, za kupača nisu male, od 500 do 10 tisuća je kazna. Glisiranje možemo kazniti po dvije osnove od 500 do 10 tisuća, a imamo i mogućnost od 3 do 50 tisuća kuna'', kaže Darko Glažar, lučki kapetan, lučke kapetanije Rijeka.

Od početka godine do danas na Jadranu je naplaćeno više od 900 kazni u iznosu višem od milijun i osamsto tisuća kuna.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene