Službenici Općinskog i radnog suda u Zagrebu u 13 sati su izašli ispred zagrebačke Palače pravde kako bi prosvjedovali zbog nezadovoljstva svojim plaćama.

Galerija +0 Ilustracija: Davor Puklavec/PIXSELL

Sindikalni povjerenici Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika RH koji predstavljaju članove Sindikata – državne službenike i namještenike zaposlene u pravosudnim tijelima, na danas održanom sastanku s predsjednikom Sindikata Borisom Plešom, zatražili su od Sindikata pokretanje postupka mirenja s Ministarstvom pravosuđa odnosno Vladom Republike Hrvatske.

Vezani članci Sandra Benčić, saborska zastupnica Možemo Možemo izborilo važnu bitku na sudu: ''Ovo je velika pobjeda za sve žene u Hrvatskoj!'' Dragica Urukalović Nakon 30 godina pronašla kosti najmilijih: "Da nismo sami pokrenuli spor, tko zna..."

Kao razlog navode težak materijalni položaj zaposlenih u pravosuđu, koji je uzrokovan dugogodišnjom nebrigom i nezainteresiranošću nadležnih struktura za položaj pravosudnih službenika i namještenika i plaćama koje ne osiguravaju dostojanstven život, a za najslabije plaćena radna mjesta kreću se u rasponu od 3000 kuna za namještenike i to temeljem Zakona o minimalnoj plaći, 3500 kuna za sudske i državnoodvjetničke zapisničare, 3700 kuna za administrativne referente - upisničare i 3800 kuna za administrativne referente – sudske i državnoodvjetničke zapisničare.

Zbog istog su razloga jučer prosvjedovali i službenici i namještenici Županijskog suda u Splitu.

Na prosvjedu, koji je trajao sat vremena, istaknuli su da ih najviše smeta to što im se zadnjih godina osim plaća smanjuju naknade i prava.

Požalili su se da je početnička plaća sudskog zapisničara 3200 kuna, dok zaposlenici s punim stažem od 40 godina primaju najviše 4500 kuna.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju