Obavijesti Video Pretražite Navigacija
dogovoren idući sastanak

Liječnicima prekipjelo, prosvjedovali ispred Ministarstva zdravstva: Primio ih Beroš

Aktualno Galerija +0 Prosvjed liječnika Galerija 1/1 >>
Inicijativa mladih liječnika Hrvatske organizirala je prosvjed Izliječimo zdravstvo zajedno ispred Ministarstva zdravstva.

U pet minuta do podne u subotu je počeo prosvjed mladih liječnika ispred Ministarstva zdravstva na Ksaveru sa zahtjevom za reformama zdravstvenog sustava, specijalizacija i koeficijenata, a traže i mogućnost pregovaranja o svojim radničkim pravima.

Prosvjednike su nešto prije 13 sati primili predstavnici Ministarstva. Primio ih je i ministar Beroš koji je predstavnicima prosvjednika uručio materijal s prijedlogom reforme zdravstva. Materijal trebaju proučiti do idućeg sastanka 3. listopada, javlja reporterka Dnevnika Nove TV Sanja Vištica. 

Marija Bubaš, državna tajnica u Ministarstvu nakon sastanka izašla je pred novinare u majici koju su joj dali prosvjednici na kojoj je pisalo: "Izliječimo zdravstvo".

Prosvjed je organizirala Inicijativa mladih liječnika, a njezin  predstavnik Marin Smilović poručuje da je cijeli sustav zastario, edukacija specijalizanata neadekvatna te su prisiljeni na prekovremeni rad i "robovlasničke ugovore".

"Potaknuti višegodišnjem nezadovoljstvom liječnika, želimo reformu zdravstvenog sustava, pregovarati o svojim prava, reformu koeficijenata i sustava specijalizacije", poručio je Smilović.

Na prosvjed "Izliječimo zdravstvo zajedno" došli su liječnici iz većine županija i zagrebačkih bolnica, kao i predstavnici većine liječničkih udruga, uključujući vodstvo Komore, liječničkog sindikata, udruga bolničkih i obiteljskih liječnika, kao i udruga za promicanje prava pacijenata i pravnika u zdravstvu, te Studentskog zbora medicinskih fakulteta u Zagrebu i Rijeci.

Predsjednik Hrvatske liječničke komore Krešimir Luetić rekao je da liječnici opravdano iskazuju nezadovoljstvo zbog neorganiziranosti i lošeg upravljanja sustavom, te poručio da dijalog nema alternative.

Sindikat: Apel mladosti koja želi ostati raditi u Hrvatskoj

Predsjednica Hrvatskog liječničkog sindikata Renata Čulinović-Čaić istaknula je da taj skup nije protiv vlade već apel da se počnu rješavati nagomilani problemi u zdravstvu. "To je apel mladosti koja želi ostati raditi u Hrvatskoj", poručila je.

Hrvatska liječnička komora (HLK) navodi da mladi liječnici godišnje odrađuju skoro 500 prekovremenih sati, a muči ih i njihov položaj u sustavu kao i neodgo sati primili predstavarajuće plaće. Upozoravaju i da 11 posto specijalizanata planira u iduće tri godine otići iz Hrvatske.

U Ministarstvu zdravstva u četvrtak su pozvali Inicijativu mladih liječnika na sastanak 3. listopada.

Ministar Beroš istaknuo je nelogičnost da je prvo najavljen prosvjed, a zatim je Inicijativa tek ovoga tjedna zatražila i razgovore u Ministarstvu o svojim zahtjevima. Organizaciju prosvjeda u takvim okolnostima pripisao je "ishitrenosti mladih liječnika i njihovoj želji da ih se čuje".

Ministarstvo: Niz zahtjeva već se rješava

U Ministarstvu ističu da se niz zahtjeva s prosvjeda već rješava - postavljeni su temelji zdravstvene reforme - prijedlozima izmjena i dopuna Zakona o zdravstvenoj zaštiti i Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju koji uskoro kreću u javnu raspravu.

U tijeku je rješavanje pitanja reprezentativnosti liječničkog sindikata u kolektivnom pregovaranju o uvjetima rada i plaća, kao i rješavanje pitanja koja se odnose na Uredbu o koeficijentima te pitanja vezanih uz plaćanje prekovremenih sati.

Pročitajte i ovo Liječnik, ilustracija S RIJEČI NA DJELA Uskoro najveći prosvjed liječnika u Hrvatskoj: Traže reformu zdravstva i specijalističkog usavršavanja

Podsjećaju i da je Vlada riješila sve zaostatke u isplatama dodataka na prekovremene sate akumulirane od 2013. za što je osigurano 758 milijuna kuna, kao i isplatila razlike u plaći uslijed porasta osnovice za šest posto u iznosu od 194 milijuna kuna.

Pročitajte i ovo Ilustracija Svi detalji Pripremite se, očekuje se veliki broj oboljelih: Stručnjaci otkrivaju kada je najbolje vrijeme za cijepljenje protiv gripe

Navode kako se od 2016. kontinuirano povećavaju plaće liječnicima i zdravstvenom osoblju, dosad više od 40 posto za što su izdvojene tri milijarde kuna. U posljednje četiri godine zaposleno je dodatno 1888 liječnika, među kojima prošle godine njih 344.

Na transparentima na prosvjedu mogao se vidjeti natpis: "Djela, a ne riječi". 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene